Slavenības
2021. gada 22. maijs, 05:05

Olga Rajecka apgūst jaunu profesiju - dziedātāja lej sveces omītes traukos

Inta Mengiša

Žurnāls "Kas Jauns"

Latvijas estrādes leģenda Olga Rajecka pandēmijas laikā, kamēr nav iespējas sniegt koncertus, nesēž rokas klēpī salikusi, bet ķeras pie jaunu prasmju apgūšanas, vēsta žurnāls "Kas Jauns".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Es dejoju, šuju, izšuju pārpierus, adu dažreiz, tamborēju, cepu tortes, pīrāgus, stādu stādus siltumnīcā. Visu daru. Un dziedu!” teju vienā elpas vilcienā uzskaita Olga Rajecka. “Kad uzzināju, ka būs šāds skatuves mākslinieku atbalstam organizēts tirgus, izdomāju, ka varu liet sveces. Izgāju sveču liešanas kursus pie savas draudzenes Ineses, un nu traukos no omītes un mammas bufetes ir izlieti jau vairāki desmiti sveču,” gandarījumu pauž dziedātāja, atzīdama, ka jaunais vaļasprieks viņai pavēris jaunu interešu loku.

foto: Mārtiņš Ziders
Pagājušās nedēļas nogalē tirdziņos Smiltenē un Strenčos Olgai izpirka visas sveces.

“Pirms kursu iziešanas biju tikai sveču mīļotāja, bet pati nekad nebiju darinājusi. Pērn uz valsts svētkiem 18. novembrī man uzdāvināja trīs sveces – sarkanu, baltu un sarkanu –, mūsu karoga krāsās. Tās bija dažāda izmēra kristāla glāzēs. Kā man patika! Turklāt pēc sveču izdegšanas šīs glāzes izmazgāju un lietoju kā ierasts – dzeršanai. Iedvesmojoties no šīs dāvanas, tapa arī manas sveces – tikai ne kristāla glāzēs, bet gan omītes traukos, kas bija nolikti lejā noliktavā pagrabā,” atklāj Olga.

Dziedātāja sveces lej no rapšu un sojas vaska. Materiālus – krāsas, smaržas, degļus, vasku – pasūta internetā. “Paiet vismaz 3–4 stundas, lai izlietu 20 šādas sveces. Tas ir laikietilpīgs un uzmanību prasošs process – jātaisa deglis, jāver cauri, jāpieliek... Bet tad esmu ļoti mierīga, tas ir meditatīvs process. Patiesībā, to darot, ir jābūt pat ļoti lielam mieram, ļoti jākoncentrējas, lai neapdedzinātos,” procesu raksturo Rajecka, kas pati veido arī savu lieto sveču nofomēšanu un sakārtošanu glītās kastītēs. Talkā fasēt nāk arī mūziķes meita Marija Migliniece. Pašlaik Olga izlējusi 30 sveces, un iecerētais apjoms esot ap 70.

Latvijas mākslinieku darbu brīvdabas "pop-up" tirdziņš "Multimāksla"

Latvijas mākslinieku darbu brīvdabas "pop-up" tirdziņš "Multimāksla" uz tirdzniecības centra "Domina Shopping" autostāvvietas jumta 2021. gada 6. maijā.

gallery icon
116

"Multimākslas" tirdziņos, kas šovasar apceļo Latviju, Olga domā tirgot arī kanvas. Pirmā jau gatava. “Šo kanvu pagaidām nepārdodu, jo tāda vēl ir tikai viena. Tās nosaukums – "Saule riet". Bilžu autors ir fotogrāfs Raitis Lapāns. Kanvas saistītas gan ar manu dzīvi, gan manu mūziku. Tajās būs attēlotas vietas, kur esmu pavadījusi visvairāk laika, kur tapušas daudzas radošās idejas. Būs kanvas arī ar nosaukumu "Apvij rokas", "Saullēkts", "Vēlai stundai", "Nelaid, māte, bērnus mežā", "Buramdziesmiņa"... Pavisam būs 25 darbi ar skaistām, man īpašām dabas ainavām, kas izskatās kā gleznoti mākslas darbi,” dedzīgi stāsta skatuves māksliniece.

foto: Mārtiņš Ziders
“Šo kanvu pagaidām nepārdodu, jo tāda vēl ir tikai viena. Tās nosaukums – "Saule riet"," tā Olga.

Olga neslēpj, ka pandēmijas laikā vienīgais, kā pietrūkst, ir satikšanās ar cilvēkiem – kā draugiem, tā kolēģiem un publiku. “Braukāšu uz visiem tirdziņiem. Esmu noilgojusies pēc acīm, ausīm, pēc savas publikas. Vispār man tirgus ļoti patīk. Patīk satikties ar saviem draugiem – Ievu Akurateri, Andri Buli, Baibu Sipenieci-Gavari, protams, ar Elitu Patmalnieci, Aiju Andrejevu, Roberto... Ar visiem, visiem! Šī mums ir pirmā satikšanās pēc ļoti, ļoti ilga laika. Skaisti."

"Multimākslas" tirdziņi Smiltenē un Strenčos

2021. gada maija vidū dziedātāja Olga Rajecka, māksliniece Elita Patmalniece, dziedātājs Igo, mūziķis un TV šovu vadītājs Roberto Meloni, producents ...

gallery icon
47

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās