Slavenības
2021. gada 9. maijs, 06:23

"Tu esi brīnišķīga!" - pārdošanā nonāk Džona Kenedija intīmās vēstules vienai no mīļākajām

Jauns.lv

Bostonas izsoļu namā pārdošanā izliktas bijušā ASV prezidenta Džona Kenedija ar roku rakstītās mīlestības vēstules zviedru mīļākajai, vēsta CNN.

Intīmajās vēstulēs, kas adresētas Gunillai fon Postai, aristokrātei, kuru prezidents satika 1953.gadā dažas nedēļas pirms savām kāzām ar Žaklīnu, atklājas Kenedija sajūtas par kopā pavadīto laiku, raksturojot to kā "spilgtu manas dzīves atmiņu".

Astoņu lappušu kolekcija, kas sastāv no vienas pilnas vēstules un divām atsevišķām ziņām, nākušas no fon Postas personīgās kolekcijas, un prognozēts, ka summa par tām varētu pārsniegt 30 tūkstošus dolāru.

Fon Posta devās mūžībā 2011.gadā. 1997.gadā klajā nāca viņas memuārs "Love, Jack" par attiecībām ar bijušo prezidentu.

foto: AP/Scanpix

Vēstules rakstītas starp 1955.un 1956.gadu. Tajā laikā Kenedijs bija ASV Masačūsetsas štata senators. Vēstulēs Kenedijs atminas abu romantisko ceļojumu uz Zviedriju un atbild uz vēsti, ka fon Postai noteikts kāzu datums.

Nākošais ASV prezidents vēstulēs fon Postai atklāj, ka ļoti vēlas viņu saikt. 

Fon Posta un Kenedijs pirmo reizi satikās 1953.gada vasarā Kannās. Tiek ziņots, ka pāris 1955.gada augustā pavadīja intīmu nedēļu Zviedrijā. Kenedijs tobrīd jau teju divus gadus bija laulībā. Kā vēsta izsoļu nams, Kenedija mēģinājumi saraut laulību un atvest mīļāko uz Ameriku sadūrās ar tēva pretestību, politiskajām ambīcijām, kā arī Kenedija un fon Postas kopīgo saudzējošo attieksmi pret Žaklīnas piedzīvoto spontāno abortu 1955.gadā.

Vēstulē, 1956.gada februārī, Kenedijs atbild uz ziņām par fon Postas laulībām ar zemes īpašnieku Andersu Ekmanu. Viņš rakstīja:

"Man jāsaka, ka man bija skumji uzzināt, ka galu galā tu nebrauksi uz ASV, un precies ar fermeri." 

Runājot par pāra ceļojumu uz Zviedriju, viņš rakstīja: "Nākamajā vasarā es plānoju atgriezties, lai tiktos ar tevi...un tagad kas notiks. Katrā ziņā paziņojiet man, ko jūs grasāties darīt.

foto: AP/Scanpix

Ja jūs neprecēsieties, brauciet (uz Ameriku), jo es vēlētos tevi redzēt. Pagājušā vasarā ar tevi pavadītais laiks bija brīnišķīgs. Tās ir gaišas manas dzīves atmiņas. Tu esi brīnišķīga un man tevis pietrūkst."

Abi satikās vēl tikai vienu reizi, 1958.gadā "Waldorf Astoria" pasākumā, kur abi ieradās ar saviem partneriem, bet fon Posta bija stāvoklī.

Pašlaik solīšana par vēstulēm notiek tiešsaistē, un tā beigsies 12.maijā. Šī nav pirmā reize, kad "RR Auction" izsola saraksti starp Kenediju un kādu no viņa mīļākajām.

Vēl viena četru lappušu mīlestības vēstule, ko Kenedijs rakstīja citai sievietei, 2016.gadā nonāca zem izsoles āmura. Vēstule datēta ar 1963.gada oktobri, kas ir mēnesi pirms Kenedija slepkavības, un tā nekad netika nosūtīta.