Slavenības
2021. gada 29. marts, 05:13

"Nevar tā tautu čakarēt,"- Raimonds Pauls satraucas par mūziķu un aktieru garīgo veselību

Inta Mengiša

Žurnāls "Kas Jauns"

Komponists un pianists Raimonds Pauls žurnālam "Kas Jauns" atklājis, kā juties pēc marta sākumā veiktās vakcinācijas, neslēpjot neapmierinātību, ka pandēmijas ierobežojumu dēļ aizvien valstī netiek atjaunota kultūrdzīve.

Šomēnes tūkstošiem ļaužu visā pasaulē piedzīvoja satraukumu par vakcīnas "AstraZeneca" iespējamo bīstamību. Baidījās gan tie, kas nesen vakcinēti, gan tie, kam drīzumā šī procedūra paredzēta. Marta sākumā pirmo poti pret Covid-19 saņēma arī maestro Raimonds Pauls, kas atviegloti pat dzen jokus par šo tēmu. “Man jau nebija tā "AstraZeneca" pote, mani vakcinēja ar "Modernu". Tā kā sabaidīšanās izpalika, lai arī es tāpat visu laiku trīcu,” smejas Raimonds Pauls. Vaicāts, vai nebija nekādu pašsajūtas izmaiņu pēc vakcinēšanās, maestro atbild: “Neko nemanīju. Kā es jūtos? Vecs un slims – tā jūtos.”

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Vaicāts, vai nebija nekādu pašsajūtas izmaiņu pēc vakcinēšanās, maestro atbild: “Neko nemanīju. Kā es jūtos? Vecs un slims – tā jūtos.”

Lūgts paust viedokli par "Zelta mikrofona" apbalvošanas ceremoniju, kas raisīja spraigas diskusijas pat pašu mūziķu vidū – par to, ka nav īsti korekti rīkot tāda mēroga masu pulcēšanos pandēmijas laikā, kad nedrīkst pat radus apciemot –, Raimonds Pauls kļūst pikts: “Mēs taisām par daudz lielu troksni! Vajag apstāties! Cilvēkiem ir jāsāk strādāt! Cik ilgi vēl tos koncertus atcels un pārcels?! Kaut kādai jēgai ir jābūt vienreiz! Tuvojas Jāņi... Nevajag piesieties par to "Zelta mikrofonu". Nekā noziedzīga tur nebija. Nu sanāca kopā varbūt vairāk tur, kaut ko padejoja, padziedāja. Vismaz uz kaut kādu laiku garīgais līdzsvars varbūt būs māksliniekiem. Nu nevajag pārspīlēt visas tās lietas!

Mūzikas ierakstu gada balva "Zelta mikrofons 2020"

16.martā tiešraidē no Rīgas Mākslas un mediju tehnikuma Mediju centra tika paziņoti aizvadītā gada spožākie ieraksti Latvijas mūzikā.

gallery icon
163

Lai rēķinās arī ar tiem cilvēkiem, kas visas peļņas iespējas ir pazaudējuši, kas neko nenopelna, kam visa koncertdzīve pilnībā pārtraukta. Par to neviens nedomā! Tiem, kas saņem algu, ir ļoti labi. Bet tie tur nesaņem neko. Kopā strādājam, un apmēram zinu, kas notiek mūzikas nozarē. Kādu glābj vēl tas, ka pasniedz kādas mācības mūzikas skolās, daži mūziku vispār pamet un pārslēdzas pavisam uz citām nozarēm – cilvēks ēst grib, ģimene arī jābaro. Šī situācija ir ievilkusies par ilgu! Un vēl tagad nezinām, kā vasarā būs. Mums ir atcelta vesela rinda koncertu, arī man. Es vēl kaut kā izdzīvošu, bet par citiem... Skumji.

Saprotu, ka tā problēma ir sarežģīta, bet tas troksnis, kas te visriņķī, arī ir par traku. Ar tām vakcīnām kaut vai – tad viņas der, tad neder! Nu nevar tā tautu čakarēt – no rīta ziņo vienu, pēcpusdienā jau kaut ko citu! Cik ilgi tā var?!” sašutis ir komponists.

Maestro Raimonda Paula dzīves ainiņas

Maestro Raimonda Paula Dzīves ainiņas.

gallery icon
128

“Cik mākslinieku jau pa šo laiku ir depresijā iedzīvojušies! Padomājiet, kā jūtas kaut vai aktieri – uztaisa pirmizrādi, nospēlē paši sev un pēc tam nespēlē vispār. Tā tagad ir visos teātros: nodod pirmizrādi, un cauri – ar to viss beidzas. Cik ilgi tā dzīvosim? Cik ilgi izvilksim? Reāls drauds garīgajai veselībai. Valdībai vajag prātīgāk rīkoties. Nupat totāli izgāzās ar tām potēm,” dusmas neslēpj Raimonds Pauls.

Vaicāts, kā pats vada dienas un kā uzlabo garastāvokli, maestro atplaukst un omulīgi iesmejas: “Skatos TV – kriminālfilmas, filmas par aizgājušo mīlestību, kas man ir ļoti tuva tēma – var atcerēties jaunības dienas un to laiku meitenes!”

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnālā "Kas Jauns"!