foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Mūziķis Artūrs Uškāns filmēšanās laikā nejauši rada īstu barikāžu atmosfēru
Artūrs kopā ar kolēģi Žani Ignatānu atklāja, ka šie sliežu gabali ir butaforija no koka. Un, protams, ka vajadzēja šādi nofotografēties. Kad to ieraudzīja pārējie masu skatu ļaudis, tapa vēl vismaz 50 tādi foto!
Kino
2021. gada 20. marts, 12:13

Mūziķis Artūrs Uškāns filmēšanās laikā nejauši rada īstu barikāžu atmosfēru

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

Nupat noslēgusies režisora Viestura Kairiša spēlfilmas "Janvāris" filmēšana. Kā raksta žurnāls "Kas Jauns", kad tika atainotas barikādes Vecrīgā, filmas radošā komanda pat nenojauta, kas pavisam nejauši notiks!

Filma "Janvāris" vēsta par 1991. gada janvāra barikāžu notikumiem Rīgā, un tās galvenais operators ir godalgotais polis Vojteks Starons. Kad notika barikāžu skatu filmēšana Vecrīgā, masu skatiem pieteicās arī latviešu mūziķis, folklorists, grupas "Laimas muzykanti" dibinātājs Artūrs Uškāns. Un tieši viņš parūpējās par īstu barikāžu atmosfēru.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Artūrs Uškāns kā masu skatu dalībnieks pie Saeimas nama.

“Piesakoties masu skatiem, teicu, ka spēlēju mūzikas instrumentus. Tad nu vienā no uzņemšanas dienām filmas veidotāji palūdza man paņemt līdzi akordeonu – izmantoja to vienā epizodē, kur tas bija jānes uz pleca. Tikmēr pārējie masu skatu dalībnieki sāka mani “bombardēt”, lai es kaut ko uzspēlēju. Filmēšanas pauzē sāku spēlēt, bet visi pārējie – dziedāt līdzi. To redzot, režijas komanda momentā noreaģēja – mani ātri nosēdināja pie ugunskura, pārējie tika sasēdināti apkārt, poļu operators paķēra kameru, apskaņotājs mikrofona makšķeri iekāra apļa vidū, lomu tēlotājus iekārtoja starp dziedātājiem, un tā mēs kādu pusstundu tur dziedājām. Spēlēju visu, ko toreiz dziedāja barikādēs, – no "Es katru sestdien’s vakaru", caur "Zilo lakatiņu" līdz "Pūt, vējiņi!". Sajūta bija neaprakstāma, it kā atkal būtu 1991. gads un īstas barikādes,” žurnālam "Kas Jauns" stāsta Artūrs Uškāns, kas arī ir bijis barikāžu dalībnieks – no Rēzeknes braukājis uz kursiem Latvijas Universitātē un pievienojies arī barikāžu aizstāvjiem.

Pie Saeimas filmē barikāžu ainas filmai "Janvāris"

Tie, kuriem ir ap 40 un uz augšu, un nesen ir gadījies paiet garām Saeimas namam, varētu būt izbrīnīti par ...

gallery icon
118

Citas interesantākās ziņas skatiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!