Pēc sīvas cīņas “Dvēseļu putenis” izstājas no sacensībām par Oskaru
Lolita Ritmanis.
Mūzika
2021. gada 15. marts, 15:35

Pēc sīvas cīņas “Dvēseļu putenis” izstājas no sacensībām par Oskaru

Jauns.lv

15. martā virtuālā ceremonijā tika paziņotas ASV Kinoakadēmijas balvas Oskars nominācijas. Filmas Dvēseļu putenis mūzika, kas bija iekļuvusi Oskara nākamajā kārtā jeb tā sauktajā short list kategorijā Labākā oriģinālmūzika, izstājās no Oskara sacensības. Lai arī pasaulē vadošie kino kritiķi un izklaides ziņu mediji paredzēja filmai nomināciju, filmas mūzika šoreiz netika nominēta prestižajai balvai un sīvā cīņā piekāpās lielajām Holivudas filmu studijām. Nokļūšana tik tālu šajā Oskara sacensībā ir nebijis sasniegums Latvijas filmu vēsturē.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Paldies visiem, kuri atbalstīja šo Oskara piedzīvojumu! Mana sirds gan šodien mazliet sāp, jo tik ļoti cerēju, ka Dvēseļu putenis saņems nomināciju. Mūsu Latvija un Dvēseļu putenis katru dienu bija Holivudas presē. Iespējams, ka šis piedzīvojums nākotnē būs pavēris durvis citām Latvijas filmām,” pēc nomināciju paziņošanas cerīga ir komponiste Lolita Ritmanis.

Cīņa par nominācijām kategorijā Labākā oriģinālmūzika bija ļoti sīva. No sākotnējiem 136 kandidātiem Oskara atlases nākamajā kārtā tika iekļauti 15 pretendenti, no kuriem ASV Kinoakadēmijas biedri nominēja piecus, kas turpina sacensību. Filma Dvēseļu putenis un straumēšanas vietnē Netflix pieejamā Sofijas Lorēnas filma Life Ahead bija vienīgās ārpus Holivudas tapušās filmas, kas sacentās par šo balvu. Savukārt Lolita Ritmanis ir vienīgā sieviete komponiste šajā kategorijā.

“Cīņā par nominācijām ASV prestižās ASV Kinoakadēmijas balvai Oskars filmas Dvēseļu putenis komanda pierādījusi, ka mēs varam izdarīt un sasniegt daudz. Tā noteikti bijusi neatsverama pieredze, kas būs noderīga arī turpmāk!  Filmas komandas paveiktais darbs un līdz šim sasniegtais, Latvijas kino vēsturē nebijušais rezultāts ir lepnuma avots. No sirds pateicos visiem iesaistītajiem!” filmas sasniegumu vērtē Latvijas Republikas kultūras ministrs Nauris Puntulis.

Uz filmas sasniegumiem norāda arī Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma: “Ļoti gaidījām šo dienu – Oskara nomināciju paziņošanu. Par spīti daudzo profesionālo izdevumu prognozēm, kas iekļāva Dvēseļu puteņa komponistes Lolitas Ritmanis darbu Oskara nomināciju sarakstā, nobalsojušie Akadēmijas biedri lēma atšķirīgi. Tomēr Lolitas Ritmanis sasniegums, iekļūstot Oskaram nominēto labāko mūzikas oriģināldarbu īsajā sarakstā ir izcils sasniegums. Paldies Lolitai Ritmanis par izcilo skaņu celiņu Latvijas populārākajai filmai kopš neatkarības atjaunošanas!“

Komponiste Lolita Ritmanis par mūziku režisora Dzintara Dreiberga spēlfilmai Dvēseļu putenis saņēmusi virkni starptautisku novērtējumu – filma iekļuva Oskara balvas īsajā sarakstā, saņēmusi Amerikas Komponistu un autoru apvienības (Society of Composers and Lyricists) augstāko apbalvojumu kategorijā Izcila oriģinālmūzika neatkarīgai filmai, tāpat arī Holivudas vizuālo mediju mūzikas balvu, Tenerifes Starptautiskā filmu mūzikas festivāla Fimucite konkursa sadaļas Fimucinema galveno par labāko orģinālmūziku un nominēta Pasaules filmu mūzikas balvai. Par mūziku filmai Lolita Ritmanis saņēma nacionālo kino balvu Lielais Kristaps un Zelta Mikrofonu 2020.

''Lolitas mūzika ir pelnījusi tikai un vienīgi uzvaru, tomēr esmu priecīgs par iespēju iekļūt arī Top15 filmu sarakstā, kas ļāva Latvijas vārdam un strēlnieku paveiktajam izskanēt daudzās pasaules valstīs,” uzsver filmas režisors Dzintars Dreibergs. “Dvēseļu putenis pierāda, ka ir vērts veidot stāstus, kas mums ir svarīgi un nepelnīti neizstāstīti. Ļoti ceru, ka varēsim turpināt strādāt un veidot darbus par notikumiem, kas aizpilda tukšās lappuses mūsu tautas vēsturē. Paldies visiem, kas palīdzējuši un kas savam ikdienas darbam pieiet ar entuziasmu un nerimstošu vēlmi paveikt ko vairāk ne tikai sevis, bet valsts labā. Paldies visai filmas komandai, katram iesaistītajam, cilvēkiem, kas ticēja, ka šādai filmai ir jābūt! Paldies veikalam-noliktavai “Depo”, kas šajā grūtajā kovidlaikā mūs nepameta un turpināja finansiāli atbalstīt cīņu par Oskara nomināciju!”

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Filmas "Dvēseļu putenis" pirmizrāde

gallery icon
78

Oskara nomināciju izziņošanas ceremonija, kuru vadīja indiešu aktrise un producente Prijanka Čopra Džonasa (Priyanka Chopra Jonas) un amerikāņu dziedātājs un aktieris Niks Džonass (Nick Jonas), šogad notika virtuāli – tai ikviens varēja sekot līdzi ASV Kinoakadēmijas balvas Oskars oficiālajās digitālajās platformās – mājaslapā un sociālajos tīklos Facebook, Twitter un YouTube. Pandēmijas ierobežojumu dēļ šogad ir mainīti arī ASV Kinoakadēmijas balvas filmu pieteikšanas un vērtēšanas noteikumi, kā arī ceremonijas norises veids un laiks. Oskara ceremonija šogad notiks 25. aprīlī, kas ir divus mēnešus vēlāk, nekā tas ir noticis parasti.

ASV Kinoakadēmijas balvas Oskars kategorijā Labākā oriģinālmūzika šogad nominētas tādas filmas kā Da 5 Bloods, Minari, Mank, News of the World un Soul.

Vēsturiskās kara drāmas Dvēseļu putenis mūzikas ierakstā piedalījās diriģents Māris Sirmais un Valsts Akadēmiskā kora Latvija mākslinieki kora menedžera Māra Ošleja vadībā. Filmai tika izveidots īpašs orķestris, kurā orķestra producents un Latvijas Lielās mūzikas balvas laureāts Edgars Saksons apvienoja mūziķus no Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra, Latvijas Nacionālās operas un baleta, kamerorķestra Sinfonietta Rīga un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas. Mūzikas ieraksts veikts Latvijas Radio 1. studijā Māra Briežkalna un skaņu režisora Vara Kurmiņa virsvadībā. Filmas mūzikas instrumentācijas autors ir Larijs Renčs (Larry Rench) no ASV, papildu instrumentāciju veicis Stīvens Rade (Steven Rade), savukārt mūzikas miksēšanu īstenoja amerikāņu producents un skaņu režisors Marks Matsons (Mark Mattson).

Filmas Dvēseļu putenis kino balvas Oskars mārketinga un sabiedrisko attiecību kampaņas sponsors ir veikals-noliktava DEPO, kampaņu atbalsta Nacionālais Kino centrs, Kultūras ministrija un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, palīdzīgu roku sniegusi Amerikas latviešu apvienība.

Īpaši filmas mūzikas radīšanu atbalstīja Latviešu Fonds un Valsts kultūrkapitāla fonds.