2021. gada 7. marts, 05:49

Latvijas presi cenšas iepīt Putina oponenta nogremdēšanā - jeb kas un kāpēc apmelo Znaroka znotu Panarinu

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

Aizvadītajā nedēļā sporta pasauli satricināja skandāls, ka Nacionālās hokeja līgas (NHL) zvaigzne Artemijs Panarins Rīgā esot piekāvis meiteni un atpircies no policijas. Žurnāla "Kas Jauns" rīcībā ir ekskluzīva informācija, kas un kā cenšas sagraut krievu hokejista, bijušā Latvijas izlases kapteiņa un trenera Oļega Znaroka znota reputāciju.

Artemijs Panarins ir šā brīža viens no labākajiem pasaules hokejistiem, viņš uz septiņiem gadiem par 81,5 miljoniem ASV dolāru (vairāk nekā 67 miljoni eiro) noslēdzis līgumu ar NHL klubu Ņujorkas "Rangers". Divdesmit deviņus gadus vecais hokejistsir bijušā Latvijas hokeja izlases kapteiņa Oļega Znaroka jaunākās meitas modeles Alises vīrs.

Viņš ir arī Krievijas prezidenta Vladimira Putina kritizētājs, un par to tagad iepīts pamatīgā skandālā. Žurnāls "Kas Jauns" atklājis shēmu, cik ļoti veikli, ar kādām metodēm un caur kādiem kanāliem cenšas sabojāt reputāciju cilvēkam, kurš vēršaspret Putinu.

Centies izvarot vai piekāvis?

Par ko tad ir stāsts? Vispirms 16. februārī interneta medijā greanvillepost.com parādījās publikācija ar virsrakstu "ASV mediji nepievērš uzmanību NHL zvaigznes Artemija Panarina neglītai vēsturei", kurā, atsaucoties uz kustību pret seksuālo vardarbību #MeToo, pievērsta uzmanību “skeletiem” Panarina skapī. Rakstā uzsvērts, ka viens no Putina kritizētājiem pats nemaz nav tik labs, kā iztaisās, jo 2011. gadā Latvijā apsūdzēts astoņpadsmitgadīgas sievietes piekaušanā – viņa atteikusies nodarboties ar seksu. Šajā rakstā tika pieminēts arī, ka Panarinu no apsūdzības izglābis viņa toreizējais treneris Andrejs Nazarovs, izmantojot kukuļus.

Četras dienas vēlāk nu jau Krievijas izdevumā "Komsomolskaja Pravda" tika publicēts kāda Sergeja Petrova raksts – par to, ka NHL zvaigzne Panarins, “kas tik spilgti kritizē kārtību savā valstī, cenšas aizmirst paša izgājienus”. Un par šiem Panarina “izgājieniem” intervijā stāsta neviens cits kā treneris Andrejs Nazarovs, kas toreiz bija Kontinentālās hokeja līgas (KHL) kluba Čehovas "Vityaz" galvenais treneris, un viņa komandā tad spēlēja arī toreiz vēl sporta pasaulē mazpazīstamais Artemijs Panarins.

foto: LETA
Liktenīgā 2011. gada 11. decembra spēle, pēc kuras Panarins (Nr. 72) esot viesnīcā Rīgā piekāvis kādu meiteni.

Nazarovs šajā intervijā stāsta par it kā 2011. gada 11. decembrī notikušo epizodi, kas norisinājusies pēc spēles viesnīcā: “Mums nākamajā rītā vajadzēja lidot uz Minsku. Vairums hokejistu devās uz numuriņiem atpūsties. Izņemot dažus leģionārus un Artemiju. Viņš atpūtās "Radisson" viesnīcas bārā. Viņam ar kaut ko neiepatikās kāda jauna iestādes apmeklētāja – ar vairākiem spēcīgiem sitieniem viņš 18 gadu veco Latvijas pilsoni noguldīja uz grīdas.” Nazarovs teicis, ka visai ātri atbraukusi policija, kas aizturēja Panarinu un sastādīja protokolu, un viņam “spīdēja” krimināllieta, tiesa un reāls cietumsods. “Bet par Panarinu iestājās autoritatīvi Rīgas iedzīvotāji. Notika pārrunas ar policijas vadību. Es tajās nepiedalījos, bet dzirdēju par summu 40 tūkstoši eiro skaidrā – par to, lai lietu nobremzētu,” apgalvo Panarina bijušais treneris, piebilstot, ka hokejists pats šo summu neesot samaksājis, jo viņa tā laika alga nemaz nav bijusi tik liela.

Apmelotāju prasība – obligāti jāpublicē latviešu presē!

Zīmīgi, ka šis savdabīgais stāsts par Artemija Panarina izdarībām Rīgā atklātībā uzpeldēja īsi pēc tam, kad 22. janvārī, piecas dienas pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina opozicionāra Aleksandra Navaļnija aresta, "Rangers" hokejists savā "Instagram" profilā ievietoja Navaļnija ģimenes fotogrāfiju ar parakstu “Brīvību Navaļnijam!”.

Lai gan Panarins ne reizi vien publiski kritizējis Putinu un notikušo Krievijā, uzskatot, ka Putins ir pārāk ilgi aizsēdējies prezidenta amatā un ka Krievijā trūkst vārda brīvības, visticamāk, tieši šis izgājiens ar atbalstu Navaļnijam Putina režīma atbalstītāju pacietībai pielicis punktu, ja jau pēkšņi tika iedarbināta hokejista mundiera aptraipīšanas smagā artilērija. Kā tas izpaudās?

Krievijas medijos tika sākta pamatīga kampaņa pret Panarinu, ne viens vien izteica kritiku hokejistam, savukārt Krievijas sporta kanāls "Match TV" pat nepārraidīja jau programmās pieteikto viņa NHL spēli, un kā attaisnojums no kanāla vadības puses tika minētas problēmas ar pārraides signālu.

 Šo netīro spēlīšu organizatori savā Panarina neslavas celšanas kampaņā gribēja iesaistīt arī Latvijas presi. Piemēram, februāra sākumā ar žurnālu "Kas Jauns" sazinājies kāds Dmitrijs Prokopenko, kas centās savest kopā ar kādu Krievijas žurnālistu Andreju Veselovu – viņa rīcībā esot informācija par “zemisku korupciju un krievu hokejistu Artemiju Panarinu, kas piekāvis latviešu meiteni un atpircies no policijas ar kukuli, pretējā gadījumā viņš būtu tiesāts un tikai tagad izlaists no cietuma. Un nebūtu ne miljonu vērta kontrakta, ne laimīgas ģimenes, ne skaistas dzīves.”

Prokopenko pie Uzvaras pieminekļa Pārdaugavā.

Tika atsūtīts arī jau sagatavots raksts ar tēlainu virsrakstu "Tāds hokejs mums nav vajadzīgs" ar notikuma izklāstu un ar mājienu noslēgumā, ka Panarinam vajadzētu saņemt sodu par nodarīto, kā arī trenera Andreja Nazarova tālruņa numurs – viņš gatavs sniegt interviju, par desmit gadus senajiem notikumiem liecinot plašāk. Pēc dažām dienām ar "Kas Jauns" sazinājies arī Andrejs Veselovs pats, kurš vēlreiz uzstājīgi vēlējās panākt, lai šis stāsts par Panarinu tiktu nopublicēts Latvijas presē, turklāt piekodināja, ka intervija ar Nazarovu iespējama tikai ar vienu nosacījumu – rakstam jābūt nopublicētam “Rīgā latviešu valodā”. Jo “te baidās. Un tas ir loģiski, saistībā ar interesi par šo tēmu”, uzsvēra Veselovs.

"Kas Jauns", lieliski apzinoties, kāds fons ir šādām nepārbaudītām ziņām par Panarinu, nolēma nesteigties ar raksta publicēšanu, bet noskaidrot, cik patiesas tās ir . Tikmēr trīs nedēļas vēlāk stāsts par korumpētajiem Rīgas policistiem un vardarbīgo hokejistu vispirms uzpeldēja maz zināmajā Amerikas interneta medijā greanvillepost.com un pēc tam Kremlim lojālajā Krievijas medijā "Komsomolskaja pravda". Visticamāk, apmelojošās informācijas piespēlētāji, sapratuši, ka Latvijas žurnālisti ko tādu nepublicēs, meklēja citus ceļus, kā panākt, lai Panarina karjeru graujošā pasaciņa vispirms parādītos ārvalstu presē, lai pēc tam Krievijas medijiem būtu uz ko atsaukties. Tā teikt – ne jau Krievija apvaino Panarinu. Un nav nekādu aizdomu, ka tā ir atriebība par hokejista politisko nostāju…

Informāciju cenšas iesmērēt Ždanokas līdzskrējējs

"Kas Jauns" painteresējās, kas ir šis Dmitrijs Prokopenko, kas tik uzstājīgi centās panākt, lai Latvijas presē tiktu noķengāts Putina kritizētājs. Izrādās, Prokopenko ir skandalozi slavens prokrieviskais aktīvists, Latvijas Krievu savienības loceklis, Tatjanas Ždanokas domubiedrs, kurš aktīvi vērsies par krievu skolu aizstāvību Latvijā, Viens no redzamākajiem Nepilsoņu kongresa pārstāvjiem , kurš publiski paziņojis: lai arī varētu nokārtot Latvijas pilsonības eksāmenu, to nedarīs.

foto: LETA
Tatjana Ždanoka vada Latvijas Krievu savienību, un tās loceklis centās Latvijas presei “iesmērēt” apmelojošu informāciju par Putina kritizētājs.

Prokopenko ir viens no tiem, kas vāca līdzekļus prokremliskajiem separātistiem Donbasā, pirms dažiem gadiem viņš bija starp 70 delegātiem no Latvijas, kas ar Ždanoku priekšgalā piedalījās Eiropas Parlamentā notikušajā Eiropas Krievu forumā, bet pirms tam Prokopenko Maskavā piedalījās programmas "Reālā žurnālistikas skola" noslēguma konferencē un Tverā pārstāvēja Latviju XII Krievu pasaules asamblejā. Prokopenko kā IT speciālists, sabiedriskais aktīvists pat uzstājies sarunu festivālā "LAMPA", aktīvi aizstāv Krievu pasaules kārtību, reiz izsakoties: “Krievijas elitei laiks izlemt, kādā ielenkumā Krievija vēlas dzīvot pēc 20–30 gadiem. Krievu uzturēšana ārzemēs ir nacionālās drošības jautājums.”

Dmitrijs Prokopenko Maskavā ar Putina bijušo padomnieku interneta attīstības jautājumos Germani Kļimenko.

Interesanti arī, ka, ievadot Dmitrija Prokopenko vārdu interneta meklētājā "Google", vispirms parādās ne jau viņa prokrieviskās aktivitātes, bet gan informācija par kriminālām apsūdzībām! Proti, 2015. gadā prese ziņoja, ka Valsts policija ir aizturējusi vīrieti, kurš tiek turēts aizdomās par tūkstošiem bērnu pornogrāfijas, nekrofilijas un zoofilijas failu glabāšanu, un žurnālistu rīcībā nonākusi informācija, ka tas varētu būt 1983. gadā dzimušais Nepilsoņu kongresa aktīvists Dmitrijs Prokopenko.

Hokejistu cenšas mērķtiecīgi izsmērēt dubļos

Arī Krievijas neatkarīgais sporta portāls sports.ru vērsis uzmanību, ka diezgan aizdomīgi ir tas, kā presē nonākusi informācija par Panarina it kā izdarīto Rīgā. Piemēram, sports.ru secinājis, ka "Komsomolskaja pravda" raksta autors Sergejs Petrovs, visticamāk, nemaz neeksistē un ar šo pseidonīmu izdevumā pārsvarā tiek publicēti “līdzīga satura” materiāli, zem kuriem autori nevēlas parakstīties. Savukārt interneta medijā greanvillepost.com publicētā raksta autors ir kāds amerikāņu žurnālists Kalebs Mopins, kas atbalsta sociālisma idejas, uzstājies pret policijas patvaļu, bijis kustības "Ieņem Volstrītu" dalībnieks, turklāt ir kanāla "Russia Today" korespondents. Bet šis TV kanāls, kā zināms, ir Kremļa propagandas rupors, un tā retranslācija Latvijā ir aizliegta.

Arī Rīgā uz šo desmit gadus seno notikumu ar Panarinu skatās ar neticību. Nedēļas laikā Latvijā nav atradies liecinieks, kurš kaut ko zinātu par kautiņu "Radisson" bārā. Ja kaut kas tāds patiešām būtu noticis, tad gan jau kādas baumas parādītos, jo šādas lietas nepaliek nepamanītas, pat ja, kā apgalvo Nazarovs, policijas vadībai “ietekmīgi Rīgas iedzīvotāji” samaksājuši kukuli. Turklāt tik milzīgu summu – 40 000 eiro par tolaik pavisam mazpazīstamu hokejistu! Un vēl kas – ja jau Panarins tiešām mēģinājis izvarot astoņpadsmitgadīgu meiteni un piekāvis viņu un šim faktam esot desmitiem liecinieku, kā apgalvo Nazarovs, tad kāpēc upuris nav vērsies tiesā arī desmit gadus pēc notikušā? Jo šādām lietām nav noilguma, un no NHL zvaigznes meitene varētu iztiesāt daudzus miljonus! Kāpēc?

Oļega Znaroka ģimene

Hokeja trenera Oļega Znaroka ģimene. Viņam ar sievu Ilonu ir divas meitas – Viktorija un Alise, no kurām viena ir ...

gallery icon
15

Tāpēc, ka šāds notikums ir izdomāts! Vismaz tādā versijā, kādā to izklāstījis Nazarovs. To apliecinājis tā vakara aculiecinieks Mihails Aņisins, kas tolaik ar Artemiju Panarinu spēlēja vienā komandā un toreiz Rīgā dzīvoja kopā vienā numuriņā. Aņisins sarunā ar izdevumu "Sport Express" atzina, ka ar Panarinu devušies uz viesnīcas karaoke bāru, kur arī noticis incidents, taču nekas tāds, par ko tagad tiek runāts. “Bija tur viena meiteņu kompānija. Neatceros, vai mēs viņas aicinājām dejot, vai no viņām kāda kaut ko rupju pateica. Sitienus neatceros, kā te tagad tiek apgalvots. Meitenes pašas bija pamatīgi “pielējušās”. Pateica pāris vārdu. Laikam man. Maksimums, kas varēja notikt, – Tjoma (Artemijs Panarins) varbūt viegli pagrūda vienu no meitenēm. Un nav teikts, ka pat tas notika, bet sitienu vai sasistas sejas, kā tagad šeit tiek runāts, noteikti nebija,” stāsta Aņisins, piebilstot, ka viesnīcā policija bija ieradusies, taču meitenes policijai paziņojušas, ka Panarins neko nav darījis...  

Agresīvais huligāns Nazarovs

Ja stāsts par Artemija Panarina it kā kriminālajām izdarībām Rīgā acīmredzami ir Andreja Nazarova izdomājumi, tad viņa paša gājieni gan ir reāli un lieliski pierādāmi. Jo pats Nazarovs savā reputācijā nemaz nav kristālskaidrs kā zīdaiņa asara. Pat vēl vairāk – viņš godam pelnījis tiešām skandaloza personāža titulu Krievijas hokejā. Viņš ir izbijis hokejists, spēlēja NHL, kur bija pirmais “policists” starp krievu hokejistiem. Un zīmīgi, ka šis kauslis ar agresivitāti izcēlies ne tikai hokeja laukumā.

Piemēram, 2005. gadā, kad NHL lokauta laikā Nazarovs spēlēja Krievijā, pēc zaudējuma pusfinālā viņš uzskatīja, ka komandas neveiksmēs ir vainīgi tiesneši, un devās viņus pārmācīt restorānā, kur pēc spēles soģi ieturēja vakariņas. Par šo izgājienu hokejists saņēma gada diskvalifikāciju, bet KHL atgriezās 2008. gadā jau kā jaunākais KHL treneris.

Un arī šajā ampluā Nazarovs izcēlās ar pavisam ne adekvātiem un trenera cienīgiem gājieniem. Viņš trenēja Čehovas "Vityaz" komandu, kas tajos gados bija slavena ar saviem nežēlīgajiem “policistiem” un viņu izraisītajiem kautiņiem teju vai katrā spēlē. Visiem labi atmiņā palicis skandāls Minskā 2011. gadā, kad Nazarovs kļuva slavens ar to, ka pašās spēles beigās izlaida laukumā savus lielākos kaušļus, kas piekāva Minskas "Dinamo" hokejistus. Kad pret šādu nesportisko rīcību protestēja vietējie līdzjutēji, pats Nazarovs sāka kautiņu arī ar viņiem, sitot ar hokeja nūju... Līdz kārtības nodrošināšanā iesaistījās baltkrievu OMON.

Par šo gājienu Nazarovs saņēma divu spēļu diskvalifikāciju, turklāt līdzīgs sods viņam tika piešķirts vēl vairākas reizes – par pudeļu mešanu laukumā, par rupju žestu rādīšanu skatītājiem. 2015. gadā, kad Nazarovs kļuva par supervienības SKA treneri, viņš pat pamanījās piekaut savas komandas ārstu, ne tikai apstrādājot viņu ar dūrēm, bet pat nospārdot kājām! Cietušais tika nogādāts slimnīcā, bet kauslis dīvainā kārtā izspruka no krimināllietas.

Pirms dažiem gadiem Nazarova kā trenera karjera beidzās, taču uzmanības centrā viņš gan ik pa laikam pamanās nokļūt, tikai šoreiz – presē komentējot visu kaut ko, tikai ne sportu. Viņš asi vēršas pret seksuālajām minoritātēm, uzskata, ka pret koronavīrusu vislabākās zāles ir šņabis un ķiploki, atbalsta protesta mītiņu izgaiņāšanu un ir cēls Putina politikas aizstāvis, asi uzbrūkot visiem, kuri mēģina iebilst pret notiekošo Krievijā.

Panarins visu noliedz

Pēc baumām par meitenes piekaušanu Rīgā Artemijs Panarins uzreiz pameta savu komandu "Rangers". To oficiāli apstiprināja viņa komanda, pavēstot presei: “Artemijs kategoriski noraida visas apsūdzības šajā safabricētajā stāstā. Tā ir acīmredzama iebiedēšanas taktika, kas pret viņu tiek izmantota par atklātajiem izteikumiem saistībā ar nesenajiem politiskajiem notikumiem. Artemijs, saprotams, ir satriekts un norūpējies. Uz kādu laiku viņš pamet komandas atrašanās vietu. "Rangers" pilnībā atbalsta Artemiju un kopīgi strādās ar viņu, lai atklātu šo nepamatoto apsūdzību izcelsmi.” Hokejista pusē ir arī NHL, kas paziņojusi: “Mēs pilnībā atbalstām Panarinu un "Rangers". Turpinām sekot šai situācijai.”

Citas interesantākās ziņas un notikumus skatiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!