foto: Publicitātes (Ritvars Stankevičs)
Zināmi mūziķi, kas pretendē uz "Zelta mikrofonu" par labāko džeza vai fanka albumu
Mūzika
2021. gada 18. februāris, 10:50

Zināmi mūziķi, kas pretendē uz "Zelta mikrofonu" par labāko džeza vai fanka albumu

Jauns.lv

Uz balvu "Zelta mikrofons 2021" kategorijā "Džeza vai fanka mūzikas albums" pretendē Krists Saržants, "B.H.A.D. Company", "Very Cool People" (piedaloties Edavārdiem, ansim un Kristīnei Prauliņai), Kārlis Vanags ar Latvijas Radio bigbendu, kā arī trio Kārlis Auziņš, Matīss Čudars, Ivars Arutyunyan.

Kopskaitā 12 ieraksti pretendēja uz balvu, ārpus piecinieka paliekot tādiem māksliniekiem kā "Latvian Blues Band", "Jelgavas bigbends", Miķelis Dzenuška, Evgeny Gradalev, Ieva Kerēvica, Andris Buiķis un “Andre Yevsukov and Jam Orchestra”.

Publicists, rakstnieks un mūzikas kritiķis Ilmārs Šlāpins pēc ierakstu vērtēšanas stāsta: “Šī kategorija ilgāku laiku bija visai sadrumstalota – tajā tika iekļauti ieraksti, kas tapuši pilnīgi atšķirīgās muzikālās jomās un tradīcijās. Pēdējos gados Latvijā ir audzis džeza mūzikas izpildītāju un radītāju līmenis, jauda un “noklātais laukums”, mēs varam vērot to pašu, kas notiek pasaulē – džezs attīstās un ietver sevī visnegaidītākos jauninājumus, salīdzināt un vērtēt kļūst aizvien grūtāk. Pagājušajā gadā ir tapuši vairāki ieraksti, kas ļauj runāt par nopietnu Eiropas džeza skolas ietekmi, tā ir gan tradīcija, gan radoša pieeja, vērtētājiem ir nācies pārdomāt, vai kāds no džeza albumiem nav drīzāk iekļaujams jaunizveidotajā eksperimentālās mūzikas kategorijā, jo par eksperimentālu nepārprotami var nosaukt arī Auziņa, Čudara un Arutunjana albumu “The Maze”. Vienlaikus mēs nominantu vidū redzam spēcīgu un aizraujošu albumu “Pa apli”, kas tapis, sapludinot fanka grupas un repa solistu izpildījumu, un Krista Saržanta albumu “Then and now”, kas ir vienkārši laba mūzika, vienalga, vai to ieskaitām džeza, popmūzikas vai fusion žanrā.”

"Identities" – Kārlis Vanags, Latvian Radio Big Band

Latvijas Radio bigbends ir viens no leģendārākajiem džeza mūzikas sastāviem Baltijā, kurš vairāku gadu garumā sevi ir apliecinājis ar augstas kvalitātes ierakstiem un pulcējis ap sevi izcilus džeza mūziķus.

Ierakstu “Identitātes” veido bigbenda līdera Kārļa Vanaga oriģinālmūzika, kura ir sakņota bigbenda tradīcijā un ir pārsteidzoši patiesa un personiska. Albums "Identities" atzinīgi novērtēts vecākajā britu džeza žurnālā "JAZZ Journal" (4 zvaigznes no 5).

Koncertprogramma "Pa apli" – "Very Cool People" feat. Edavārdi, ansis un Kristīne Prauliņa

Aktīvā un atraktīvā džezfanka grupa "Very Cool People" šobrīd ir savas attīstības un radošuma plaukumā, katru gadu kopš 2017. gada izdodot jaunu albumu, izveidojot vairākas koncertprogrammas un uzstājoties lielākajos džeza un popmūzikas festivālos Baltijas valstīs un Centrāleiropā. Grupa aktīvi koncertē un pat 2020. gadā spēja realizēt lielkoncertus "Koncertprogramma Pa Apli" kopā ar Edavārdiem, ansi un Kristīni Prauliņu "Hanzas peronā".

"Very Cool People" 2021. gadā plāno laist klajā jaunu instrumentālo albumu un arī plānota dalība vairākos festivālos Latvijā, Lietuvā, Rumānijā un Ungārijā.

Balvai "Zelta mikrofons" grupa nominēta kopā ar aktuālākajiem Latvijas reperiem Edavārdi un ansis un soulmūzikas dīvu Kristīni Prauliņu. Programmā “Pa apli” iekļautas kopdziesmas gan Kristīnei ar Edavārdiem, gan abiem reperiem, gan arī visiem trim kopā. Visām kopdziesmām "Very Cool People" mūziķi izveidoja jaunus aranžējumus, kas ieturēti labākajās fanka, soula un hiphopa mūzikas tradīcijās.

"Lick Attack" – "B.H.A.D. Company"

Apvienību «B.H.A.D. Company» veido pieci mūziķi — pianiste Elza Ozoliņa (arī šī kolektīva vadītāja un albumā izpildīto oriģinālkompozīciju autore), trompetists Dans Hejslets (Dānija), saksofonists Tads Pasarāvičs (Lietuva), basists Aness Bojs Knusens (Dānija) un bundzinieks Janiks Balmans (Beļģija). Debijas albuma ierakstā kā viesi figurē vokāliste Undīne Rolava un dāņu hiphopa mākslinieks BLACC EL.

Grupas aizsākumi meklējami 2019.gada nogalē un uzplauka 2020.gada februārī, ierakstot 'Lick Attack' 2 dienās universitātes studijā Olborgā. Grupa nodrošināja sev vietu Dānijas lielākajos mūzikas un džeza festivālos kā 'SPOT', 'WayUpNorth', 'Winter Jazz', kā arī izpelnījas atzinību Jazz Danmark rīkotajā džeza grupu konkursā 'JazzKonkurencen 2020'.

«B.H.A.D» kolektīvs sevi pozicionē kā eksperimentālu džeza ansambli, kas sanācis kopā, lai pārkāptu noteikumus ierastajam, spēlētu augstas intensitātes grūvus un padarītu džezu stilīgu visām paaudzēm. Albumā iekļautajās kompozīcijās saklausāmas ietekmes no tādiem mūzikas strāvojumiem kā hiphops, klasiskā un elektroniskā mūzika. Skaņdarbu aranžējumi veidoti tā, lai tajos būtu iespējas interpretācijai un improvizācijai, katru izpildījumu padarot unikālu un neparedzamu.

"The Maze" – Kārlis Auziņš, Matīss Čudars, Ivars Arutyunyan

Džeza trio Kārlis Auziņš, Matīss Čudars, Ivars Arutyunyan, būdami pieredzējuši un starptautiski atzīti džeza mūziķi, tiecas veidot skaņu pasauli, kas stāv pāri žanriem, par pamatu izmantojot enerģiju, emocijas un iztēli rosinošas idejas un konceptus. Lai gan kolektīvā brīvā improvizācija ir svarīgs trio daiļrades elements, puišu interese klasiskās mūzikas kompozīcijā sniedz grupas improvizācijām labi konstruētus rāmjus spontanitātei un rotaļīgai saspēlei.

2018. gadā trio izdeva savu pirmo albumu “Baltic”, kurš ieguvis mūzikas ierakstu gada balvu “Zelta Mikrofons” kā labākais džeza mūzikas albums.

"Then and Now" – Krists Saržants

Krists Saržants ir latviešu komponists un pianists, kurš smeļas iedvesmu no klasiskās, džeza un kino mūzikas. Mūziķa 2020. gada ievērojamākais notikums ir debijas albuma “Then and Now” izdošana 30. maijā, kā arī tā prezentācijas koncerts, kas norisinājās 23. septembrī, Latvijas Nacionālās Bibliotēkas “Ziedoņa zālē”, kur Krists savas kompozīcijas izpildīja ar kamerorķestri Artūra Gaiļa vadībā. Tā sastāvā uzstājās vairāki Latvijas Nacionālās operas simfoniskā orķestra, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra, tāpat arī Latvijas Radio bigbenda mūziķi, kopā ar Latvijas Nacionālās operas solisti Lauru Grecku, dziedātājām Evilenu Protektori un Ievu Kerēvicu, saksofonistu Dāvi Jurku, ģitāristu Kasparu Vizuli, Tomu Poišu pie kontrabasa un Arti Orubu pie bungām.

2020. gadā Krists tika nominēts Nika Gothema balvai par ieguldījumu Latvijas džeza vidē, ar savu kompozīciju "Presence" bija viens no pusfinālistiem Baltijas jauno komponistu Bigbenda kompozīciju konkursā, kā arī albumā esošā kompozīcija “The Gopher Protocol” tika izvēlēta kā viena no 11 uzvarētājām starptautiskajā kompozīciju konkursā Dānijā “Fresh From The Press”.

Paziņo "Zelta mikrofons 2021" nominantus

gallery icon
109

16. martā jau 25. reizi tiks pasniegti "Zelta mikrofoni" aizvadītā gada izcilākajiem Latvijas mūzikas ierakstiem, un skatītājus priecēs aktuālāko mūziķu priekšnesumi un pirmatskaņojumi.

Mūzikas ierakstu gada balvu "Zelta mikrofons" organizē Latvijas skaņu ierakstu producentu, izdevēju un izplatītāju apvienība LaMPA un "Micrec PM" sadarbībā ar LaIPA un Latvijas Republikas Kultūras ministriju.

"Zelta mikrofons 2020" balvu pasniegšanas ceremonija

2020. gada 18. februārī Dailes teātrī notika Latvijas mūzikas ierakstu gada balvas "Zelta mikrofons 2020" balvu pasniegšanas ceremonija.

gallery icon
221