foto: Publicitātes
Kā pasauli ietekmējušas rupjības - Nikolass Keidžs lamājas jaunā "Netflix" seriālā
TV
2021. gada 1. februāris, 13:13

Kā pasauli ietekmējušas rupjības - Nikolass Keidžs lamājas jaunā "Netflix" seriālā

Gundega Oliņa

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Nule aizvadītais gads Holivudas zvaigznes un "Oskara" balvas laureāta Nikolasa Keidža (56) radošajā biogrāfijā ienesis divas jaunas un nebijušas vēsmas. Viņš pirmo reizi mūžā nofilmējies seriālā. Turklāt pat divos! Jaunāko, kurā aktieris skaidros populārāko angļu valodas lamuvārdu izcelsmi un nozīmi, jau rāda straumēšanas vietne "Netflix".

Populārais Holivudas aktieris Nikolass Keidžs, kuru atpazīstam pēc lomām tādās filmās kā «Atvadas no Lasvegasas», «Nacionālie dārgumi», «Nozust 60 sekundēs» un «Ar ienaidnieka seju», iejūtas TV šova vadītāja lomā «Netflix» dokumentālajā sešu sēriju seriālā «The History of Swear Words» («Lamuvārdu vēsture»).

Kopā ar lingvistikas ekspertiem, vēsturniekiem un kultūras darbiniekiem, kā arī populāriem komiķiem viņš skatītājiem stāsta, kā cēlušies angļu sarunu valodā biežāk lietotie lamuvārdi. Katra no sērijām veltīta vienam no tiem. Kopumā Nikolass Keidžs nolēmis saviem skatītājiem pastāstīt par tādiem rupjvārdiem kā «fuck», «shit», «bitch», «dick», «pussy» un «damn». Keidžs ne tikai atklāj faktus par šo vārdu izcelsmi, bet arī intervēs ekspertus, lai sniegtu priekšstatu, kādu efektu uz mūsdienu sabiedrību atstājuši šie rupjie vārdi.

Jaunais projekts iezīmē Keidža otro sadarbību ar televīziju šīgada laikā, kas seko viņa atveidotajai galvenajai lomai seriālā par skandalozi vērtēto zoodārza īpašnieku Džo Eksotiku.

Savulaik filmas ar Nikolasa Keidža piedalīšanos pie mums bija ļoti populāras un tautā iemīļotas, taču pēdējā laikā par aktieri dzirdēts maz. Taču par spīti koronavīrusam, kas paralizējis pasauli, Nikolasam Keidžam aizvadītais gads izrādījies apbrīnojami darbīgs. Viņš bija redzams kaujas mākslu filmā «Jiu Jitsu», kā arī ierunājis lomu animācijas komēdijā «The Croods: A New Age». Šā gada martā paredzēts laist klajā komēdiju-drāmu «The Unbearable Weight of Massive Talent», kurā Keidža ekrāna partneri būs Tifānija Hadiša un Pedro Paskāls.

Četrreiz precējies, bet arvien brīvs

Vai 2020. gada neizsmeļamais radošais potenciāls kaut kādā mērā saistāms ar aktiera jauno brīva vīrieša statusu, visticamāk, var spriest tikai viņš pats. 2019. gadā viņš apprecēja savu ceturto sievu Ēriku Koiki, bet jau tajā pašā gadā šo laulību oficiāli šķīra. «Es neko nenožēloju, jo uzskatu, ka ikkatrs notikums noved pie kaut kā,» pērnā gada sākumā intervijā slavenību žurnālam «People» norādīja aktieris. «Es protu saskatīt pozitīvo katrā negatīvajā situācijā un zeltu katrā svina pikucī.»

Jautāts, ko viņš tagad ar savu pašreizējo pieredzi gribētu ieteikt tam Keidžam, kāds bija jaunībā, aktieris apmulst. «Es, iespējams, teiktu, lai dzīvo vienkārši, meklējot savu dzīves pieredzi. Varbūt, lai vienkāršo to vēl nedaudz vairāk, lai tā nekādā mērā neaptumšotu savu veicamo darbu.»

«Man bija tendence izmēģināt visu,» atzīst Keidžs. «Es gribēju iet visur, redzēt visu un piedzīvot visu. Ja man tā visa būtu bijis mazāk, es būtu spējis vairāk koncentrēties darbam.»

Aktiera pagātnē ir četras šķirtas laulības. Ar savu pirmo sievu aktrisi Patrīciju Ārketi viņš apprecējās 1995. gada aprīlī, bet 2001. gadā šo laulību šķīra. Keidža otrā sieva bija Elvisa Preslija vienīgā meita Liza Marija Preslija. Pāris apprecējās 2002. gada 10. augustā un jau 107 dienas vēlāk pieprasīja šķiršanos. Juridiski laulību šķīra tikai pāris gadus vēlāk – 2004. gada maijā. Par trešo sievu Nikolas Keidžs izvēlējās plašākā sabiedrībā nepazīstamu sievieti Alisi Kimu. Abi apprecējās aktierim piederošajā rančo Kalifornijā 2004. gada jūlijā. Nākamā gada oktobrī aktieris kļuva par tēvu dēlam Kal-Elam, kuram vārds dots par godu komiksu varonim Supermenam (tāds bijis viņa īstais vārds). Diemžēl arī šī laulība neizdevās. Pāris praktiski un oficiāli šķīrās 2016. gadā. Arī ceturtajai laulībai ar Ēriku Koiki, ko viņš noslēdza 2019. gada martā Lasvegasā, nebija lemts ilgs mūžs. Pāris to pieprasīja anulēt jau četras dienas pēc kāzām. 2019. gada jūnijā tiesa abus pasludināja par juridiski brīviem, šķirot laulību.

Aktierim ir ne tikai 14 gadus vecs dēls Kal-Els. Viņš ir tēvs arī 30 gadus vecajam Vestonam Kopolam Keidžam, kuru aktierim 1990. gada 26. decembrī dāvājusi viņa draudzene, aktrise Kristīna Faltone. Vestons jau tēti iecēlis opapa godā. Nikolasam Keidžam ir divi mazdēli – sešus un četrus gadus veci.

Tiesa, Keidža dzīvē jau atkal ienākusi jauna mīlestība. Vēl pandēmijas pirmā viļņa laikā, pavasarī, aktieris nofotografēts pastaigājamies roku rokā ar jauno draudzeni Riko Šibatu.

Keidžs nav īstais uzvārds

Nikolass Keidžs pasaulē nācis slavenajā Kopolu dzimtā. Viņa tēvs Augusts Kopola bija literatūras profesors, bet mamma Džoja Fogelsanga – dejotāja un horeogrāfe. Tēva dzīslās ritēja itāļu asinis, bet mammas rados bija vācieši un poļi. Nikolasa vecvecāki no tēva puses ir komponists Karmīns Kopola un aktrise Itālija Pennino. Viņš ir arī slavenā režisora Frensisa Forda Kopolas brāļadēls. Viņa brālēni ir režisors Romans Kopola, filmu producents Džankarlo Kopola un aktieri Roberts Karmīns un Džeisons Švarcmans. Viņa māsīca ir režisore Sofija Kopola.

Karjeras sākumposmā Nikolass pieņēma uzvārdu Keidžs, lai kinoļaudis vērtētu viņa talantu, nevis dotu lomas tikai tāpēc, ka viņš ir slavenā režisora Frensisa Forda Kopolas tuvs radinieks. Arī Keidža abi brāļi ir saistīti ar šovbiznesa aprindām – Marks Kopola ir radio personība, bet Kristofers Kopola – režisors.

Grib izpildīt «trīskāršo akselu» aktiermākslā

Aizvadītajos gados aktieris pieņēmis ļoti dažādas lomas tā sauktajās neatkarīgajās filmās. «Es sevi uztveru kā studentu filmu mākslā, es vienmēr meklēju, ko jaunu varētu iemācīties,» jau agrāk izteicies Nikolass Keidžs. «Tieši tāpēc, ja skatāt manu filmogrāfiju, redzēsiet, ka tā ir ļoti eklektiska. Es vienmēr cenšos izaicināt pats sevi un uzņemos šo risku. Izmēģinu trīskāršo akselu [lēciens daiļslidošanā – aut.], lai gan labi zinu, ka varu nokrist uz sejas,» tēlaini salīdzina Keidžs. «Taču man šāds izaicinājums sniedz prieku un par to var saņemt bonusa punktus.»