Filmas "The Piper" uzņemšanas aizkulises

Filmas "The Piper" uzņemšanas aizkulises.

gallery icon
30
Slavenības
2020. gada 15. novembris, 05:38

FOTO: tā Latvijā pašmāju aktieru ielenkumā filmējas Holivudas zvaigzne Elizabete Hērlija

Inta Mengiša

Žurnāls "Kas Jauns"

Latvijā patlaban noris kinofilmas "The Piper" jeb "Hamelinas stabulnieks" uzņemšana, un šajā mākslas darbā kopā ar Holivudas zvaigzni Elizabeti Hērliju (55) filmējas arī latviešu aktieri.

Ka seriālu "The Royals" ("Karaļnams") un "Gossip Girl" ("Intrigante"), "Ostina Pauersa" filmu sāgas un citu ekrāna darbu zvaigzne ieradusies Rīgā, uzzinājām oktobra vidū, kad Elizabete Hērlija savā "Instagram" profilā bija ievietojusi bildi, kurā sēž uz palodzes Vecrīgas viesnīcā, pa kuras logu redzama Latvijas Nacionālā opera un balets.

Nu žurnāls "Kas Jauns" ekskluzīvā reportāžā parādījis, ko dara un ar ko Latvijā tiekas Holivudas zvaigzne.

Nezināja, kas ir Hērlija

Latviešu aktieri sadarbību un kontaktēšanos ar pasaulslaveno Elizabeti Hērliju, kura, starp citu, savulaik bija kopā ar britu zvaigzni Hjū Grāntu, raksturo kā patīkamu un profesionālu.

foto: Publicitātes

Savukārt aktieris Gundars Āboliņš, vaicāts par iespaidiem, kādi radušies, sadarbojoties ar Holivudas zvaigzni, atzīstas: “Man palīdz tas, ka es neko nezinu par Elizabeti Hērliju un neesmu redzējis nevienu filmu ar viņas piedalīšanos. Es negrasos ar to lepoties, bet šajā gadījumā man ir vieglāk nodibināt profesionālu kontaktu ar partneri filmēšanas laukumā. Es attiecos pret viņu nevis kā pret Holivudas zvaigzni, bet gan kā pret ārzemju kolēģi.

Man dzīvē ir gadījies strādāt kopā ar vairākām zvaigznēm, un jāteic, ka darbā viņi visi ir bijuši ļoti vienkārši, konkrēti un profesionāli partneri.

Protams, ka personāls laukumā viņu lutina, kā zvaigznei pieklātos, bet mani tas neiespaido. Tā jau ir sena teātra patiesība, ka karali nospēlē galms.”

Gundars Āboliņš – katoļu priesteris

Jaunā Rīgas teātra aktieris Gundars Āboliņš pauž gandarījumu, ka Latvijā notiek starptautiski kinoprojekti, jo tie veicina šīs jomas attīstību mūsu valstī, kā arī ir iespēja gūt pieredzi arī Latvijas aktieriem. “Jebkura radoša sadarbība abpusēji bagātina. Šajā gadījumā tas notiek arī finansiāli, jo daudziem kinoļaudīm ir darbs. Tas uztur kino radīšanas procesu Latvijā pie dzīvības. Tas zināmā mērā ir kā jam session mūzikā,” saka Āboliņš, kas pilnmetrāžas filmā "The Piper" atveido reverendu Kammermeieru.

foto: Publicitātes

“Šoreiz man atkal ir jāspēlē katoļu priesteris. Nupat pirmizrādi piedzīvoja Jevgenija Paškeviča filma "Ko zina klusā Gerda", un arī tajā esmu katoļu priesteris. Kostīms šoreiz gan ir cits, bet izskatās ļoti līdzīgs iepriekšējam. Režisori laikam ir saskatījuši manī kaut ko noderīgu šim amatam, lai gan uz grēksūdzi un pie Dievgalda es eju citā Baznīcā. Tā es pamazām no ebrejiem pāreju uz katoļiem... Par lomu vēl negribētu publiski izteikties, jo tā tikai top. Neteikšu “hop!”, kamēr nav pārlēkts. Šoreiz man palīdz arī manas svešvalodu zināšanas, jo darbība noris Vācijā. Bēru aizlūgumu ar lasījumiem no Rakstiem es noturu vācu valodā. Tālāk jau ir jāpāriet uz angļu valodu. Te drīkst būt un pat ir nepieciešams vācu akcents. Arī tas ir mazs izaicinājums,” saka kinoprojektos pieprasītais Jaunā Rīgas teātra aktieris.

Jautāts, kā darba vidē un vispār sadzīvo ar distancēšanās noteikumiem un vai nav bijis tā, ka tagad, pandēmijas laikā, neapzināti vairās būt “bīstami tuvu” ekrāna partnerim, skatuves kolēģim, sarunu biedram, aktieris atbild: “Šie distancēšanās nosacījumi un “drošības pasākumi” traucē darbu visiem, kas strādā pie filmas. Pirms filmēšanas mēs visi izgājām testu, tāpēc lieki panikot nebija iemesla. No skatuves partnera un skatītāja var būt vienīgi “bīstami tālu”! Elementāra piesardzība veselā saprāta robežās, tāpat kā darba drošības tehnikas noteikumu ievērošana, vienmēr ir bijusi aktuāla.”

Ieva Aleksandrova-Eklone – skolas direktore

No latviešu aktieriem šajā filmā apjomīgākā loma ir TV seriālā "UgunsGrēks" Ramonas tēlā plašu atpazīstamību guvušajai aktrisei Ievai Aleksandrovai-Eklonei, kas atzīst: “Liels prieks, ka šajā projektā ir nodarbināti daudzi latviešu aktieri. Tas ir burvīgi, jo īpaši šajā laikā, kad par katru darbiņu, tāpat kā es, visi ļoti priecājas. Kad martā sākās pandēmija, nākotnē raudzījos ar ļoti lielām bažām. Šim projektam parādoties, kastinga direktorei teicu: “Tu kā tāda labā feja nolaidies!””

Ieva ir gandarīta par iespēju gūt pieredzi šajā starptautiskajā kino projektā, atveidojot vācu kundzi Beāti Hofmaisteri – skolas direktori.

foto: Publicitātes
Ievai Aleksandrovai-Eklonei britu kinozvaigzne Elizabete Hērlija atzinusies, ka viņai dikti iegaršojies mūsu tradicionālais saldēdiens debesmanna jeb uzpūtenis.

Ieva, kurai ir visai daudz kopīgu ainu ar Elizabeti, priecājusies, dzirdot, ka Hērlijai ļoti patīk Latvijā. Arī filmēšanas aizkulisēs viņa labprāt aprunājas ar apkārtējiem un nav radījusi iespaidu, ka būtu pārāka par citiem. “Esam ar viņu arī pļāpājušas gana daudz par visu ko, piemēram, par mājdzīvniekiem,” atklāj Eklone. “Patīkami, ka Elizabete Hērlija ir ļoti profesionāla pret partneri ne tikai filmēšanas laukumā, bet arī ārpus tā. Gatava izpalīdzēt, piemēram, kaut vai ar tādu žestu, ka pēc filmēšanās lietū viņai kā grand aktrisei nebūtu pienākums mani aicināt uz savu telti, kur ir speciāli sagatavoti tādi apstākļi, lai varētu maksimāli ātri izžūt. Bet viņa saka: “Nē, Ieva, nāc, lūdzu, līdzi!”

Hērlija vedīs mājās uzpūteņa recepti

Ieva Aleksandrova-Eklone ar gandarījumu un lepnumu stāsta: “Bija ļoti patīkami dzirdēt, ka Elizabete Hērlija pauda lielu prieku un pārsteigumu par mūsu skaisto dabu. Viņa teica: “Nemūžam neiedomātos, ka te ir tik skaisti!” Savukārt viņas grimētāja bija izskraidījusies apkārt Cesvaines pilij, safotografējusi visu iespējamo un teica: “Jūs pat iedomāties nevarat, cik esat bagāti!”” “Kā zināms, Cesvaines pilī savulaik uzņemta arī mūsu pašu kinofilma "Melnā vēža spīlēs",” atgādina Ieva.

“Tāpat Elizabete slavēja arī mūsu augsto restorānu kultūru. Bet vissimpātiskākais fakts bija, lūk, šāds – filmēšanas laikā mums tiek sagādāti diezgan daudzi Latvijai tipiski ēdieni, piemēram, no saldajiem ēdieniem – maizes zupa un debesmannā. Elizabetei un viņas grimētājai ļoti iegaršojās ābolu uzpūtenis, ka abas sāka tincināt recepti. Es tad arī viņām pastāstīju šo vienkāršo mūsu uzpūteņa gatavošanas recepti. Hērlija bija sajūsmā un paziņoja: “Šo gan būs jāpamēģina uztaisīt!””

Alsiņa-Lasmane: “Viņa šķita pārsteigta, ka te ir tik normāli!”

foto: Publicitātes

Arī aktrise Inga Alsiņa-Lasmane, kas piedalās filmā, atveidojot arheoloģi, atzīst, ka Hērlija atstājusi patīkamu iespaidu gan kā ekrāna partnere, gan kolēģe. “Arī otrpus kadram satikšanās bija patīkama, jauki parunājāmies. Interesanti, ka man radās iespaids, ka aktrise uz Latviju bija ieradusies ar tādu zināmu stereotipu, kā nu te varētu būt. Acīmredzot mums ir vēl kaut kāda postpadomju slava... Jautājumi, ko viņa man uzdeva gan par divvalodību, gan to, kā te dzīvojam... Jutu, ka viņa ir pat pārsteigta, ka te īstenībā ir tik normāli! Taču es arī saprotu, jo, piemēram, neesmu bijusi Kazahstānā, un pirmais, ar ko asociējas šī valsts, taču ir Borata filma,” pasmaida Inga.

Cesvaines pils kā skola Vācijā

Filmēšanas darbi noris jau kopš oktobra sākuma, vairākas dienas komanda darbojās gleznainajā Cesvaines pilī, kas pārtapa par Vācijas ciematiņa Hamelinas starptautisko skolu. Turpmākās filmēšanas norisinās dažādās vietās Latvijā, tostarp Madonā, Smeceres silā, Gulbenes pusē, Abgunstes muižā, Rīgā un citur. Paredzams, ka darbi turpināsies līdz pat 6. decembrim.

Pilnmetrāžas spēlfilma "Hamelinas stabulnieks" ir Kipras producentu kompānijas Ratcatcher Entertainment un Latvijas studijas Tasse Film sadarbības projekts, un tajā lomas ir arī vairākiem latviešu aktieriem, tostarp Regīnai Razumai, Jurim Strengam, Jurijam Djakonovam, Jēkabam Reinim, Jurim Bartkevičam, Raimondai Vazdikai un citiem.

Par ko būs filma?

Kā informē producenti, topošais darbs būs romantiska fantāzijas filma jauniešu auditorijai 12+, un, lai gan Covid-19 pandēmijas dēļ filmēšanas sākšana vairākkārt pārcelta, paredzēts, ka uz lielajiem ekrāniem tā nonāks 2021. gada oktobra beigās.

Filmas darbība norisinās mazā Vācijas ciematā Hamelinā, kurp no Amerikas pārceļas jauna meitene Eimija ar mammu, vēstures skolotāju Lizu, kuru atveido aktrise Elizabete Hērlija. Eimija sāk mācības Hamelinas skolā un pilsētas svētku laikā iepazīstas ar čigānu zēnu Luku. Uzzinot vietējo leģendu par Hamelinas stabulnieku, Eimija izdomā šo tēmu izzināt, gatavojot skolotājas – savas mātes – uzdoto uzdevumu vēsturē. Kopš tā brīža filmā sāksies neticamu notikumu virkne.

Citas interesantākās ziņas un notikumus skatiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!