foto: AP/Scanpix
"Vēsturiskā" Jaunzēlandes premjere Ārdena plāno kāzas
Slavenības
2020. gada 13. novembris, 06:01

"Vēsturiskā" Jaunzēlandes premjere Ārdena plāno kāzas

Jauns.lv

Jaunzēlandes premjerministre Džasinda Ārderna, kas izpelnījusies atpazīstamību visā pasaulē gan ar veiksmīgu Covid-19 apkarošanas stratēģiju, gan ar spīdošu karjeru, gan arī ar neparastu uzvedību vairākās dzīves situācijās, kas jau nodēvēta par "vēsturisku", savos 40 gados plāno pirmo reizi "iestūrēt laulības ostā", ziņo "Reuters".

Atbildot uz žurnālistu uzdoto jautājumu, vai būs kāzas, viņa atbildējusi apstiprinoši, bet norādījusi, ka vēl nav noteikts datums. Tāpat viņa nevēloties publiski plašāk komentēt, jo vispirms vēloties par plāniem runāt ar ģimeni un draugiem. 

Ārdena ir saderinājusies ar 44 gadus veco televīzijas vadītāju Klārku Geifordu. 

Kopā ar Klārku viņa ir septiņus gadus, abiem ir divus gadus veca meitiņa. 

Jaunzēlandes premjere Ārdena darbā un privātajā dzīvē

gallery icon
40

Iepriekš bija izteikusies, ka nevar plānot vēlēšanas un kāzas vienlaikus, tādēļ vispirms koncentrēsies darbam.

Oktobrī notikušajās Jaunzēlandes parlamenta vēlēšanās līdzšinējās premjerministres Džasindas Ārdernas vadītie leiboristi izcīnīja absolūto vairākumu un pirmo reizi pēdējo desmitgažu laikā var veidot valdību bez koalīcijas partneriem.

Tiek lēsts, ka leiboristi ieguvuši 64 no 120 parlamenta deputātu vietām, nodrošinot sev absolūto vairākumu.

foto: EPA/Scanpix

Nevienai citai partijai tas nav izdevies kopš 1996.gada, kad Jaunzēlande pārgāja uz proporcionālo vēlēšanu sistēmu.

"Tas ir vēsturisks pavērsiens," atzinis Viktorijas universitātes politikas zinātnieks Braiss Edvardss, piebilstot, ka tas ir lielākais pavērsiens Jaunzēlandes vēlēšanu vēsturē pēdējo 80 gadu laikā.

Veido vēsturi arī ar bērnu ANO Ģenerālajā asamblejā

Jāteic, ka vēsturē Ārdnere iegājusi ne vien ar vēlēšanu rezultātu, bet arī ar savu bērnu Nevu. 

Pirmkārt, Jaunzēlandes premjerministre 2018. gadā laida pasaulē meitiņu, kļūstot par pasaulē otro valdības vadītāju sievieti, kam piedzimis bērns, esot amatā.

Pirmā bija Pakistānas premjerministre Bēnazīra Bhuto, kurai 1989.gadā piedzima otrais bērns.

Otrkārt, viņa ir pirmā premjerministre pasaulē, kura uz tikšanos Ņujorkā aizveda līdzi zīdaini. Kopā ar Nevu īsi pēc dzemdībām viņa piedalījās ANO Ģenerālās asamblejas sanāksmē.

foto: REUTERS/SCANPIX

Darbā viņa atgriezās sešas nedēļas pēc dzemdībām. 

Atpazīstamība pasaulē

Popularitāti viņa izpelnījusies arī ar savu mierīgo izturēšanos. Maija izskaņā viņa sniedza interviju televīzijas kanālam, kad tiešajā ēterā sākās 5,8 baļļu stipra (viduvēja) zemestrīce.

“Mums šeit ir tikai neliela zemestrīce. Diezgan krata. Ja jūs redzat lietas aiz manis, tad var redzēt, ka parlamenta ēka kustas vairāk nekā parasti, ” plaši smaidot atzina Jaunzēlandes premjerministre. Tāpat viņa atbildot televīzijas darbiniekam, norādīja, ka neatrodas zem jebkādām lampām, kas kustētos, liekot noprast, ka viss labi un ir drošībā. 

Tāpat viņa atpazīstamību ieguvusi ar veiksmīgu Covid-19 apkarošanas stratēģiju, ierobežojot vīrusa izplatību valstī.