Slavenības
2020. gada 10. novembris, 05:05

Režisorei Laurai Grozai pārmaiņas dzīvē un panākumi Lietuvā

Jauns.lv

Režisore Laura Groza (35) pandēmijas laikā, kā jau visi radošās profesijas pārstāvji, piedzīvo atceltus projektus, bet starp abiem kovida viļņiem gūst panākumus Lietuvā. Taču šis gads nesis arī ievērojamas pārmaiņas viņas dzīvē, raksta žurnāls "Kas Jauns".

Teātra un operas režisorei Laurai Grozai kovidlaiks māca pielāgoties jaunajiem apstākļiem, bet viņa ir pateicīga par iespēju starp abiem kovida viļņiem piedzīvot lielisku pieredzi Lietuvā - Klaipēdas drāmas teātrī, iestudējot Maksima Gorkija lugu “Saules bērni”.

Lietuviešu teātra kritiķi pauž atzinību

Par latviešu režisores veikumu atzinīgi kaimiņzemes masu medijos izteikušies teātra kritiķi. “Var redzēt līdzības, salīdzinot režisoru Grozu ar lietuviešu izpildītāju Gabrieli Tuminaiti. Arī viņas režisora ​​roka ir spēcīga, drosmīga un kardināla. Latviešu režisore pārliecinoši paņēma veiksmīgāko krievu klasiķa Maksima Gorkija lugu un pārtulkoja to otrādi,” vēstīts menufaktura.lt publiskotajā recenzijā.

foto: Publicitātes (Klaipēdas drāmas teātris)
Režisore Laura Groza ar kolēģiem Klaipēdas drāmas teātra jauniestudējuma “Saules bērni” fotosesijā.

“Uztverot Gorkija lugas tekstu ar sižetu kā izbāztu dzīvnieku, režisore Groza to tulko otrādi un “uzvelk uz kurpes”. Rezultātā no tā visa iznāk jautrs, atbilstošs, krāsains, galēji griezts stāsts par to, kā patriarhātu vienā slēgtā sektā aizstāj matriarhāts. Bonuss režisorei, ka visa šī apoteoze tiek gatavota ar spēcīgu ironijas devu,” uzslavas vārdus Laurai Grozai velta Julius Lozoraitis lietuviešu kultūras medijā “7md”.

Neskatoties uz jau daudz agrāk Lietuvā ieviestajiem ierobežojumiem saistībā ar Covid-19, darbs tur noritēja ļoti radoši un iedvesmojoši, par ko liecina izcilās profesionāļu rezenzijas un skatītāju atsauksmes, un arī atkārtots uzaicinājums strādāt Lietuvā,” par pieredzi Klaipēdas drāmas teātrī gandarījumu pauž režisore. “Saules bērnu” scenogrāfiju veidojis Mārtiņš Vilkārsis, savukārt mūzikas komponists ir Kārlis Auzāns.

“Latvijas teātris vienmēr bagātina mūsu teātri ar labi formulētiem izteiksmes līdzekļiem un lielisku dikciju,” secina Lietuvas teātra apskatnieki.

Kovidlaiks iedvesmo jauniem plāniem

Dzimtenē Laura Groza vairāk kā desmit gadu laikā par režijas darbiem izpelnījusies kā profesionāļu, tā publikas atzinību. Režisores radošajā kontā ir vairāk par 30 izrādēm, no kurām lielākā daļa iestudēta Dailes teātrī. Saņēmusi deviņas "Spēlmaņu nakts" nominācijas un godalgota ar divām balvām, bet pērn par darbu "Spēlēju, dancoju" Latvijas Nacionālajā operā un baletā titulēta ar "Lielo mūzikas balvu" nominācijā "Gada uzvedums". Tāpat Groza iemantojusi atzinību kolēģu vidū – divus gadus pēc kārtas Dailes teātra darbinieku iekšējā balsojumā izpelnījusies sezonas labākās režisores titulu.

Tāpat intervijā žurnālam "Kas Jauns" Laura Groza stāsta, ka pandēmijas dēļ, kad nu mākslas pasākumi ierobežoti, vairāki paredzētie projekti ir atcelti vai iesaldēti uz nezināmu laiku, jārēķinās, ka kādu laiku būs jāiztiek ar iekrājumiem. "Sakarā ar to, ka gan man, gan jebkuram manam kolēģim esošās situācijas dēļ, ir daudz atceltu vai nenotikušu skaistu kultūras notikumu – protams, ka tas ietekmē arī finanšu plūsmu. Bet es esmu ļoti elastīga un jau šobrīd šis laiks mani iedvesmo domāt par jauniem sadarbības formātiem. Kā piemēru varu minēt, ka ar lielisko lietuviešu aktrisi, dziedātāju un TV personību Ingu Jankauskaiti, kura spēlēja galveno lomu manā izrādē, šobrīd veidojam saturu kopīgam digitālam projektam," saka režisore, kura esošajā situācijā optimismu nezaudē.

Gatavojas jauniestudējumam Dailes teātrī

“Noteikti šo laiku netērēju tam, lai kristu kaut kādā izmisumā. Bet tieši attiecīgi šo posmu, kad no ārpasaules ir visi mudinājumi to darīt, es izmantoju, lai domātu nākotnes stratēģijas un plānus. Tas mani iedvesmo,” atzīstas režisore, kura pēc veiksmīgā izrādes iestudējuma Lietuvā saņēmusi sadarbības piedāvājumu arī uz priekšdienām.

“Šobrīd gatavojos jauniestudējumam Dailes teātrī, kas neskatoties uz ārkārtas stāvokli, piedzīvos mēģinājumu procesu ar maniem ilglaicīgajiem kolēģiem! Lai arī vairāki projekti ir atcelti, iesaldēti vai pārcelti, šobrīd top idejas projektiem, kas ir radniecīgi teātrim un jauki izaicinoši! Neskatoties uz nemitīgajām pārmaiņām sabiedrībā, kas ietekmē arī pašas ikdienu, dzīve ir interesanta un piedāvā nemitīgas iespējas un attīstību!” pauž Laura Groza.

Oficiāli izšķīrusies no vīra

Jauna, skaista, talantīga – īsts veiksminieces komplekts. Un, vismaz no malas raugoties, ne tikai profesionālajā, bet arī privātajā dzīvē. Izejot uz svinīgiem pasākumiem kopā ar vīru, kādreizējo naktskluba "Casablanca" īpašnieku, tagad “Rīgas cirka” māksliniecisko direktoru Mārtiņu Ķiberu, abi allaž tika apjūsmoti par lielisko saderību un tika uzskatīti par vienu no saskanīgākajiem pāriem radošajās aprindās.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Šogad režisore Laura Groza ar producentu Mārtiņu Ķiberu atzīmētu astoto kāzu gadadienu. Nu radošajās aprindās pazīstamais pāris ir oficiāli šķīris savu laulību

Tomēr nu žurnālam "Kas Jauns" Laura apstiprina, ka nesen viņas laulība ar Mārtiņu Ķiberu oficiāli šķirta. “Esam lieliskās attiecībās, un arī šobrīd viens otru atbalstām,” par to, ka pēc kopdzīves iziršanas ar bijušo vīru aizvien ir draugi, saka Laura Groza.

 

Visu interviju ar Lauru lasiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva