Aktrise Olga Dreģe - teātrī, kino un dzīvē

gallery icon
81
Slavenības
2020. gada 27. oktobris, 03:50

"Nekad dzīvē neesmu apstājusies," - Olga Dreģe neklausa teātra direktoram Žagaram un turpina soļot uz darbu

Žurnāls "Kas Jauns"

Dailes teātra vecākā aktrise Olga Dreģe (83) laipni atsacījusies no priekšniecības žesta sargāt teātra veterānu veselību un turpina ik dienu iet uz darbu, raksta žurnāls "Kas Jauns".

Aizvadītajā nedēļā Dailes teātra vadība nāca klajā ar vēsti par vairāku izrāžu atcelšanu, lai Covid-19 aktivitātes laikā maksimāli pasargātu Dailes teātra lielākā dārguma – veterānu – veselību.

Rezultātā pašlaik no repertuāra izņemtas izrādes "Māte" ar spožo Lilitu Ozoliņu (72) galvenajā lomā, "Alvas sieviete", kurā spēlē Ilze Vazdika (77), Lidija Pupure (78), Lilita Ozoliņa (72) un Pēteris Liepiņš (77), "Talantīgais Misters Riplijs", kurā no vecākā gadagājuma aktieriem lomas ir Jurim Bartkevičam (70), Pēterim Gaudiņam (66) un neatkārtojamajai Olgai Dreģei (83). Tāpat pārtraukts mēģinājumu process bērnu izrādei "Vecenītes ar saulessargiem", kam pirmizrāde bija iecerēta 16. decembrī un kurā publikas jauno paaudzi izklaidētu vesela pieredzējušo zvaigžņu plejāde – Indra Briķe (62), Akvelīna Līvmane (69), Mirdza Martinsone (69), Ilze Vazdika (77), Lidija Pupure (77), Olga Dreģe (83), Juris Strenga (83), Gunārs Placēns (93).

Juris Žagars: “Darām tikai to, ko iespējams “iekonservēt””

“Mēs, Dailes teātra vadība, nolēmām, ka ir neadekvāti šā brīža situācijā riskēt. Izrādēs ir iesaistīta tiešām viscienījamākā teātra paaudze. Šajā laikā, kad nemitīgi pieaug inficēto cilvēku skaits, riskēt ar viņiem – mūsu veterāniem – nebūtu pareizi un gudri. Līdz ar to minētās izrādes pārceļam uz nenoteiktu laiku, līdz situācija nomierināsies. Nekādu īpašu reakciju neesam saņēmuši, un ceru, ka viņi saprot šo situāciju,” žurnālam "Kas Jauns" stāsta Dailes teātra direktors Juris Žagars.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Juris Žagars.

Lai aizlāpītu repertuāru, ar skubu nekas vietā netiekot gatavots. “Drīzāk uz nākotnes projektiem skatāmies rezervēti, darām tikai to, ko ir iespējams “iekonservēt” un, ļaunākajā gadījumā, apturēt uz kādu laiku, tostarp pārceļot pirmizrādi,” saka Žagars, uzsverot: “Visjutīgākais teātra personāls, protams, ir aktieri. Ja vairumam citu teātra darbinieku darbavietā ir iespējams distancēties citam no cita un strādāt, nēsājot maskas, tad aktieriem diemžēl ne mēģinājumos, ne izrāžu laikā šādas iespējas nav.

Apmeklētājiem mēra temperatūru pirms Dailes teātra izrādes "Monstrs"

Apmeklētājiem mēra temperatūru pirms Dailes teātra izrādes "Monstrs" 2020. gada 9. oktobrī.

gallery icon
14

Ja kāds no aktieriem inficēsies, tad Dailes teātrim, tāpat kā Jaunajam Rīgas teātrim un Operai, vismaz uz karantīnas laiku būs darbība jāaptur. Līdz ar to šobrīd riskēt ar kādiem jauniem projektiem vai pakļaut riskam vēl citus aktierus nav prātīgi,” lēmumu par izmaiņu veikšanu repertuārā skaidro Juris Žagars.

Olga Dreģe: “Joprojām esmu ierindā!”

“Tas jau ir labi, ka par mums domā, bet es tam nepiekritu un teātra direktoram laipni atteicu doties sēdēt mājās. Esmu vecākā aktrise teātrī, taču aizvien katru dienu eju uz mēģinājumiem, spēlēju izrādē "Iemīlējies Šekspīrs", bet tagad cītīgi gatavojos jauniestudējumam "Smiļģis", kam pirmizrāde, ļoti cerams, būs, kā plānots, – 20. novembrī.

Grāmatas "Artūra Skrastiņa Spogulija" prezentācija

gallery icon
172

Joprojām esmu ierindā. Nekad savā dzīvē neesmu apstājusies. Mans dzīvesveids ir tāds, kā arī pats Žagars par sevi saka – es neesmu sērotājs –, arī viņš iet uz priekšu. Kamēr cilvēks ir dzīvs, tikmēr taču ir jākampj, ir jāliek sevi lietā, kamēr vien esi pie dzīvības. Dzīvoju pēc saviem likumiem, un paldies Dievam, jau 83 gadus esmu nodzīvojusi pasaulē. Neņemu neko galvā – cik vien varu, eju cilvēkos, cik vien varu, tik strādāju.

Olga Dreģe uztur sevi formā

Olga Dreģe uztur sevi formā arī pandēmijas laikā.

gallery icon
24

Tas, ka ir jāuzmanās itin visiem cilvēkiem, tas ir pilnīgi skaidrs! Es pieņemu apstākļus un uzskatu, ka saprāts šodien uzvarēs. Katra indivīda attieksme un prāta, inteliģences līmenis izšķirs notikumus pasaulē, kas mums draud ar milzīgiem pārbaudījumiem. Pasaule mainās, viss mainās, un tikai cilvēka saprāts var izglābt no pārmērībām, kas ir aizgājušas tiktāl... lai Dievs stāv klāt,” izsaucas Olga Dreģe, domīgi piebilzdama: “Nu neko darīt, pasaulei bišķīt ir jāpiebremzējas. Re, kā tas mazais, mikroskopiskais vīrusiņš liek savā mantkārībā, mantrausībā, iekārēs, iegribās un kaislībās cilvēkam beidzot apstāties. Nu jāsaprot beidzot, ka cilvēks tāds nieka puteklis vien ir uz šīs zemes.”

Aktrise Olga Dreģe rīko senioru ballīti uz kuģa

Aktrise Olga Dreģe, kas šo gadu aizvada 80. jubilejas zīmē, rīkojot koncertus un tiekoties ar skatītājiem visā Latvijā, šonedēļ devās ...

gallery icon
156

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!