foto: Publicitātes (Simona Stalidzāne)
Divus gadus pēc Valtera Frīdenberga nāves lielus plānus kaļ grupa "Pēc tumsas"
Grupa "Pēc tumsas". No kreisās: Krists Dēvics (ritma un solo ģitāra, akustiskā ģitāra), Jānis Dreimanis (balss), Uldis Knapšis (sitamie instrumenti), Jānis Daugalis (bass, balss) un Haralds Drekslers (ritma un solo ģitāra).
Mūzika
2020. gada 8. oktobris, 11:45

Divus gadus pēc Valtera Frīdenberga nāves lielus plānus kaļ grupa "Pēc tumsas"

Jauns.lv

Pēc mūziķa Valtera Frīdenberga aiziešanas mūžībā grupas "Tumsa" dibinātājs Jānis Daugalis paziņoja par tās darbības izbeigšanu. Tagad ir pilnībā nokomplektēts sastāvs jaunai muzikālai apvienībai "Pēc tumsas".

Jānis Daugalis grupu "Tumsa" nodibināja 1991. gadā Liepājā. Pēc trim gadiem, kad grupu pameta tās solists Fēlikss Ķiģelis, viņa vietā Jānis uzaicināja Mārtiņu Freimani no Aizputes.

Koncerts "Mans draugs Mārtiņš Freimanis"

28. augustā Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē, notika koncerts "Mans draugs Mārtiņš Freimanis".

gallery icon
101

Diemžēl 2011. gada 27. janvārī pēc smagas slimības Mārtiņš nomira, viņa vietā grupā stājās Valters Frīdenbergs, taču arī viņš 2018. gada 17. oktobrī devās mūžībā. “Neredzu jēgu turpināt grupas "Tumsa" darbību,” toreiz paziņoja Jānis Daugalis, neizslēdzot iespēju, ka "Tumsas" sastāvs turpinās muzicēt, bet tā jau būs pavisam cita muzikālā apvienība.

Valters Frīdenbergs (1987-2018)

gallery icon
140

Tagad, teju divus gadus pēc Valtera Frīdenberga došanās mūžībā, pilnībā nokomplektēta grupa "Pēc tumsas". Tajā darbību turpina "Tumsas" bijušie dalībnieki Jānis Daugalis un Haralds Drekslers, pieaicinot draugu un pieredzējušu bundzinieku Uldi Knapši (vairākus koncertus arī spēlējis grupā "Tumsa", aizvietojot Kasparu Boroduško; sadarbojies ar Ainaru Virgu, Ivo Fominu), ģitāristu Kristu Dēvicu ("Flying Bra"), bet kā pēdējais grupai pievienojies vokālists Jānis Dreimanis ("Vietu nav", "Dawn Town").

Par jaunās grupas dzimšanu var uzskatīt 2019. gada februāri, kad Jānis, Haralds un Uldis, sadarbojoties ar Arturu Gruzdiņu ("Refleksija"), piedalījās "Muzikālās bankas" koncertā Daugavpilī, veltot dziesmu Valteram Frīdenbergam. Tālāk sekoja koncerti un festivāli Liepājā un Kurzemē, kur ar vokālām partijām palīdzēja Emīls Dreiblats ("Willov Farm"), līdz gada laikā izveidojās un nostiprinājās grupas sastāvs, kāds tas ir šobrīd.

„Esam radījuši jaunas dziesmas, un šī gada sākumā gatavojāmies veikt grupas pirmo ierakstu studijā, bet visiem zināmu apstākļu dēļ tas izpalika. Tomēr ļoti ceram un plānojam to izdarīt gada nogalē. Protams, spēlēsim arī "Tumsas" dziesmas gan oriģinālā skanējumā, gan mazliet kaut ko pamainot. Skanējumu citādāku padara tas, ka tagad grupā ir divas ģitāras, nevis viena un taustiņinstrumentālists, kā iepriekš. Koncertos atskaņosim gan regulāri izpildītas "Tumsas" dziesmas, gan tādas, kuras nav spēlētas jau daudzus gadus. Tādā veidā izrādot cieņu un vienmēr paturot sirdīs izcilus draugus - "Tumsas" vokālistus, komponistus un vārdu autorus - Mārtiņu un Valteru. Tāpēc jau arī ir nosaukums "Pēc tumsas", kas iezīmē gan jauna sākumu, gan atskatu uz daudzu gadu gaitā radīto un piedzīvoto,” teic Jānis Daugalis, piebilstot: „Nākamajā gadā, ja epidemioloģiskā situācija ļaus, plānojam vairākus koncertus par godu grupas "Tumsa" 30 gadu jubilejai. Neskatoties uz to, ka "Tumsa" savu aktīvo darbību ir pārtraukusi - tepat vien esam.”