foto: Publicitātes foto
Uzvarot konkursā, zemnieku saimniecības “Riekstiņi” saimnieks ar ģimeni bauda šefpavāra Zommera vakariņas lauka vidū
Slavenības
2020. gada 29. jūlijs, 11:27

Uzvarot konkursā, zemnieku saimniecības “Riekstiņi” saimnieks ar ģimeni bauda šefpavāra Zommera vakariņas lauka vidū

Jauns.lv

Jūlija vidū noslēdzās Syngenta Latvija rīkotais konkurss “Skaistākais Elatus Era lauks”, kurā uzvaras laurus plūca zemnieku saimniecība “Riekstiņi”, iegūstot iespēju izbaudīt viena no Latvijas populārākā šefpavāra Raimonda Zommera gatavotās gardēžu vakariņas lauka vidū.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Zemnieku saimniecības “Riekstiņi” saimnieks ar ģimeni bauda šefpavāra Zommera vakariņas lauka vidū

gallery icon
16

Syngenta Latvija vadītājs Gaidis Meikšāns stāsta: “ Ideja par konkursu nāca no Lietuvas kolēģiem, kur izsmalcinātas vakariņas konkursa uzvarētāja laukā ir kļuvušas jau par tradīciju. Savukārt Latvijā līdz šim nekas tāds nav ticis organizēts un arī mēs vēlējāmies Latvijas lauksaimniekiem sagādāt svētkus pirms ražas novākšanas un dāvāt konkursa uzvarētājam Latvijā pazīstamā šefpavāra garšu piedzīvojumu sev tuvajiem 30 cilvēkiem”.

Guntara Bartkeviča vadītā zemnieku saimniecība “Riekstiņi” ir ne tikai Baltinavas, bet arī visas Latgales lepnums, kas savu darbību sāka tālajā 1991. gadā un saimniecības pirmsākumos tika apstrādāti vien 5 hektāri, kas gadu laikā ir izauguši līdz pat 4000 hektāriem apsaimniekojamās platības. “Riekstiņi” audzē visa veida graudaugus un saimniecībā tiek attīstīta arī bioloģiskā saimniekošana, audzējot gan griķus, gan auzas un zirņus.

“Riekstiņi ir stabils ģimenes uzņēmums, jo saimniecības darbībā iesaistīta visa ģimene. Gan mana, gan mammas brāļa ģimene piedalās lauksaimnieciskajā darbībā. Protams, izmantojam arī algotu darba spēku, dodot darbu četrdesmit cilvēkiem. Liels lepnums par dēlu Elvi, kurš ir neatsverams palīgs saimniecības darbu organizēšanā. Dēls ir ne tikai izskolojies par diplomētu agronomu, bet arī aptuveni 12 gadus darbojas praktiskajā saimniekošanā, jo ar traktoru brauc no 9 gadu vecuma, savukārt jau sesto sezonu Riekstiņu laukos kuļ labību ar kombainu, “ stāsta konkursa “Skaistākais Elatus Era lauks” uzvarētājs Guntars Bartkevičs.

Vaicāts par saimniecības nākotnes iecerēm, “Riekstiņu” saimnieks min plānus nostabilizēt ražošanu un pabeigt iesākto Eiropas Savienības līdzfinansēto projektu – graudu pirmapstrādes cehu, kurā būs iespējams uzglabāt 10 000 tonnu graudu un nodrošināt kaltes jaudu līdz pat 70  tonnām stundā. Graudu pirmsapstrādes ceha nodošana ekspluatācijā ir šī brīža aktuālākais mērķis, jo tas ļaus visu saražoto produkciju izkaltēt uz vietas saimniecībā.

“Lai arī šī vasara izradījusies pietiekami sarežģīta daudziem lauksaimniekiem, varu teikt, ka Latgali kopumā un tai skaitā arī mūsu saimniecību nesaudzējošie laikapstākļi ir skaruši salīdzinoši maz. Mēs gan esam bijuši piesardzīgi un lietojuši atbilstošus augu aizsardzības līdzekļus, lai maksimāli sevi pasargātu un nebūtu ražas zudumi, tomēr atsevišķām graudaugu šķirnēm ir novērojama veldrēšanās. Tā kā mēs uz gaidāmo ražu šeit, Latgales pusē, skatāmies cerīgi. Lai tikai būtu veiksmīgs rudens!” turpina Guntars.

“Skaistākais Elatus Era lauks” konkursa uzvarētājs tika noteikts divās kārtās, - pirmā atlase notika sociālo tīklu balsojumā, savukārt gala vārds bija neatkarīgai žūrijai, kura ņēma vēra ne tikai tādas agronomiskās īpašības kā lauka veselība, noturība pret veldri un arī paša lauka lielumu, bet arī konkursa dalībnieku radošumu, savas saimniecības prezentēšanu un žūrijas uzņemšanu, ‘’ uzsver Gaidis Meikšāns.

“ Tā kā nozarē darbojos teju jau 20 gadus, tad man jāatzīst, ka līdz šim man nav bijusi iespēja pasniegt vakariņas labības laukā. Vakariņu izvēlētā vieta mani iedvesmoja izvēlēties tādus šī brīža sezonas pieejamos un Latvijā audzētos produktus kā baravikas, Kurzemes briedis, tikko novākti dārzeņus un ogas, klāt pasniedzot pieredzējušā vīnziņa Jāņa Kaļķa atlasītos dzērienus. Kas gan var būt iespaidīgāks par vakariņām kviešu laukā, kas simboliski ir kā maizes klēpis un visa pirmsākums? Īstāk vairs nevar būt.” emocionāli stāsta šefpavārs Raimonds Zommers.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās