Slavenības
2020. gada 6. jūlijs, 19:57

Serebreņņikovs noguris no tiesāšanās: tiesas spriedumu nepārsūdzēs

Jauns.lv / LETA

Režisors Kirils Serebreņņikovs, ko Maskavas Meščanskas rajona tiesa 26.jūnijā atzina par vainīgu liela apmēra krāpšanā, nolēmis spriedumu nepārsūdzēt, paziņojis viņa advokāts Dmitrijs Haritonovs.

"Kirils ir ļoti noguris no tiesāšanās un pēc nepamatotā notiesājošā sprieduma jūtas nomākts," viņš sacījis. "Pēc prāvas visiem kļuvis pilnīgi skaidrs, ka procesa dalībnieku vainas nav un ka valstij nav nodarīts kaitējums."

Jau ziņots, ka tiesa režisoram piesprieda nosacītu trīs gadu cietumsodu un 800 000 rubļu (apmēram 10 000 eiro) naudassodu, norādot, ka Serebreņņikovs "var laboties bez reāla [ieslodzījuma] termiņa". Prokurors bija pieprasījis piespriest viņam reālu sešu gadu cietumsodu.

Iepriekš Meščanskas rajona tiesa jau paziņoja, ka spriedumu pārsūdzējis gan šai lietā arī notiesātais bijušais Serebreņņikova dibinātās nekomerciālās organizācijas "Septītā studija" ģenerāldirektors Jurijs Itins, gan bijušais tās galvenais producents Aleksejs Malobrodskis, kuriem arī piespriesti nosacīti cietumsodi un naudassodi, kā arī aizliegums ieņemt saimnieciskus un administratīvus amatus valsts kultūras iestādēs.

Itinam tika piespriests trīs gadu nosacīts  cietumsods un 200 000 rubļu  (apmēram 2600 eiro) naudassods, bet Malobrodskim - divu gadu nosacīts cietumsods un 300 000 rubļu (apmēram 3900 eiro) naudassods, bet bijušajai Kultūras ministrijas darbiniecei Sofijai Apfelbaumai, kas tika atzīta par vainīgu nolaidībā, piespriests naudassods, no kura viņa atbrīvota saistībā ar noilguma iestāšanos. Tiesa arī nolēma piedzīt no Serebreņņikova, Itina un Malobrodska zaudējumus 129 miljonu rubļu (apmēram 1,7 miljonu eiro) apmērā.

Aģentūra RIA "Novosti" gan norāda, ka pārsūdzēšanas gadījumā tiesas spriedums netiek sadalīts attiecībā uz katru notiesāto, bet pārsūdzēts kopumā, tādēļ nav nozīmes tam, ka Serebreņņikova advokāts nav iesniedzis pārsūdzību.

Daudzkārt godalgotais režisors Serebreņņikovs, kurš iestudējis teātra izrādes arī Latvijā, tika aizturēts 2017.gada augustā. Apsūdzībā bija teikts, ka viņš kopā ar līdzdalībniekiem piesavinājies 129 miljonus rubļu (1,7 miljonus eiro pēc pašreizējā kursa), kas no valsts līdzekļiem piešķirti vienam no Maskavas Gogoļa centra teātra projektiem.

Serebreņņikovs viņam izvirzītās apsūdzības noraidījis, bet Krievijas situācijas pazinēji uzskata, ka apsūdzības ir politiski motivētas, jo Serebreņņikovs atklāti kritizējis prezidenta Vladimira Putina režīma politiku, arī 2014.gadā īstenoto Ukrainai piederošās Krimas pussalas aneksiju. Viņš kritizējis arī pareizticīgo baznīcu.

Režisors gandrīz divus gadus pavadīja mājas arestā, no kura tika atbrīvots pērnā gada aprīlī.

Nedēļu pirms atbrīvošanas režisoram tika piešķirta Krievijas Kinematogrāfijas mākslas akadēmijas nacionālā prēmija "Nika" par filmu "Ļeto" ("Vasara"), kas vēsta par rokmūziķi Viktoru Coju.