TV šovu sezonas lielākais pārsteigums - šarmantā Elza Rozentāle. Kas viņa ir?
Ja Elza šovā uzvarēs, iegūto naudu viņa ziedos interešu izglītībai Vecumnieku novada bērniem no maznodrošinātām ģimenēm.
2015. gada 14. oktobris, 09:01

TV šovu sezonas lielākais pārsteigums - šarmantā Elza Rozentāle. Kas viņa ir?

Jauns.lv

Kas ir Elza Rozentāle? Ar šādu jautājumu noslēdzās svētdienas vakars ģimenes lokā un sākās pirmdienas rīts daudzās darbavietās, kad, iejuzdamās Lulu & The Luvvers līderes tēlā, Elza Rozentāle (27) triumfēja TV šova “Izklausies redzēts” otrās sezonas pirmajā raidījumā. Plašākai publikai nezināmā Elza, uzvarot jau pirmajā raidījumā, raisījusi skatītāju interesi. Tie, kam gada nogalēs palaimējies būt vērīgiem Viktora Runtuļa Cabaret koncertprogrammas skatītājiem, zināja teikt, ka jaunā dziedātāja ir no tās. Turklāt bijusi precējusies ar īstu indieti.

Palīdzēs Vecumniekiem

Lai arī Elza pēc Izklausies redzēts žūrijas vērtējuma ierindojās otrajā vietā, viņa uzvarēja, pateicoties kolēģu, tostarp žūrijas favorīta Kristapa Rasima, iedoto piecu punktu dēļ. „Nu nav žēl! Zināju, ka punkti var mainīt manu vietu, taču Elza man tiešām patika! Tāpēc punktus viņai nežēloju,” vaļsirdīgs pēc balsošanas bija Rasims.

Jaunā dziedātāja ir no Vecumniekiem, bet viņas īstās saknes meklējamas Madonā un Lubānā. „No platā gala, kur visu izrunā ar plato e,” teic Elza. No Vecumniekiem Rozentālu ģimene gan nesen atvadījusies, pārceļoties atpakaļ uz Latgali. „Ģimenē esam četri bērni – man ir divi vecāki brāļi un viens jaunāks. Visi izauguši un devušies savās gaitās. Tāpēc arī vecāki izlēma pārcelties uz savu dzimto pusi – Madonu,” stāsta Rozentālu ģimenes vienīgā meita. Ja šovā uzvarēs, iegūto naudu viņa ziedos interešu izglītībai Vecumnieku novada bērniem no maznodrošinātām ģimenēm. „Jo vairāk tos sīkos nodarbina, jo sakarīgāki viņi izaug. Sēž un spļauj semočkas uz grīdas vai kurī ap stūri tādi, kam nav nekādu interešu. Lai galvā nebūtu muļķību, bērni jānodarbina,” izvēli pamato pirmā raidījuma uzvarētāja.

Starp mūziku un filoloģiju

Augumā mazā Elza pārsteidz ar varenu balsi. Taču, kā izrādās, dziedāšanas māku viņa nekur speciāli nav apguvusi. Iespējams, muzikalitātes gēnu meitene saņēmusi no tēva – savulaik akordeona spēlēšanas prasmju skolotāja. „Tagad viņš ir mājas gariņš – dārznieks, remontētājs un mazbērnu auklētājs,” stāstot par tēti, piebilst dziedātāja. „Tā dziedāšana man kā no zila gaisa nokrita, esmu pilnīga pašdarbniece,” smej Elza. Viņa teic, ka mūzikas pamatus nedaudz apguvusi gan – gājusi Vecumnieku Mūzikas un mākslas skolā, dziedājusi skolas korī, spēlējusi folkloras grupā Kokle, vienaudžu rokgrupā un nepilnus divus gadus mācījusies Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolā.

„Bija jāstrādā, un ar mūzikas studijām darbu savienot nevarēju. Septiņus gadus nostrādāju par bārmeni, bet nu vairs ne. Mans darbs saistīts ar uzstāšanos korporatīvos pasākumos,” piebilst Elza. Tomēr, ka dziedāt būtu jāmācās arī profesionāli, Rozentāle apzinās. Laba skola viņai bijusi pie Ievas Kerēvicas, kad dziedājusi Madonas korī TV3 šovā Koru kari. Elza domā par nākotni mūzikas jomā, lai arī nopietni apsver iespēju studēt baltu filoloģiju. Izrādās, viņas mamma ir lietuviešu valodas tulce, kas pavada arī augstu Lietuvas amatpersonu vizītes Latvijā.

Laulības ar indieti

Ka var būt soliste, Elza sapratusi padsmit gadu vecumā vienaudžu rokgrupā. Tajā viņu ievērojis producents un režisors Viktors Runtulis, kas uzaicinājis pievienoties Artelis – gandrīz teātris komandai. „Iesākumā man tika piedāvāta viena maza oficiantes lomiņa ar vienu dziesmu,” atceras Elza, kuras dzīvē Cabaret projekts izvērties īpaši nozīmīgs. Nu Rozentālei uz Cabaret skatuves ir viena no galvenajām lomām, turklāt no visām dalībniecēm tikai viņas vārds – Elza – ticis arī skatuves varonei.

Cabaret posms bijis nozīmīgs ne vien meitenes profesionālajā, bet arī privātajā dzīvē. Tieši tas viņu saveda kopā ar nākamo vīru – indieti Aviku Parkouru, kurš Latvijā ieradās 2011. gadā, lai kā dejotājs un horeogrāfs prezentētu Indiju starptautiskā projektā Cabaret Palladium. Aviks dzimtenē bijis pazīstams aktieris, nodarbojies ar deju horeogrāfiju un strādājis labi apmaksātu darbu IT programmēšanas jomā, taču izvēlējās palikt Latvijā. Drīz, redzot afišās piesakām Elzas Nath uzstāšanos, bija arī nojaušams, kāpēc. Izrādījās, kopā veidojot Cabaret programmas, starp jauno dziedātāju un dejotāju bija uzšķīlusi mīlas dzirksts. Tik nopietni, ka tika svinētas kāzas gan Latvijā, gan Indijā.

Runāt par iepazīšanos un to, ar ko indiešu puisis saistījis viņas sirdi, Elza gan nevēlas, atklājot, ka kādu laiku jau ir šķīrušies. Indijas pieskārieni viņas dzīvē vien jaušami pēc skopām epizodēm sociālajās vietnēs. Piemēram, skaisti tērpta kā indiete Elza feisbukā gozējās pagājušā gada februārī, saņemdama apsveikumus un laimes vēlējumus, kopdzīvi uzsākot. Jautāta, vai pie šķiršanās novedusi abu atšķirīgā kultūra, dziedātāja vien bilst, ka katram izrādījies „savs ceļš ejams”.

Ieva Valtere, žurnāls “Kas Jauns” / Foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva