Lienes Jansones, Čārlza un mazā Marsello dzīves ainiņas

Lienes Jansones, Čārlza un mazā Marsello dzīves ainiņas.

gallery icon
21
Slavenības
2020. gada 26. jūnijs, 05:38

"Kā var spriest par cilvēku pēc ādas krāsas?” basketboliste Liene Jansone, Latvijā audzinot dēlu, līdz galam droša nejūtas

Marta Martinsone

Žurnāls "Kas Jauns"

Bijusī Latvijas izlases basketboliste Liene Jansone, kas jau teju trīs gadus ir mamma dēlam Marsello, kas dzimis attiecībās ar ASV iepazīto mīļoto vīrieti afroamerikāni Čārlzu Smitu, žurnālam "Kas Jauns" atzinusi – Latvijā audzinot dēlu, līdz galam droša nejūtas: „Nemelošu, drošībā esam, bet modrību nezaudēju.”

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Liene žurnālam "Kas Jauns" stāsta, ka dzīvē tā nu sanācis, ka, kopš pasaulē nāca dēls Marsello, ģimenei lielākoties bijis jādzīvo šķirti: Liene ar mazo Latvijā, bet bērna tēvs Čārlzs – Amerikā. „Mūs kopā saveda un vieno nekas cits kā basketbols. Čārlzs ir izbijis basketbolists, bet smago traumu dēļ pāragri beidza karjeru,” par savu bērna tēvu teic Jansone.

foto: no privātā arhīva
Čārlzs un Marsello Latvijā.

Lienes mīļotais vīrietis aizpērn vasarā diezgan ilgu laiku viesojās Latvijā, daudz pavadot ar ģimeni, kā arī iepazīstot Lienes dzimteni, bet pēc tam visi devās uz Ameriku. Brauciena mērķis bija kārtot formalitātes, lai Liene ar dēlu varētu dzīvot tur un ģimene būtu vienuviet.

foto: no privātā arhīva
Liene sava bērna tēvu, protams, iepazīstinājusi ar latviskajām tradīcijām.

Tomēr plāni mainījās – Liene ar dēlu dzīvi turpina Latvijā. Un, ņemot vērā šobrīd notiekošās protesta akcijas un nemierus Amerikā, viņa ar dēlu tur nejustos droši. „Ar Marsello tēti sazināmies regulāri, viņš mums pastāsta, kāda šobrīd ir dzīve ASV. Esot ne visai patīkama un droša. Tā kā Marsello tētis ir afroamerikānis, viņš jūtas apdraudēts, jo nezina, kas aiz kāda stūra var viņu sagaidīt,” saka Jansone.

Cilvēki ASV dedzina ēkas un laupa veikalus, protestējot pret policijas aizturēta afroamerikāņa nāvi

ASV notiek protesti, ko izraisīja Džordža Floida nāve 25.maijā aizturēšanas laikā Mineapolē un kas tagad pārauguši grautiņos un laupīšanās.

gallery icon
143

Viņa arī pauž nostāju par to, kā ir audzināt afroamerikāņu bērnu Latvijā. „Es cilvēkus redzu kā cilvēkus, nevis dalu tos krāsās – melns vai balts. Nesaprotu, kā var spriest par cilvēku pēc ādas krāsas... Tas, kas notiek Amerikā, ir šausmīgi! Tā vispār ir liela problēma... Kad bijām Amerikā, arī es izjutu šos apkārtējo skatienus, kas vērtēja mūsu „miksēto ģimenīti”. Pati Amerikā savulaik esmu dzīvojusi vairākus gadus, nav tā, ka šī vide man ir pavisam nezināma. Kāda ir nostāja Latvijā? Latvieši neko nesaka, bet klusībā gan jau kaut ko nodomā, jo mums tāda mentalitāte. Tāpēc Latvijā ar kaut kādiem komentāriem par rasismu neesmu saskārusies. Redzu, ka visi Marsello grib samīļot un apčubināt, pataustīt viņa afro matiņus.”

foto: no privātā arhīva
Marsello 23. jūnijā nosvinēja trīs gadu jubileju. „Viņš ir internacionāls latviešu puisītis,” saka Liene.

"Nemelošu, drošībā esam, bet modrību nezaudēju. Zemapziņā esmu gatava tam, ka varu sagaidīt arī kādu neglaimojošu piezīmi. Nevaru atbrīvoties – nekad. Vienmēr esmu Marsello blakus,” atzīst Jansone.

Citas interesantākās ziņas lasiet žurnāla "Kas Jauns" dubultnumurā!

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās