Prominences spieto, lai paraudzītos uz Mihailu Barišņikovu
Pasaulslavenais Mihails Barišņikovs Latvijai piesaistījis pasaules kultūras dzīves cienītājus, iesaistoties projektā ar Jauno Rīgas teātri, kur tiek rādīta izrāde "Brodskis/Barišņikovs".
Slavenības
2015. gada 16. oktobris, 12:51

Prominences spieto, lai paraudzītos uz Mihailu Barišņikovu

Jauns.lv

Alvja Hermaņa režisētās izrādes "Brodskis/Barišņikovs" Jaunajā Rīgas teātri pirmizrādi apmeklēja Latvijas sabiedrības zieds – inteliģence, aktieri, uzņēmēji. Pirms izrādes pie ieejas teātrī ļaudis pulcējās bariņos, gaidot savas otrās pusītes un apspriežot, uz kādu vienreizēju pasākumu nu tūlīt dosies.

15. oktobrī Jaunā Rīgas teātra Lielajā zālē notika "Brodskis/Barišņikovs" pirmizrāde – Latvijā vēl nebijis tik augsta līmeņa kultūras pasākums, kurš, protams, piesaistīja „sabiedrības krējuma” interesi. Arī biļešu spekulantiem šis ir pļaujas laiks, jo internetā par biļeti pat tiek piedāvāti 500 eiro, lai arī dārgākās sēdvietas izrādē maksā 90 eiro.

Uz izrādi ieradās gan Valsts prezidents Raimonds Vējonis ar kundzi Ivetu Vējoni, gan ekspremjers Māris Gailis ar sievu, arhitekti Zaigu Gaili, gan tagadējā kultūras ministre Dace Melbārde, gan bijusī kultūras kūrētāja Helēna Demakova. Tāpat pirmizrādes apmeklētāju vidū bija operdziedātāja Kristīne Zadovska, režisors Regnārs Vaivars ar sievu, aktrisi Madaru Botmani, aktieris Vilis Daudziņš, mecenāti Jānis Zuzāns un Boriss Teterevs ar kundzēm un daudzi citi.

Izrāde balstīta Josifa Brodska dzejā. Izrādei atlasīti aptuveni 50 Brodska dzejoļi. Veidojot izrādi, Alvis Hermanis kontaktējies ar labākajiem Brodska pazinējiem - tulkotājiem, un bijis pārsteigts, ka viņš atlasījis nezināmus Brodska dzejoļus. "Man riebjas, kā dramatiskie aktieri lasa dzeju, jo viņi jaucas iekšā ar savu interpretāciju. Gadījumā ar Mišu Barišņikovu ir liels pārsteigums. Neesmu dzirdējis tik labu lasījumu. Lai gan viņš uz skatuves bijis visu mūžu, ir saglabājis pilnīgu nevainību attiecībā pret tekstu. Nākot no baleta pasaules, viņš ir ļoti muzikāls, tāpēc viņam svarīga ir dzejas forma, kas arī man ir ļoti svarīga," par to kā izrādei piesaistīts baletdejotājs un seriāla „Sekss un Lielpilsēta” zvaigzne Barišņikovs, ziņojis Hermanis.

Paredzēts, ka izrāde teātra repertuārā būs vairākus gadus, un Barišņikovu uz Jaunā Rīgas teātra skatuves varēs redzēt ne tikai šajā sezonā. Plānots, ka izrāde arī ceļos pa pasauli, viesojoties, piemēram, Izraēlā, ASV un citās valstīs.

Kasjauns.lv / Foto: Mārtiņš Ziders