Mākslinieces radošā paradīze. Ciemos pie Džemmas Skulmes

Ciemos pie mākslinieces Džemmas Skulmes viņas 92. dzimšanas dienā 2017. gada 20 septembrī.

gallery icon
55
Slavenības
2020. gada 9. jūnijs, 09:15

Mākslinieces Džemmas Skulmes Mežaparka mājai krietni kritusies cena

Jauns.lv

Viņsaulē aizgājušās mākslinieces Džemmas Skulmes Mežaparka māju viņas tuvinieki nu gatavi pārdot par krietni mazāku summu nekā iepriekš - cena kritusies līdz 550 tūkstošiem eiro.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā jau ziņots, februārī sludinājumu par Džemmas Skulmes Mežaparka mājas pārdošanu publiskoja gleznotājas vedekla Kristīne Dimitere, toreiz norādīdama cenu 1,3 miljoni eiro.

Džemma Skulme mūžībā devās pērn novembrī. Un viņas dēls mākslinieks Juris Dimiters, kas ar ģimeni dzimtas māju apdzīvo kopā ar māsas Martas Skulmes ģimeni, jau godīgi atzinis, ka mantinieki Mežaparka īpašumu nevar atļauties uzturēt. Ar Džemmas pieklājīgo pensiju, kas bijusi ap 2150 eiro mēnesī, bijusi iespēja gan norēķināties par komunālajiem pakalpojumiem, gan apmaksāt gāzes un elektroenerģijas rēķinus, gan pa daļām nomaksāt nekustamā īpašuma nodokli, kas patlaban pārsniedz divarpus tūkstošus eiro gadā jeb apaļus 666 eiro katrā ceturksnī.

„Nu mums ar māsu nav cita varianta, kā māju pārdot un gādāt citu vietu dzīvošanai, ko kā mazturīgie varētu atļauties,” reālistiski uz situāciju skatās mākslinieces dēls Juris Dimiters, kurš rēķina, ka kopš mammas nāves dzimtas ikmēneša ienākumi samazinājušies 16 reižu. „Jo mana pensija ir 130 eiro, arī māsas Martas invaliditātes grupas pensija ir niecīga,” viņš paskaidro. Dimiters uzsver: viņam sāp sirds, ķeroties pie dzimtas relikviju – mammas gleznu – izpārdošanas, „vergojot” namīpašumam.

Jau februārī Dimitrs pauda - augstās cenas dēļ, iespējams, māja netiks pārdota ne šogad, ne pat tuvākajā piecgadē. „Jo mēs aizvien visi ceram, ka tomēr ar kādu mākslas cienītāju atbalstu šajā ēkā varētu tapt muzejs. Kolīdz šādas iniciatīvas parādīsies, mēs darīsim visu, lai tās atbalstītu. Bet tad mums vajag, kur dzīvot, – manai, manas māsas un māsasdēla ģimenei,” neslēpj Dimiters.

Atvadas no spožās mākslinieces Džemmas Skulmes

Šodien Rīgas Doma baznīcā notika atvadīšanās no mūžībā aizgājušās mākslinieces Džemmas Skulmes. Cienot piederīgo vēlmi, atvadīšanās apmeklētāji tika aicināti nenest ...

gallery icon
132

Taču nu šķiet, ka Džemmas Skulmes mantinieki sapratuši, ka cena jālaiž krietni zemāka nekā sākotnēji prasītie 1,3 miljoni. Tā nu tagad īpašumu iespējams iegādāties par 550 tūkstošiem. "Pirmā summa - 1,3 miljoni - tika minēta tāpēc, lai piesaistītu sabiedrības uzmanību, bet 550 tūkstoši eiro šobrīd ir reālā tirgus cena," žurnālam "Privātā Dzīve" sacījis Dimiters, piebilstot, ka pamazām jau ļaudis nākot un interesējoties. Bet viņš joprojām cerot, ka interese par šo īpašumu parādīšoties valstij un varbūt tur arī galu galā būs Skulmju dzimtas muzejs.

Džemmai Skulmei veltītās izstādes atklāšana Nacionālajā Mākslas muzejā

Šodien Latvijas Nacionālajā Mākslas muzejā atklāta māksliniecei Džemmai Skulmei veltīta izstāde "Džemma Skulme. Viņas glezniecība", informē izstādes kuratore Inga Šteimane.

gallery icon
89

Savukārt to, kā kritusies cena īpašumam, kurā mitinās eksministrs Jānis Jurkāns, lasiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās