foto: Publicitātes
Iepazīsties! Septiņi interesanti fakti par BBC sensāciju – politisko trilleri “Miesassargs”
TV
2020. gada 20. maijs, 09:04

Iepazīsties! Septiņi interesanti fakti par BBC sensāciju – politisko trilleri “Miesassargs”

Jauns.lv

Desmitgades skatītākais seriāls Lielbritānijā, BBC politiskais trilleris ar asa sižeta elementiem “Miesassargs” 2018. gadā kļuva par tikpat gaidītu notikumu kā abi “nacionālie lepnumi” – “Dauntonas abatija” un “Doktors Kas”.

“Miesassarga” pēdējo sēriju vēroja arī uz ekrāniem krogos un kafejnīcās, bet Deivida lomas atveidotājam skotu aktierim Ričardam Madenam tagad “draud” kļūšana par nākamo Bondu, sekojot Denjelam Kreigam. Tiesa, tās visas ir tikai baumas, un arī pats Madens šādas runas noliedz.

Valsts sekretāres Džūlijas Montegjū lomu atveido britu aktrise un producente Kīlija Houza, kurai loma  Miesassargā” kļuva par spēcīgāko karjeras pagrieziena punktu. Kā “Miesassargam” izdevās uzlēkt slavas un reitingu virsotnēs, iekarojot sieviešu, vīriešu un prasīgo mediju simpātijas? To no 30. aprīļa var vērot LTV1 ēterā.

No noguruša Romeo līdz “Zelta globusam”

Skotu aktierim Ričardam Madenam ir pienākuši “ziedu laiki”. Vēl 2007. gadā viņš spēlēja Romeo uz teātra skatuvēm, ceļojot kopā ar “Shakespeare’s Globe” teātra kompāniju. Intervijās aktieris stāsta, ka loma bijusi nogurdinoša. Madens neslēpj, ka ir izvēlīgs ar lomām. Viņa pacietība atmaksājās ap 2010. gadu, iegūstot Roba Starka lomu kulta sāgā “Troņu spēle”.

foto: Vida Press
Ričards (no labās) seriālā "Troņu spēle".

Kā pareizi norāda interneta lietotāji un seriāla fani, Robs Starks “diezgan ātri nomira”, tomēr pagūstot iemantot arī karaļa statusu. Diemžēl traģisks liktenis bija arī viņa līgavai un mātei, tam visam atspoguļojoties “Troņu spēles” sērijā “Asiņainās kāzas” (“Red Wedding”). Par Deivida Bada lomu 2018. gadā aktieris nopelnīja “Zelta globusu”, un to gan viņam neviens nevar atņemt.

Unikālā britu nominācija “Primetime Emmy Awards”

2019. gadā “Miesassargs” saņēma divas “Primetime Emmy Awards” nominācijas, seriālam kļūstot par piecdesmit gadu laikā pirmo nominēto britu produktu. Viena no tām tika seriāla veidotājam un scenārija autoram, izbijušam mediķim un Lielbritānijas gaisa spēku virsniekam Džedam Merkurio kategorijā “Izcils dramatiskais TV scenārijs”, kā arī kategorijā “Izcils dramatiskais TV seriāls”, kur balvu tomēr saņēma “Troņu spēle”. Kopumā “Miesassargs” saņēmis vairāk nekā 30 kinoindustrijas balvu un nomināciju.

“Troņu spēles” efekts

Tiesa, Robs Starks ar bārdu un Deivids Bads bez bārdas, tās tomēr ir divas dažādas lietas. “Troņu spēlē” pasaule Madenu iepazina kā augstsirdīgu kareivi, vecāko brāli ģimenē un goda aizstāvi – pretstatā “mazā brāļa” Džona Snova naivajam un tomēr bezbailīgajam raksturam. Iespējams, aktiera holivudiskā elegance un šķietami pārlaicīgais aktiera šarms viņam ir nodrošinājis arī citu džentelmeņu lomas, piemēram, arī Eltona Džona mīļoto vīrieti biogrāfiskajā drāmā “Rocketman”. Seriālā “Miesassargs” Madena atveidotais Deivids Bads ir ar izcilu gaumi apveltīts, mazrunīgs, savrups un izskatīgs vīrietis. To novērtējušas arī daudzas skatītājas, neslēpjot sajūsmu par aktiera fiziskajiem dotumiem un pievilcīgo izskatu.

Kaskadieri

Seriāla specefektus novērtēs asa sižeta filmu piekritēji. Seriāla tapšanā piedalījās vairāk nekā 20 kaskadieri un talantīga specefektu veidotāju komanda, nodrošinot dažādus sprādzienus un apšaudes, kā arī realizējot pakaļdzīšanās ainas. Skatītāji to varēs novērtēt jau pašas pirmās sērijas sākumā.

Reitings debesīs un sadarbība ar “Netflix”

Pirmo “Miesassarga” sēriju demonstrēja 2018. gada 26. augustā. Tā sasniedza augstākos TV reitingus Lielbritānijā kopš 2008. gada. Pēdējo “Miesassarga” sēriju TV ekrānos vēroja vairāk kā 10 miljoni skatītāju, tās pēdējās piecas minūtes – vairāk kā 11 miljoni, bet nākamajās dienās “BBC iPlayer” interneta vietnē to straumēja vēl 12 miljoni skatītāju. Šis veiksmes stāsts seriāla veidotājiem nodrošināja sadarbību ar digitālā satura straumēšanas vietni “Netflix”. 2018. gadā ar “ITV Studios Global Entertainment” starpniecību “Netflix” ieguva tiesības straumēt “Miesassargu” ārpus Lielbritānijas robežām, produktam nonākot arī ASV un citviet pasaulē. Galvenais faktors šai sadarbībai bijis līdzfinansējums, ko iegūst sadarbībā ar “Netflix”, medijiem ziņoja BBC ģenerāldirektors Tonijs Hals. Viena “Miesassarga” sērija komandai izmaksā ap 5 līdz 6 miljoniem britu mārciņu. Pirms desmit gadiem vienas sērijas izmaksas būtu aptuveni piecas reizes zemākas, un šāda starptautiska apvienošanās šķiet loģisks solis, lai nodrošinātu komerciālu seriāla veiksmi.

Kara veterāni un posttraumatiskā stresa sindroms

Vairākās intervijās Madens atklājis, ka sagatavošanās posmā ticies ar kara veterāniem, ar kuriem sarunāties nav bijis viegli. Daudzi no viņiem, līdzīgi kā Deivida tēls, nav vēlējušies runāt par pagātni un joprojām dzīvo noliegumā par piedzīvoto. Tas bijis apzināts Madena lēmums – izjust seriāla tematiku pēc iespējas tuvāk realitātei. Tiesa, viņam tas kļuva arī par fiziski un emocionāli grūtu pārbaudījumu, pēc filmēšanas viņš juties iztukšots.

foto: no "Instagram"

Seriāls ir raisījis arī būtisku diskusiju par vīriešu garīgās veselības aspektiem. Daudzi bijušie kara veterāni arī paši vēroja seriālu, un šī pieredze mainījusi viņu dzīvi. Viens no viņiem ir Kriss, kurš intervijā ar BBC žurnālistiem atklājis par savu psiholoģisko stāvokli un atzinis, ka 33 gadu vecumā iegūtās posttraumatiskā stresa sindroma (PTSD) sekas, visticamāk, jutīs visu mūžu. Deivida lomu seriālā viņš raksturojis kā “fenomenālu”. “Es zinu, ka būs cilvēki, kuri pēc seriāla noskatīšanās meklēs palīdzību. Tas manā izpratnē ir pats vērtīgākais,” atzinis veterāns.

Terēzei Mejai nepatika, bet valsts sekretārei gan

“Miesassarga” scenārija un idejas autors britu rakstnieks Džeds Merkurio sievietēm piešķīris nozīmīgas lomas vadošajos posteņos. Kīlijas Houzas atveidotā Džūlija Montegjū ir ambicioza un mērķtiecīga politiķe. Viņas plānā ir pakļaut pretterorisma aktivitātes drošības dienestu ietekmei, un nekas viņu nespēj iebiedēt. Pretī viņai pie viena galda sēžas aukstasinīgā Anne Simsone (atveido Džīna Makkeina), Metropolitēna policijas pretterorisma nodaļas vadītāja, kura ar slaidu vēzienu velta kādu rupjāku vārdu saviem vīriešu kārtas kolēģiem. Bet Deivida Bada tiešā vadītāja Lorēna Kredoka (atveido Pipa Heivuda) atklājas kārtīga pelēkā kardināla ampluā.

Bijusī britu premjerministre Terēze Meja, kura, tāpat kā “Miesassarga” Džūlija Montegjū, ir britu konservatīvās partijas biedre, par seriālu izteikusies neglaimojoši. Savukārt Montegjū lomas atveidotāja Kīlija Houza atzina, ka lomas sagatavošanā daudz iespaidojusies no valsts sekretāres Amberas Rudas personības. Abas tikušās arī dzīvē, un Ruda par seriālu teikusi tikai labus vārdus.