Slavenības
2020. gada 2. februāris, 07:15

Mūziķis Igo pievērsies alkoholisko dzērienu rūpalam - viņš radījis neparastu dziru

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

Mūziķis un mākslinieks Igo, kas jau vairāk nekā gadu aktīvi darbojas savā mūzikas un mākslas centrā "Ceplis", pievērsies arī alkoholisko dzērienu rūpalam, raksta žurnāls "Kas Jauns".

Pirms vairākiem gadiem Igo Mežotnē pie Lielupes noskatīja senu kaļķu dedzinātavu. Lai iegādātos 1897. gadā celto kaļķa cepli, kurā dedzināti pat ķieģeļi Mežotnes pils celtniecībai, Igo pārdeva sev piederošo īpašumu Teikā. Tagad "Ceplī" top mūzikas un mākslas centrs, tajā notiek mākslas plenēri, tiek gatavoti suvenīri ar "Cepļa" logo, ko dizainējis Igo, bet līdztekus krūzītēm, maisiņiem un svecēm nu radīts arī savs "Cepļa" brandvīns.

Alkoholisko dzērienu biznesā Igo darbojas jau vairākus gadus, kad sadarbībā ar vīndari no Kuldīgas Alvilu Elksni dienas gaismu ieraudzīja Igo "Piparu šņabis" un degvīns "Ugunspuķe", kas pildīti īpaša dizaina pudelēs. Bet nu Igo lepojas ar jaunu produktu, kas izceļas ar izteiktu dūmu aromātu un atbilstoši tam arī nosaukts – "Dūmenis". Uz tā etiķetes redzams Igo zīmējums, kas attēlo "Cepļa" iespaidīgo skursteni.

foto: Mārtiņš Ziders
Aizvadītajā nedēļā Igo ar savu brandvīnu "Dūmenis" un mūzikas un mākslas centru "Ceplis" pārstāvēja Bauskas novadu izstādes "Balttour 2020" preses konferencē.

Brandvīns taisīts no Alvila Elkšņa brūvētā ābolu spirta, kas savu dūmu garšu iegūst Vara Santa vīna darītavā Aizputē, tur tas tiek dzīts cauri dedzinātu liepu oglēm. Igo žurnālam "Kas Jauns" atzīst, ka brandvīna garšas idejas autors ir viņš pats, taču ceļš līdz galarezultātam nav bijis viegls. „Oi, "Dūmeņa" tapšanas process bija patiešām ilgs. Vispirms es vairākas reizes stāstīju Alvilam, ko gribu, kādu garšu vēlētos, lai tā radītu mūsu "Cepļa" sajūtu un noskaņu. Runājām gan pa telefonu, gan kad satikāmies "Ceplī" – pārrunājām, domājām, kā tajā dzērienā varētu dabūt dūmakaino garšu. Alvils nolēma sadarboties ar Vari Santu, un daudzu eksperimentu jeb brūvējumu rezultātā radās "Dūmenis". Tiesa gan, pēc kāda laika pirmajā partijā parādījās nosēdumi, tāpēc secinājām, ka pirms pildīšanas pudelēs nepieciešama vēl viena filtrācijas kārta,” stāsta Igo un, vaicāts, vai pašam garšo, apmierināti pasmaida: „Protams! Es citiem nepiedāvātu lietas, kas pašam nav tīkamas. Es šo dzērienu pats esmu izdzīvojis, izgaršojis un par rezultātu esmu priecīgs un apmierināts.”

foto: Mārtiņš Ziders

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet šīs nedēļas žurnālā "Kas Jauns"!