TV
2020. gada 30. janvāris, 12:25

Agnese Zeltiņa, Elita Patmalniece un citi sabiedrībā zināmi ļaudis lūdz, lai Markum Rivam atļauj startēt "Supernovā"

Jauns.lv

8. februārī konkursā "Supernova 2020" noskaidrosies, kas šogad pārstāvēs Latviju Eirovīzijā. Bet aizkulisēs nerimst cīņa par to, lai "Supernovas" finālistu vidū būtu arī dziedātājs Markus Riva.

Portāls Jauns.lv jau vēstīja, ka internetā sākta parakstu vākšana, lai neveiksmīgajam Eirovīzijas kandidātam Markum Rivam ļautu piedalīties "Supernovas" finālā. Ar šādu iniciatīvu vietnē "change.org" klajā nācis blogeris, modes eksperts, pasākumu vadītājs un PR darbonis Deniss Ševeļovs.

Nu Deniss izplatījis atklātu vēstuli "par nepieciešamību iekļaut mākslinieku Marku Rivu konkursa “Supernova 2020” finālā". Un šo vēstuli parakstījusi virkne sabiedrībā zināmu ļaužu - Agnese Zeltiņa, Elita Patmalniece, Mārtiņš Kapzems, Una Ulme, Diāna Payton, Dace Bahmane, Nikola Krištopane, Jeļena Strahova, Guna Leiškalne-Roka, Olga Kolotova, Svetlana Ļova.

Latvijas Televīzijas valdei un konkursa “Supernova” producentei Ilzei Jansonei adresētajā atklātajā vēstulē rakstīts:

Vēršamies ar aicinājumu pārskatīt 16. janvārī pieņemto lēmumu par šā gada dziesmu un izpildītāju konkursa “Supernova” finālistiem, paredzot, ka finālistu vidū tiek iekļauts arī mākslinieks Markus Riva, kurš pieteica savu kandidatūru konkursam ar dziesmu “Impossible”. Aicinām viņu iekļaut finālistu vidū, sniedzot iespēju 8. februārī cīnīties par ceļazīmi uz Eirovīziju.

Uzskatām, ka Markus Riva ir pelnījis būt finālistu vidū un ka viņam ir jāsniedz iespēja sevi pierādīt ar “dzīvo” uzstāšanos, jo:

1. Kā viens no finālistu atlases kritērijiem tika minēta dalībnieka dziesmas popularitāte, tostarp to izmērot pēc klausījumu skaita vietnē “YouTube”. Markus Rivas atlases dziesmai patlaban ir teju 39 000 skatījumu (klausījumu), kas ir vairāk, nekā, piemēram, finālistiem DRIKSNA un Seleste. Arī mākslinieka dziesmas oficiālais videoklips ir izpelnījies lielu popularitāti – tam ir teju 70 000 skatījumu. Arī dienā, kad tika pieņemts lēmums par finālistiem (16. janvārī), Markus dziesmas klausījumu skaits ļāva viņam ierindoties starp TOP 8 klausītākajām finālistu dziesmām. Tomēr mākslinieks finālam netika virzīts, kas liek apšaubīt objektīvu pieeju kandidātu un viņu dziesmu vērtējumam;

2. Pērnā gada “Supernovas” balsošanas rezultāti rāda, ka Markus ieguvis pirmo vietu skatītāju vērtējumā. Tā kā ikgadēji Latvijas pārstāvis tiek izraudzīts konkursā, kas tiek organizēts par nodokļu maksātāju naudu, kā arī demokrātiskā ceļā – iesaistot skatītājus balsošanā un ļaujot atbalstīt savus favorītus, uzskatām, ka ir negodīgi finālā neiekļaut mākslinieku, kas iepriekš ir baudījis vislielāko sabiedrības atbalstu;

3. Markus Riva ir pazīstams Eirovīzijas atbalstītāju un fanu vidū – viņa daiļradei seko ne vien Latvijas iedzīvotāji, bet arī citu Eiropas valstu iedzīvotāji. Līdz ar to, ja mākslinieks piedalītos Eirovīzijā, viņam būtu plašāka atbalstītāju bāze nekā citiem “Supernovas” dalībniekiem, un tas stiprinātu Latvijas iespējas tikt Eirovīzijas finālā, kā arī ieņemt augstāku vietu konkursā;

4. Sabiedrības atbalstu Markum apliecina arī iedzīvotāju komentāri sociālajos medijos, izsakot neapmierinātību par mākslinieka neiekļaušanu “Supernova 2020” finālistu vidū (plašāka informācija šeit);

5. Uz sabiedrības atbalstu nepārprotami norāda arī vietnē change.org iesniegtā petīcija par mākslinieka iekļaušanu “Supernova 2020” finālā, ko ar savu parakstu atbalstījuši vairāki simti iedzīvotāju.

Papildus visam minētajam, uzskatām, ka Markus Riva jau kādu laiku ir Eirovīzijas simbols Latvijā, ko viņš sasniedzis ar neatlaidību un patiesu vēlmi būt daļai no Eirovīzijas, tāpēc aicinām atbildīgos Latvijas Televīzijas pārstāvjus ar “Supernova” producenti Ilzi Jansoni priekšgalā ņemt vērā šos apsvērumus un iekļaut mākslinieku “Supernova 2020” finālā 8. februārī.

Kā jau ziņots, 8. februārī par uzvaru “Supernova 2020” un tiesībām pārstāvēt Latviju 65. starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursā cīnīsies deviņi izpildītāji – Samanta Tīna, Miks Dukurs, Katrīna Dimanta, Edgars Kreilis, ANNNA, Katrīna Bindere, DRIKSNA, Seleste un grupa “Bad Habits”.

Bet dziedātājs Markus Riva, kas, protams, piedalījās atlasē, finālā netika. Uz dalību Eirovīzijā viņš kandidēja jau septīto gadu pēc kārtas, bet kārotais sapnis viņam atkal gājis secen.

Markus Riva konkursa "Supernova 2018" pusfinālā

Markus Riva konkursa "Supernova 2018" pusfinālā.

gallery icon