foto: Mārtiņš Ziders
Līva Jaunozola par meitu audzināšanu: „Mēs viņas visur ņemam līdzi!”
Artūra meita Terēze, Artūrs Šveds, Līva Jaunozola un abu kopīgās meitas Frančeska un Aleksandra Žizele.
Slavenības
2019. gada 16. novembris, 07:14

Līva Jaunozola par meitu audzināšanu: „Mēs viņas visur ņemam līdzi!”

Marta Martinsone

Jauns.lv

Populārā tirdziņa "Andele Mandele" idejas autore un veikalu "Christmas & Summer PopUp Store" īpašniece Līva Jaunozola (36) atklāj savu īpašo pieeju meitu audzināšanā.

Tā vien varētu šķist, ka Līva Jaunozola ir visur – gan apmeklē koncertus, gan redzama ar modi saistītos pasākumos, gan mākslas galeriju izstādēs. Bieži vien uzņēmēja sabiedrībā iziet kopā ar visu ģimeni vai uz pasākumu līdzi paņem atvases. Līva žurnālam "Kas Jauns" pastāstījusi, kā rūpējas, lai bērnu audzināšana un aizņemtais dzīvesveids ikdienu nepadarītu nomācošu, bet gan baudāmu.

Viegli neiet

„Ja ir pasākumi, kuri vakarā rit līdz piemērotam laikam, nav problēmas mazās meitas ņemt līdzi. Viņas taču ir mazi cilvēki. Tas ir laiks, kad varam būt kopā, jo pa dienu viņas ir dārziņā,” norāda Līva. „Uz nakts pasākumiem vai ballītēm gan neņemam līdzi. Protams, ir izņēmumi – Jaungada ballītēs mēs kārtīgi nododam uguņus,” nosmej divu meitu – Frančeskas (5) un Aleksandras Žizeles (4) māmiņa. Viņas mīļotajam vīrietim ir divi bērni no iepriekšējām attiecībām – meita Terēze (11) un dēls Kristofers (13).

Ierodoties uz kādu no koncertiem kopā ar mīļoto vīrieti un meitu tēvu uzņēmēju Artūru Švedu (45) un ģimenes jaunākajām atvasēm, Līvai neiet viegli. Katra meita jož uz savu gaiteņa pusi, un, tiklīdz viena ir sasaukta, tā otra nozudusi no redzesloka. Kā tikt galā ar tik aktīvām meitām? Līva skaidro: „Kad studēju, sešus gadus strādāju par auklīti diviem ķīniešu puikām, tāpat man ir bijuši jaunāki brāļi, jaunākas māsas. Tāpēc man viss tā vienkārši padodas. Kad viņas trako, tad, protams, spēj „izvest”. Izejot ar viņām sabiedrībā, bieži vien tas laiks nav atpūta, bet gan diezgan nogurdinošs. Kad meitas nāk līdzi pa vienai, tad jau ir mierīgi. Kad kopā, mēdz būt traki,” vērojot dzīvespriecīgās meitas, atzīst Līva.

Iztiek bez aukles

Kā izvēlēties vietas, kurp doties atpūsties kopā ar bērniem? „Ir pārbaudītas lietas. Ir vietas, kur vakariņās dodamies kopā ar bērniem, bet ir vietas, kurp ejam bez viņiem, jo, kā zināms, šādā vecumā bērni publiskās vietās „izpildās”, kā nu pašiem tīk, un ielikt rāmjos dažbrīd nav iespējams,” paskaidro Līva.

View this post on Instagram

*Family gang

A post shared by Liva Jaunozola (@diskopele) on

Viņa atklāj vietas, kur labprāt dodas kopā ar visu ģimeni. „Ar bērniem ejam uz picērijām un citām ierastām vietām, kur viesmīļi mūs pacieš. Tur viss ir labi. Esmu pietiekami stingra un dažreiz vaļīga, bet skraidīt un ārdīties pa restorānu viņām neļauju. Tāpēc izvērtēju, kur viņas pašas jutīsies labi, kur jutīsies kā mājās, lai atrastu vidi, kas tik maziem bērniem būtu adekvāta. Lai tur būtu viņām pieejamas nodarbes – kāda krāsojamā grāmata vai citas izklaides. Katru reizi saukt aukli, lai mēs kaut kur izietu, ir nejēdzīgi, bet, ja pa reizei piesakās kāda ome, kas pieskata meitenes, mēs ar prieku izejam divatā.”

„Ņemam uz pasākumiem meitas līdzi arī tādēļ, lai kaut kas viņām zemapziņā „nosēžas”. Lai paliek kaut kas no tādas vides, koncertiem un cita veida pasākumiem, lai laiks nav pavadīts tikai pie televizora, pie „multenēm”. Atceros, ka arī mani mamma veda līdzi uz koncertu "Liepājas dzintarā", zemapziņā savu piecu gadu vecumā atceros "Līvu" koncertu, kas tobrīd šķita pavisam nesaprotams, bet tagad man tā grupa ir atpazīstama. Domāju, tās ir tās lietas, kuras bērniem zemapziņā ieliekam,” stāsta Jaunozola.

Abām meitām vienas drēbes

Lai arī kādam varētu šķist, ka populārā tirdziņa Andele Mandele dibinātāja arī meitas pucē dažnedažādās štātēs, Līva atzīst: „Es viņas baigi „neprincešoju”, piemēram, atsevišķas garderobes katrai nav. Mazajām meitām ir viens apģērbu skapis uz abām, jo viņām der viena izmēra drēbes. Nav mums definēts, kurš apģērbs kurai. Protams, no rītiem ir bijušas drāmas par apģērba vilkšanu, un esmu sapratusi, ka iepriekšējā vakarā viss jāsaliek. Nu arī tas ir atrisināts,” nosaka Jaunozola.

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet šīs nedēļas žurnālā "Kas Jauns"!