foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
21. augusta jubilāri un notikumi Latvijā un pasaulē
21. augustā dzimšanas dienu svin māksliniece Elīna Maligina.
Slavenības
2019. gada 21. augusts, 04:49

21. augusta jubilāri un notikumi Latvijā un pasaulē

Jauns.lv / LETA

Dzimšanas dienu svin gan māksliniece Elīna Maligina, gan pianists Vestards Šimkus, gan dziedātājs Laimis Rācenājs. Latvijā 21. augusts zīmīgs ar to, ka 1991. gadā Latvijas Republikas Augstākā Padome pieņem likumu "Par Latvijas Republikas statusu" un līdz ar to tiek pasludināta Latvijas Republikas neatkarība "de facto".

Jubilāri Latvijā

1793. gadā Doroteja Johanna fon Bīrone - Kurzemes hercoga Pētera fon Bīrona meita, Dino un Sagānas hercogiene. 1809.gadā apprecējās ar Francijas valstsvīra Taleirāna brāļadēlu. 1810.gadā tika iecelta par Napoleona sievas Marijas Luīzes galmadāmu.

1905. gadā Roberts Cimze - cirka mākslinieks, ekvilibrists. Strādājis Latvijas, Lietuvas un ASV ceļojošajos cirkos. Savā numurā izmantojis vertikālu, manēžā nostiprinātu mastu, kura galā izveidots treks braukšanai ar motociklu. Cimze pats piedalījās šajā cirka numurā un vienas izrādes laikā gāja bojā.

1929. gadā Vija Artmane - aktrise (mirusi 2008. gadā).

1958. gadā Laimis Rācenājs – mūziķis.

1972. gadā Anna Orlova - kamaniņu braucēja, tagad trenere.

1984. gadā Vestards Šimkus - pianists.

Pianists Vestards Šimkus dzīves gaitās

gallery icon
12

1986. gadā Elīna Maligina - māksliniece.

Elīnas Maliginas dzīve Vīnē

Mākslinieces Elīnas Maliginas dzīve Vīnē.

gallery icon
14

Jubilāri pasaulē

1165. gadā Filips II - Francijas karalis (miris 1223.gadā).

1643. gadā Alfonso VI - Portugāles karalis (miris 1683.gadā).

1936. gadā Vilts Čemberlens - amerikāņu basketbolists (miris 1999.gadā), divkārtējs NBA čempions, 13 reizes piedalījies NBA "Visu zvaigžņu spēlē", vienīgais spēlētājs NBA vēsturē, kas vienā spēlē spējis gūt 100 punktu.

1938. gadā Kenijs Rodžerss - amerikāņu dziedātājs un aktieris.

1956. gadā Kima Ketrela - Anglijā dzimusi aktrise, "Zelta globusa" ieguvēja.

1963. gadā Muhameds VI - Marokas karalis.

1967. gadā Kerija Anna Mosa - kanādiešu aktrise.

1971. gadā Laiems Haulets - britu mūziķis ("The Prodigy").

1973. gadā Serdžijs Brins - amerikāņu uzņēmējs, "Google" līdzdibinātājs.

1973. gadā Nikolajs Valujevs - krievu bokseris.

1986. gadā Useins Bolts - Jamaikas vieglatlēts, pasaules un olimpisko spēļu vairākkārtējs čempions un pasaules rekordists īsajās distancēs.

1987. gadā Antons Šipuļins - krievu biatlonists, olimpiskais un pasaules čempions.

1988. gadā Roberts Levandovskis - Polijas futbolists.

1989. gadā Heidena Penetjēra - amerikāņu aktrise.

Notikumi Latvijā

1920. gadā Vecpiebalgas pagasta "Kalna Kaibēnos" viņsaulē dodas rakstnieks Reinis Kaudzīte (dzimis 1839. gadā).

1991. gadā Latvijas Republikas Augstākā Padome pieņem likumu "Par Latvijas Republikas statusu" un līdz ar to tiek pasludināta Latvijas Republikas neatkarība "de facto".

1998. gadā prokuratūra pēc Kriminālkodeksa 68.panta 3.daļas par kara noziegumu uzrāda apsūdzību bijušajam sarkano partizānu speciālgrupas komandierim Latvijā Otrajā pasaules karā Vasilijam Kononovam. Viņš tiek apsūdzēts par deviņu Ludzas rajona Mērdzenes pagasta Mazo Batu sādžas iedzīvotāju slepkavību 1944.gada 27.maijā.

2004. gadā Liepājā norisinās 1.Latvijas luterāņu jauniešu dienas "Ir laiks...", kuras rīko Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca.

2005. gadā Talsu rajona Laidzes pagasta "Ķīvīškrogā" tiek atklāts piemiņas akmens vienas no lielākajām Kurzemes nacionālo partizānu grupām - Alberta Feldberga grupas partizānam Bērtulim Štrausam, kurš krita kaujā pret čekistiem 1947.gada 27.augustā.

Notikumi pasaulē

1770. gadā Džeimss Kuks oficiāli izvirza Lielbritānijas pretenzijas uz Austrumaustrāliju, nodēvējot šo teritoriju par Jaundienvidvelsu.

1911. gadā itāliešu oficiants Vinčenco Perudža Parīzes Luvrā nozog Leonardo da Vinči gleznu "Mona Liza", kas tiek atgūta 1913.gadā.

1942. gadā Otrajā pasaules karā sākas kauja par Staļingradu.

1959. gadā ASV prezidents Dvaits Eizenhauers pasludina Havaju salas par ASV 50. štatu.

1968. gadā Padomju Savienības un citu Varšavas pakta valstu karaspēks sagrauj "Prāgas pavasara" sacelšanos. Rumānijas komunistu līderis nekavējoties nosoda šādu rīcību, mudinot Rumānijas iedzīvotājus apbruņoties padomju represiju gadījumam.

1986. gadā vairāk nekā 1800 cilvēku iet bojā 20 kilometru plašā teritorijā, kad no vulkāniska ezera Kamerūnā izplūst nāvējošas oglekļa dioksīda gāzes mākonis.

1988. gadā 6,7 balles pēc Rihtera skalas stiprā zemestrīcē Indijas un Nepālas robežrajonā iet bojā apmēram tūkstotis cilvēku.

1990. gadā kosmiskā zonde "Magellan" nosūta pirmās Venēras fotogrāfijas, kurās redzamas Zemes vulkāniem un ielejām līdzīgas iezīmes.

1991. gadā Padomju Savienības prezidents Mihails Gorbačovs paziņo, ka atguvis pilnīgu kontroli pār valsti, kad tautas pretestība izbeidz 60 stundas ilgo komunistu stingrās līnijas piekritēju puču.

1997. gadā Maskavā mirst krievu aktieris un cirka mākslinieks Jurijs Ņikuļins (dzimis 1921. gadā).

2002. gadā 114 gadu vecumā mirst par vecāko amerikānieti un otro vecāko cilvēku pasaulē uzskatītā Adelina Domingesa, kura dzimusi 1888.gada 19.februārī.

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.