foto: Publicitātes foto
Pasaulslavenais tenors Jozefs Kalleja pirmo reizi dziedās Latvijā
Jozefs Kalleja
Mūzika
2019. gada 6. augusts, 09:59

Pasaulslavenais tenors Jozefs Kalleja pirmo reizi dziedās Latvijā

Karlīna Timofejeva

Skaista, silta, vidusjūras saules pilna balss! Izcils tenors, kura fonds “Drake Calleja Trust” palīdzējis daudziem jaunajiem mūziķiem no Latvijas - čellistei Margaritai Balanas, pianistei Antoņinai Suhanovai, vijolniekiem Lāsmai Taimiņai un Robertam Balanas, tenoram Mārtiņam Šmaukstelim u.c. Dažreiz pasaule ir patiesi maza, un tās krustpunkti ir negaidīti, jo 17. augustā tenors mūzikas festival RĪGA JŪRMALA ietvaros pirmo reizi sniegs solokoncertu Latvijā - Dzintaru koncertzālē.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jozefs Kalleja ir kļuvis par vienu no slavenākajiem mūslaiku tenoriem. 2012. gadā žurnāls “Gramophone” viņu nosauca par Gada mākslinieku, 2016. gadā viņš saņēma žurnāla “Opera News” Gada balvu, bet viņa ieskaņojumi (izdevējs “Decca Classics”) ir nominēti “Grammy” balvai.

Uz operskatuves Kalleja debitēja jau deviņpadsmit gadu vecumā Makdafa lomā Verdi “Makbetā”. Tas notika Maltas “Astras” teātrī īsu brīdi pirms uzvaras Hansa Gabora Belvederes konkursā, kas deva izšķirošo grūdienu viņa starptautiskajai karjerai. 1998. gadā viņš uzvarēja Karuzo konkursā Milānā un gadu vēlāk ieguva balvu arī Plasido Domingo “Operalia” konkursā. Tajā pašā gadā Kalleja debitēja ASV Spoleto festivālā un kopš tā laika uzstājas visos pasaules nozīmīgākajos operteātros. Ar koncertprogrammām mūziķis viesojies neskaitāmās Eiropas un arī Japānas pilsētās.

Kalleju uz sadarbību aicina pasaules izcilākie orķestri un festivāli, arī Zalcburgas festivāls, BBC Promenādes koncerti un Londonas festivāls. Viņš ar prieku dziedājis brīvdabas koncertos Maltā, Parīzē un Minhenē, kur klausītāju skaits mērāms desmitos tūkstošos.

Kopš 2003. gada Jozefam Kallejam ir ekskluzīvs ierakstu mākslinieka līgums ar “Decca Classics” izdevniecību. Viņa diskogrāfijā atradīsim gan operas, gan solo repertuāru. Londonas Karaliskās Koventgārdena operas “Traviatas” izrādes DVD/Blu-ray ieraksts dziedātājam atnesa “Grammy” nomināciju. Kaleja ir debitējis pat Holivudā, 2014. gadā Džeimsa Greja filmā “Imigrante” atveidojot Enriko Karūzo. 2013. gadā izdotajā Jozefa Kallejas solo albumā “Amore” piedalījās arī latviešu akordeoniste Ksenija Sidorova.

foto: Publicitātes foto
Jozefs Kalleja

2018./2019. gada sezonā Kalleja dziedāja Rodolfo (“Luīze Millere”) Hamburgas Valsts operā, Kavaradosi (“Toska”) Ņujorkas Metropoles operā un Eksanprovansas festivālā, Pollioni (“Norma”) un Donu Hosē (“Karmena”) Bavārijas Valsts operā, Edgardo (“Lucia di Lammermoor”) un Donu Hosē Berlīnes Vācu operā, kā arī Hercogu (“Rigoleto”) Vīnes Valsts operā. Kalleja piedalījās arī režisora Barija Koski provokatīvajā “Karmenas” iestudējumā Frankfurtes operā, kā arī Rolando Viljasona režisētajā Pučīni “Bezdelīgā” Berlīnes Vācu operā.

Iepriekšējās sezonās Kalleja dziedājis Ņujorkas Metropoles operā (“Fausts”, “Hofmaņa stāsti”, “Traviata”, “Simons Bokanegra”), Koventgārdena operā (“Fausts”, “Bohēma”, “Masku balle” ), Čikāgas Liriskajā operā (“Traviata”), Bavārijas Valsts operā (“Rigoleto”).

2012. gadā Kallejam tika uzticēts Maltas pirmā kultūras vēstnieka gods, gadu iepriekš viņš kļuva arī par “Air Malta” zīmola vēstnieku. Nesenākā pagātnē kopā ar Maltas Valletas banku tika nodibināts Jozefa Kallejas fonds, lai palīdzētu trūcīgiem bērniem un ģimenēm. 2014. gadā Jozefs Kalleja saņēma “International Opera Award” skatītāju balvu, kurā uzvarētājs tiek noteikts pasaulē vadošā operai veltītā žurnāla “Opera” publiskajā balsojumā.

“Brīnišķīgo tenoru Jozefu Kalleju pirmo reizi klātienē pirms vairākiem gadiem dzirdējām  Pučīni opera ‘’Toska’’ Vīnes opera namā un kopš tās reizes esam kļuvuši par absolūtiem viņa talanta cienītājiem. Tāpēc īpašs bija mūsu prieks, redzot viņu šā gada Rīga- Jūrmala festivāla programmā, “ stāsta Latvijas uzņēmēji un mecenāti Ilze un Uldis Pīlēni.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās