foto: Publicitātes foto
Šonedēļ sāksies mūzikas festivāls RĪGA JŪRMALA
Mūzika
2019. gada 15. jūlijs, 15:09

Šonedēļ sāksies mūzikas festivāls RĪGA JŪRMALA

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Šonedēļ, sākot no 19. jūlija līdz 21. jūlijam, ar pieciem izciliem koncertiem Latvijas Nacionālajā operā un Lielajā ģildē sāksies jaunais simfonisko orķestru mūzikas festivāls RĪGA JŪRMALA.

Festivāla atklāšanas koncertos muzicēs Bavārijas Radio simfoniskais orķestris, diriģente Suzanna Melki (aizstās maestro Marisu Jansonu, kurš veselības problēmu dēļ atcēlis visus koncertus šovasar), vijolnieks Julians Rahlins un pianists Rūdolfs Buhbinders, kā arī pianisti – Luks Geņušs un Džeimss Mārtins Bārtlets.

Festivāla RĪGA JŪRMALA mērķis ir ierindoties starp izcilākajiem klasiskās mūzikas pasākumiem pasaulē, piedāvājot ne vien vietējiem mūzikas cienītajiem Latvijā, bet arī starptautiskai auditorijai spožu mākslinieku un repertuāra apvienojumu.

Festivāla atklāšanas gadā četrās nedēļas nogalēs no 19. jūlija līdz 1. septembrim Rīgā un Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē, izskanēs 20 koncerti ar pasaules līmeņa simfonisko orķestru un solistu piedalīšanos – Krievijas Nacionālais simfoniskais orķestris un diriģents Mihails Pļetņovs (18.08.), Izraēlas filharmoniskais orķestris un Zubins Meta (24., 25.08.), Londonas simfoniskais orķestris un Džanandrea Nozeda (30. un 31.08.). Solistu plejādes spilgtākie vārdi ir vijolnieks Julians Rahlins (19. un 20.07.), pianisti Rūdolfs Buhbinders (20. un 21.07.), Marijs Peraija (24.08.), Juidzja Vana (25.08.), čellists Miša Maiskis (16. un 18.08.), tenors Jozefs Kalleja (17.08.), kā arī talanti – pianisti Likā Debargs (1.09.), Jans Ļiseckis (23.08.) un Deniss Kožuhins (24.08.), vijolniece Aleksandra Konunova (25.08.), soprāns Dzjina Fana (31.08.), baritons Benjamins Apls (18.08.), ģitārists MILOŠ (17.08.) un čellists Edgars Moro (1.09.).

“Mūsu mērķis ir kļūt par nozīmīgāko kultūras galamērķi Ziemeļeiropā - ticam, ka mākslinieciski ausgtvērtīgs piedāvājums kombinācijā ar Latvijas piedāvājumu kultūrtūrisma jomā sniegs unikālu pieredzi ikvienam skatātājam, ka arī kļūs par būtisku atbalstu arī valsts tēla veidošanā. Jau šobrīd atspoguļot festivāla norises ir pieteikušies ap 40 mediju pārstāvju no lielākajiem Eiropas izdevumiem. Festivāls minēts arī starp nozīmīgākajiem šīs vasaras kultūras notikumiem Lielbritānijas un Itālijas medijos,” stāsta festivāla izpilddirektore Zane Čulkstēna.

19. jūlijā plkst.11:00 viesnīcā Grand Hotel Kempinski Riga notiks festivāla atklāšanai veltītā preses konference, kurā piedalīsies festivāla padomes vadītājs Pjotrs Avens, viens no mākslieniciskajiem vadītājiem Migels Estebans, diriģente Suzanna Melki, vijolnieks Julians Rahlins, Bavārijas Radio simfoniskā orķestra pārstāvji un festivāla izpilddirektore Zane Čulkstēna.

Par mūzikas festivālu RĪGA JŪRMALA

Šī gada vasarā Latvijā notiks jauns pasaules līmeņa simfonisko orķestru festivāls “RĪGA JŪRMALA” (turpmāk – RJMF), kura ietvaros Rīgā un Jūrmalā muzicēs tādi orķestri un pasaulslaveni diriģenti kā Bavārijas Radio simfoniskais orķestris un Mariss Jansons, Izraēlas filharmoniskais orķestris un Zubins Meta, Londonas simfoniskais orķestris un Džanandrea Noseda un Krievijas Nacionālais orķestris un Mihails Pļetņovs, kā arī daudzi izcili izpildītājmākslinieki, kas Latvijā un Baltijas reģionā muzicēs pirmo reizi. Festivāls iekļauts vasaras festivālu Top 10 pēc britu laikraksta The Telegraph  vērtējuma, kā arī ieguvis Eiropas festivālu asociācijas īpašo zīmi EFFE Lable.

Festivāla atklāšanas sezona aptvers četras nedēļas nogales, sākot no 19. jūlija līdz 1. septembrim, koncertiem norisinoties Latvijas Nacionālajā Operā un Dzintaru koncertzālē. Vairāk par RJMF 2019 - www.riga-jurmala.com.