foto: Publicitātes
Vairāk spriedzes un vairāk suņu. Filmas «Džons Viks 3» recenzija
Tviteris jau ir pilns ar pirmajiem iespaidiem. Un tie tiešām ir slavinoši.
Kino
2019. gada 20. maijs, 08:45

Vairāk spriedzes un vairāk suņu. Filmas «Džons Viks 3» recenzija

Elīna Marta Martinsone

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Iemīļotais varonis Džons Viks ir atgriezies ar galvu reibinošiem piedzīvojumiem un cilvēka labākajiem draugiem pie sāniem.

Kurš gan nezina drūmo varoni Džonu Viku? 2014. gadā iznāca šīs sērijas pirmā filma, un piecu gadu periodā iznākusi nu jau trešā daļa, kas liecina par šīs franšīzes nezūdošo popularitāti. Filmas galvenie veidotāji ir režisors Čeds Stahelski un scenārija autors Dereks Kolstads. Čeds Stahelski ilgstoši ir strādājis kā kaskadieris, un tieši «Matriksa» triloģijas tapšanas laikā arī iepazinies ar aktieri Kianu Rīvsu.

Džona Vika galvenie iedvesmas avoti ir anime, austrumu cīņas, kā arī, protams, nepārejoša mīlestība pret spraiga sižeta filmām un apdullinošām kaujas ainām. Interesanti, ka dažādu action-varoņu pasaulē tomēr nav nekas, kas līdzinās tieši Džonam Vikam. Atriebības meklētājs, kuru ar savu nenoliedzamo harismu atveido Kianu Rīvss, ir kļuvis par ko līdzīgu supervaronim. Un, protams, ka šī franšīze ir diezgan daudz aizņemusies no komiksu pasaules un uz īpaši reālistiskiem sižeta pavērsieniem nav, ko cerēt.

Līdzīgi kā ar daudzām «lielajām filmām», arī «Džona Vika 3» gadījumā pastāv recenziju embargo (tiesa, žurnāla iznākšanas brīdī tas, visticamāk, jau būs atcelts), bet tviteris jau ir pilns ar pirmajiem iespaidiem. Un tie tiešām ir slavinoši un sajūsmināti.

Tai pat laikā ir skaidrs, ka Džona Vika faniem viss nepieciešamais filmā ir atrodams. Vai kāds, kurš nav pazīstams ar šo aizraujošo, drūmo un vilinošo universu, piepeši noskatoties franšīzes trešo daļu, izjutīs tikpat lielu sajūsmu? Diez vai. Līdzīgi kā ar visām «Marvel» filmām - tās visas darbojas un ir izklaidējošas pašas par sevi, bet tie, kas ir redzējuši arī pārējās daļas, ir pārākā pozīcijā. Iekšējie joki, atsauces un triki, kas paredzēti tieši faniem - tieši šis viss rada īpašu «kopīga noslēpuma» sajūtu, ko pārējiem no «ārpuses» īsti nesaprast. Un tāpat ir arī ar Džonu Viku - ir jāredz abas iepriekšējās daļas, lai kārtīgi izbaudītu arī trešo. Citādi tā ir vienkārši labas kvalitātes asa sižeta filma, kur galvenajā lomā ir Kianu Rīvss. Bet, ļaujot sev iepazīt filmas veidotāju radīto savdabīgo pasauli, tā kļūst par veselu piedzīvojumu. Un, kā var spriest pēc jaunākās nodaļas Vika stāstā, šīs noteikti nav beigas, un uz ekrāniem viņu redzēsim vēl.

Apvērstās lomas

Šoreiz leģendārajam un neuzvarajam algotajam slepkavam Vikam nākas pārtapt no mednieka par medījumu. Pēc kārtējā darbiņa paveikšanas, atklājas, ka Viks ir nogalinājis starptautiskās slepkavu ģildes biedru. Un pat slepkavu vidū ir savi noteikumi.

Tā nu Džona Vika uzdevums ir izkļūt no Ņujorkas, un ceļā stājas nevis ielu sastrēgumi, bet gan teju visi algotņi pasaulē. Par Vika galvu ir izsludināta 14 miljonu atlīdzība, un visi, kam vien nav slinkums, metas medīt eleganto slepkavu.

Kaskadieru brīnumi

Protams, ka filmu galvenais trumpis ir eleganti un aizraujoši sadomātas spriedzes un kauju ainas. Ir redzams, ka režisora kaskadiera pieredze ir nākusi tikai par labu, jo katra no Džona Vika sērijām paceļ triku latiņu vēl augstāk.

Atsauksmēs minētā nažu mētāšanas aina, Halles Berijas atveidotā Sofija ar saviem suņiem, motocikli, Ņujorkas naktis un profesionālākie slepkavas no visas pasaules. Nu ko vēl varētu vēlēties? Varbūt pūķus, bet tie lai paliek «Troņu spēlēm».

Gan bez, gan ar pārsteigumiem

Šādu sēriju lielākais izaicinājums vienmēr ir - kā pārspēt iepriekšējās daļas, bet nezaudēt to, kādēļ fani šo stāstu ir iemīļojuši. Un «Džons Viks 3» nostaigā pa šo šauro robežu - gan izpatīk rūdītiem faniem, gan piedāvā jaunus sižeta pavērsienus, kas nākotnē varētu attīstīties ļoti dažādi.

Kopumā var teikt, ka fani noteikti nebūs vīlušies - Kianu Rīvss joprojām ir tikpat pievilcīgs un žigls kā agrāk, suņi arī ir (turklāt lielākā skaitā, kas nav mazsvarīgi!), ir jauni, interesanti varoņi (Sofija!), un laiks paskrien nemanot. Kvalitatīva izklaide.

«DŽONS VIKS 3: PARABELLUM» ("John Wick: Chapter 3 - Parabellum")
Trilleris, asa sižeta filma, ASV, 2019
Režisors: Čeds Stahelski
Lomās: Kianu Rīvss, Halle Berija, Lourēnss Fišbērns, Marks Dakaskoss, Āzija Keita Dilona, Lenss Redikss, Saīds Tagmaoī, Andželika Hjūstone, Īens Makšeins u.c.

KRITIĶU VIEDOKĻI

STĪVENS VEINTRAUBS,  «COLLIDER»: NEPRĀTĪGAS AINAS

*****

«Džons Viks 3» ir LIELISKS. Dažas no kaujas ainām ir tik neprātīgas, ka jūs brīnīsieties, kā režisors ar komandu tās uzfilmēja. Un aina, kurā piedalās Kianu Rīvss, Halle Berija un viņas suņi, ir mana favorīte. Pagaidiet, kamēr to ieraudzīsiet. Īpaši, ja jums patīk suņi.


BRENTS GOLDMENS, «FILM INQUIRY»: PACEĻ FRANŠĪZES LĪMENI

****

«Džons Viks 3» ir asa sižeta filma labākajā līmenī. Tā paceļ visas franšīzes līmeni un piedod dziļumu Džona Vika universam. Jaunie varoņi visi ir lieliski papildinājumi. Šajā daļā arī ir, iespējams, mana mīļākā nogalināšanas aina. 


ĪTENS ALTERS, «YAHOO ENTERTAINMENT»: VIENA NO LABĀKAJĀM AINĀM, KAS REDZĒTA

****

Filmā «Džons Viks 3» ir aina, kurā Kianu un bariņš slikto puišu vienkārši mētā nažus aptuveni piecas minūtes no vietas, un tā ir viena no labākajām lietām, kas jebkad ir redzēta.