Komponists Jānis Lūsēns ar jauno draudzeni iepazinies internetā
Slavenības
2019. gada 15. marts, 06:18

Komponists Jānis Lūsēns ar jauno draudzeni iepazinies internetā

Žurnāls "Kas Jauns"

Par vienu no romantiskākajiem latviešu mūzikas autoriem dēvētais komponists Jānis Lūsēns, kam 7. aprīlī būs 60. jubileja, ar draudzeni flautisti Eviju Mundeciemu (41) iepazinies, uzrakstot viņai aizkustinošu vēstulīti sociālās saziņas vietnē "Facebook".

Šomēnes, ieskandinot komponista gaidāmo apaļo jubileju, klajā tika laista Ingunas Baueres grāmata par Jāni Lūsēnu. Kā raksta žurnāls "Kas Jauns", prezentācijā viņš pateicības vārdus par atbalstu teica arī savai mīļotajai sievietei. Šī bija pirmā reize, kad Lūsēns publiski paziņoja par savu kopābūšanu ar flautisti Eviju Mundeciemu, ar kuru kopā ir gan dzīvē, gan uz skatuves jau vairākus gadus. Evija arī veido saturu komponista oficiālajai mājaslapai internetā.

Grāmatas "Jānis Lūsēns Trešais" prezentācija

2019. gada 5. martā Liepājas pārstāvniecībā Rīgā notika Ingunas Baueres grāmatas "Jānis Lūsēns Trešais" prezentācija.

gallery icon
104

Jāņa Lūsēna 60. jubileja tiks svinēta ar krāšņiem lielkoncertiem, kas ar skaistākajām komponista dziesmām un skaņdarbiem drīzumā pieskandinās VEF kultūras pili, Latgales vēstniecību Gors, bet 7. aprīlī - mūziķa dzimšanas dienā - norisināsies Liepājas Olimpiskajā centrā. Uz Rīgas un Rēzeknes koncertiem biļetes jau ir izpārdotas.

Gadu starpību neizjūt

Sarunā ar žurnālu "Kas Jauns" Evija apliecina, ka attiecībās ar Lūsēnu ir jau ilgāk nekā piecus gadus. Viss sācies ar nevainīgu saraksti internetā, vēlāk abi tikušies Jāņa Lūsēna juniora kāzās, kas notika 2014. gada vasarā. „Kopš tās reizes kaut kā soli pa solim sākām muzicēt kopā un paralēli arī veidojās tuvāka saikne vienam ar otru,” atminas Evija.

Evija teic, ka gadu starpība abiem netraucē, jo Jānis savā būtībā ir ļoti jauneklīgs un mūsdienīgs cilvēks. „Mūs ļoti vieno radošās lietas, kā arī līdzīgais pasaules redzējums, lietu izpratne, lietu kārtības izjušana. Brīnišķīgi ir arī tas, ka varam kopā muzicēt. Mums vienmēr ir, par ko runāt. Vienmēr. Jānis ir liels runātājs, var daudz runāt „par” un „ap” dažnedažādām tēmām, un ar viņu man vienmēr ir bijis interesanti – gan klausīties, gan diskutēt. Jānis ir fantastisks cilvēks,” saka komponista draudzene.

foto: Juris Rozenbergs
Evija ir talantīga flautiste.

Jānim un Evijai patīk ceļot, un kopā abi bijuši vairākos brīnišķos ceļojumos ārpus Latvijas. „Piemēram, par skaistu piedzīvojumu izvērtās Portugāles apmeklējums. Devāmies bez īpašas organizēšanas, plānošanas – vienkārši aizbraucām un mācījāmies ļauties, kur dzīve nes. Tas bija neaizmirstami,” stāsta mūziķe.

„Ja es būtu arhitekts...”

Atbildot uz jautājumu, vai arī dzīvē, tāpat kā mūzikā, Jānis Lūsēns ir romantiķis, Evija prāto: „Mūzikā tas, protams, izpaužas daudz krāšņāk, bet dzīvē viņa romantiskums manāms caur dažādiem sīkumiem, niekiem – tā smalki, bez ārējas pompozitātes. Viņam ir prasme ikdienā sajust īsto laiku un vietu, kurā izrādīt savu uzmanību tādā ļoti personīgā veidā. Viss, kas ir sarakstīts šajos piecos gados, ļoti lielā mērā arī atspoguļo mūsu attiecības – par ko runājam, ko domājam, ko viņš jūt. Pēc manām domām, viņa koncertcikls Romantika runā par to, ko es šobrīd nespēju vārdos izteikt...”

Kā vienu no romantiskākajiem Jāņa Lūsēna „gājieniem” Evija Mundeciema min rindas, ar kādām viņš pirmoreiz uzrunājis viņu sociālajā tīklā "Facebook": „Ja es būtu arhitekts, tad es uzbūvētu tādu skaistu vietu Latvijā, kuru sauktu par Mundeciemu, un tur dzīvotu tikai laimīgie cilvēki...”

foto: Juris Rozenbergs
Jānis Lūsēns draudzenei Evijai dāvātajā grāmatas eksemplārā ierakstīja ļoti personisku un mīļu sveicienu.

Jāņu ķēde pārrauta

Jānis Lūsēns pauž prieku par dēlu Jāni Lūsēnu junioru, kurš ne tikai ir ieguldījis milzīgu darbu komponista 60. jubilejas albuma tapšanā, bet arī dāvājis viņam otru mazbērnu, kas pasaulē nācis šā gada februārī. „Mazmeitiņai Luīzei nu ir brālītis Ernests! Man ir prieks, lai gan Lūsēnu Jāņu ķēde tagad ir pārrauta. Tas ir viņa ģimenes lēmums, un, kā viņi uzskata, tā arī ir pareizi,” teic Lūsēns, kam pašam vārds jau trešajā paaudzē dots tāpat kā tēvam un vectēvam.

foto: Juris Rozenbergs
Koncertiem Lūsēnu iedvesmo viņa tuvākie – māsa Anita, dēls Jānis Lūsēns juniors, mamma Velta un draudzene Evija Mundeciema.

Mamma: „Jānis jau 2. klasē gribēja būt komponists”

Komponista Jāņa Lūsēna mamma Velta (86) atzīst, ka nespēj saprast, kā laiks tik ātri varēja aizskriet. Viņai vēl nesenā atmiņā ir dienas, kad Jānis piedzima, kad gāja skolā, bet nu jau viņam klāt 60. dzimšanas diena... „To, ka būs komponists un vēlas radīt skaistus skaņdarbus, viņš saprata jau ļoti agri. Kad 2. klasē bija jāraksta sacerējums par tēmu "Par ko vēlies kļūt?", Jānis rakstīja: „Es gribētu spēlēt ērģeles un komponēt mūziku 17 pavasara mirkļiem. Toreiz ļoti populāra bija tā filma, un tajā bija ļoti skaista mūzika...” smaidot stāsta mamma Velta.

foto: Juris Rozenbergs
„To, ka būs komponists un vēlas radīt skaistus skaņdarbus, viņš saprata jau ļoti agri," saka Jāņa mamma Velta.

Citas ziņas, notikumus un intervijas lūkojiet šīs nedēļas žurnālā "Kas Jauns"!