foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Grupa "Tumsa" vairs nepastāv - "Mēs varētu savākties tikai 30 gadu jubilejas koncertā," saka tās dibinātājs
Grupas "Tumsa" lielkoncerts 2008. gadā. Ar Mārtiņu Freimani ierindā.
Mūzika
2019. gada 2. marts, 08:19

Grupa "Tumsa" vairs nepastāv - "Mēs varētu savākties tikai 30 gadu jubilejas koncertā," saka tās dibinātājs

Žurnāls "Kas Jauns"

Pagājušajā mēnesī dziesmu aptaujas "Muzikālā banka" noslēguma ceremonijā uz skatuves kāpa arī divi grupas "Tumsa" mūziķi un viņu draugi, kas izpildīja taisaulē aizgājušā grupas solista Valtera Frīdenberga sacerētu dziesmu. Kāds ir "Tumsas" liktenis pēc Valtera nāves?

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

„Tas, ko skatītāji redzēja "Muzikālajā bankā", nebija "Tumsas" turpinājums. Uzstājāmies tikai un vienīgi tādēļ, lai godinātu Valtera piemiņu. Un viss. Patiesībā jau pirms tam bija viss,” žurnālam "Kas Jauns" pastāstījis grupas dibinātājs Jānis Daugalis.

„Es neizslēdzu faktu, ka mēs kaut kad varētu uzspēlēt kopā," viņš tomēr norāda. "Ja kāds ļoti, ļoti gribēs mūs redzēt uz skatuves kādā lielā un grandiozā pasākumā, piemēram, "Tumsas" 30 gadu jubilejas koncertā, mēs uz to varētu savākties, taču tas arī viss – grupas "Tumsa" aktīvā darbība ir beigusies! Tas posms ir pagājis, grupa zaudējusi divus tās spilgtākos dalībniekus, Latvijas sabiedrībā ļoti nozīmīgus cilvēkus. Kāda vēl "Tumsas" turpmākā darbība?!”

Jānis gan stāsta, ka viņš kopā ar Haraldu Deksleru turpinās darboties mūzikā. „Ja tas ir darīts visu mūžu, neapstāsimies arī tagad. Mums pašiem iekšēji tas ir vajadzīgs, mums pašiem gribas muzicēt, un mums tas patīk. Jau ir šādas tādas iestrādes, esam arī vienojušies par sadarbību ar bundzinieku Uldi Knapši. Mums jau ir vīzijas, kādā stilā spēlēsim,” paskaidro Daugalis un piebilst, ka par jaunās grupas nosaukumu gan vēl nav domāts: „Tas nav primārais. Vispirms radīsim jaunas dziesmas, un tad!”

"Muzikālajā bankā" uz skatuves kāpa tikai divi no "Tumsas" puišiem – Jānis Daugalis un Haralds Dekslers. Kaspara Boroduško vietā bungas spēlēja liepājnieks Uldis Knapšis, bet par solistu tika uzaicināts "X faktora" pirmās sezonas uzvarētājs Arturs Gruzdiņš. „Tā nebija mūsu jaunā grupa. Tas bija vienreizējs pasākums, jo Arturam taču ir pašam sava grupa,” paskaidro Jānis Daugalis un piebilst: „Bet tas, ka mēs ar Hari turpināsim spēlēt, – tas ir skaidrāks par skaidru!”

foto: Uldis Valters
Arturs Gruzdiņš (no labās) "Muzikālās bankas" noslēguma ceremonijā kopā ar "Tumsas" mūziķiem Haraldu Deksleru un Jāni Daugali, kā arī pieacināto bundzinieku Uldi Knapši kāpa uz skatuves, lai izpildītu Valtera Frīdenberga sacerēto dziesmu "Atduries".

Kas ir grupa "Tumsa":

Grupu "Tumsa" 1991. gada 4. janvārī Liepājā nodibināja basģitārists Jānis Daugalis, un pēc dažiem gadiem tajā iesaistījās ģitārists Haralds Dekslers un bundzinieks Kaspars Boroduško, un šī trijotne arī veidoja grupas kodolu. 1995. gadā Jānis par solistu uzaicināja toreiz 18 gadu jauno aizputnieku Mārtiņu Freimani, un ar viņu sastāvā "Tumsa" kļuva par vienu no populārākajām muzikālajām apvienībām Latvijā.

Sirsnīgais grupas "Tumsas" 25 gadu jubilejas tūres noslēguma koncerts Rīgā

Grupa “Tumsa” ar koncertu Rīgā, Kultūras pilī „Ziemeļblāzma” 17. novembrī noslēdza 25 gadu jubilejas koncerttūri.

gallery icon
64

Kopā ar Freimani "Tumsa" izdeva septiņus albumus, 1998. gadā uzvarēja festivālā "Liepājas dzintars", bet 2007. gadā saņēma savu pirmo Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvu, jo dziesma "Un pirms mēs aizmigām" tika atzīta par 2006. gada radio hitu.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Grupa "Tumsa" jaunā gadu tūkstoša sākumā.

Diemžēl 2011. gada 27. janvārī mūžībā aizgāja Mārtiņš Freimanis, taču "Tumsa" savu darbību nepārtrauca. Atguvusies no milzīgā trieciena, tā paša gada septembrī grupa atsāka koncertdarbību – kā solists "Tumsai" pievienojās Valters Frīdenbergs. Kopā ar viņu tika ierakstītas vairākas jaunas dziesmas, koncertēts pa visu Latviju un ārpus tās, līdz... 2018. gada 17. oktobrī Valters zaudēja cīņā ar smagu slimību.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās