foto: Mārtiņš Ziders
FOTO: Ieskaties - tā kino ļaudis pulcējās "Lielā Kristapa" atklāšanā
Kultūras ministre Dace Melbārde un mākslas zinātņu doktors, kino kritiķis un teorētiķis Ābrams Kleckins 2018. gada "Lielā Kristapa" atklāšanā.
Sarkanais paklājs
2018. gada 8. novembris, 11:44

FOTO: Ieskaties - tā kino ļaudis pulcējās "Lielā Kristapa" atklāšanā

Jauns.lv

Trešdien, 7. novembrī, kinoteātrī "Splendid Palace" atklāts kino festivāls "Lielais Kristaps", kura balvu ieguvēji tiks paziņoti pirmdien.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Festivāla norišu nedēļā būs iespēja noskatīties balvai nominētās filmas, redzēt jaunu filmu pirmizrādes, studentu filmas, bērnu filmas, tikties ar filmu autoriem un piedalīties radošajās darbnīcās.

Atklāšanas dienā "Splendid Palace" notika arī mūža balvu ieguvējiem Ābramam Kleckinam un Mihailam Savisko veltīts seanss. Abi kino nozares dižgari 20. gadsimta 70. gados noformulēja 60. gados jaunizveidoto Latvijas dokumentālo kino vilni - Rīgas poētiskā dokumentālā kino skolu.

Atklāts vietējā kino festivāls "Lielais Kristaps"

2018. gada 7. novembrī kinoteātrī "Splendid Palace" notika kino festivāla "Lielais Kristaps" atklāšana.

gallery icon
68

Šodien "Lielā Kristapa" ietvaros pirmizrādi piedzīvos režisora Ginta Grūbes dokumentālā filma "Lustrum", kas veidota sadarbībā ar scenārija līdzautori Sanitu Jembergu un vēsta par čekas metodēm un bijušās VDK aģentiem Latvijā.

Tāpat ceturtdien kafejnīcā "Cafe Film Noir" norisināsies grāmatas "Zudušie kinoteātri" atvēršana, kam sekos vācu režisora Duglass Volfšpergera dokumentālās filmas seanss "Bellaria - kamēr esam dzīvi!".

Savukārt 9.novembrī interesenti tiek aicināti uz režisora Kristiana Riekstiņa debijas filmas "Eva" pirmizrādes seansu, kas nominēta "Lielā Kristapa" konkursa kategorijā "Labākā īsmetrāžas filma".

Tiem, kurus interesē Holivudas kino - "Cafe Film Noir" piektdien aicina uz kino kritiķes Ditas Rietumas sarunu ar latviešu izcelsmes Holivudas aktrisi Rutanju Oldu, "Lielā Kristapa" starptautiskās žūrijas pārstāvi.

Bērniem un ģimenēm veltīta "Lielā Kristapa" programma notiks 10.novembrī un 11.novembrī. Mazie skatītāji kopā ar vecākiem, vecvecākiem vai draugiem divos rīta seansos varēs noskatīties filmas "Paradīze 89", "Bille", "Turpinājums" un citas, kā arī piedalīties radošajās darbnīcās pirms filmām.

Lāčplēša dienā, 11.novembrī, pirmizrādi piedzīvos Ludmilas Ikeres dokumentālā filma "100 gadi esības vējos" par 16 Latvijas vienaudžiem, viņu skarbo pieredzi 100 un vairāk dzīves gadu laikā, spēju pārvarēt grūtības, viņu atmiņu stāstiem, skatu uz šodienu un vēlējumiem Latvijas nākotnei.

Tāpat 11.novembrī varēs noskatīties arī sešas "Latvijas koda" filmas, tostarp Armanda Zača filmu "Terapija" par 30 gadus jauna vīrieša centieniem ieviest savā dzīvē radikālas pārmaiņas, Toma Upīša "Sencis" - veltījumu visiem bērniem, kas auguši bez viena no vecākiem un Lienes Laviņas-Kalnaellas "Dabas liegums - Zilaiskalns" par sabiedrības zinātkāres un kultūrvēstures mijiedarbību, kā arī citas kinolentes.

Vēl šajā pašā dienā notiks Rīgas poētiskā dokumentālā kino skolas retrospekcija un ārpuskonkursa pirmizrāde "Spertāla Kapričo" - vēstījums par Arvīda Spertāla (1897-1961) dzīvi, devumu Latvijas kultūrā, augstajiem ideāliem mākslā, teātrī, kā arī vēsturiskajiem notikumiem, kas ietekmēja viņa dzīvi.

"Lielā Kristapa" noslēgums un apbalvošanas ceremonija notiks pirmdien, 12.novembrī, kinoteātrī "Splendid Palace". Skatītājiem būs iespēja to vērot klātienē, kā arī Latvijas Televīzijas tiešraidē.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Filmas "Tēvs Nakts" īpašā pirmizrāde

Ar īpašu pirmizrādi Dāvja Sīmaņa veidotajai filmai "Tēvs Nakts" 18. oktobrī kinoteātrī "Splendid Palace" atklāts Rīgas Starptautiskais kinofestivāls.

gallery icon
130

"Lielā Kristapa" balvai kategorijā "Labākā pilnmetrāžas spēlfilma" nominētas kinolentes "Bille", "Ar putām uz lūpām", "Homo novus", "Kriminālās ekselences fonds" un "Tēvs nakts". Kopumā balvai vairākās kategorijās tika pieteiktas 58 filmas.

Kadri no filmas "Kriminālās ekselences fonds" un filmēšanas aizkulisēm

Kadri no filmas "Kriminālās ekselences fonds" un filmēšanas aizkulisēm

gallery icon
69

"Lielā Kristapa" laureātus noteiks starptautiska žūrija, kas darbosies festivāla laikā. Balva dibināta 1977. gadā, bet kopš 2014. gada tā atkal tiek pasniegta katru gadu.

"Lielā Kristapa 2017" balvu pasniegšanas ceremonija

"Lielā Kristapa 2017" balvu pasniegšanas ceremonija.

gallery icon
102

Pagājušajā gadā par labāko spēlfilmu tika atzīta Viestura Kairiša "Melānijas hronika", par labāko pilnmetrāžas dokumentālo filmu - Uģa Oltes un Mortena Trovika "Atbrīvošanas diena", balvu kā labākā dokumentālā īsfilma ieguva Andreja Verhoustinska kinolente "Lidija", savukārt labākās animācijas filmas titulu ieguva Edmunda Jansona "Bize un Neguļa".

Ballīte pēc "Lielā Kristapa 2017" balvu pasniegšanas ceremonijas

Ballīte pēc "Lielā Kristapa 2017" balvu pasniegšanas ceremonijas.

gallery icon
100