Viņi beidzot ir atpakaļ! Recenzija animācijas filmai "Lieliskie 2"
foto: Publicitātes
Animācijas pasauli satricina jauna filma "Lieliskie 2".
Kino

Viņi beidzot ir atpakaļ! Recenzija animācijas filmai "Lieliskie 2"

Elīna Marta Martinsone

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Izrādās, jau pagājuši 14 gadi, kopš animācijas filmu pasauli satricināja iejūsminošie "Lieliskie".

Viņi beidzot ir atpakaļ! Recenzija animācijas film...

2002. gadā lieliskais režisors Breds Bērds pieķērās pie jaunas, svaigas, ar retro stilistiku apveltītas animācijas filmas. No vienas puses, šķita – kas tur tāds? Stāsts par priekšpilsētas ģimenīti, kas klusībā slēpj savas supervaroņu spējas, likās vienkāršs un, iespējams, jau redzēts.

Taču «Lieliskie» kļuva par grāvēju, joprojām dominējot arī labāko animācijas filmu sarakstos. Gan varoņi, gan stāsts, gan stilistika, gan dzirkstošs humors lika skatītājiem no sirds iemīlēt šo supervaroņu ģimeni, kā arī pacietīgi gaidīt 14 gadus līdz filmas turpinājumam. Protams, kad tik ilgi ir gaidīts un skatītāju ekspektācijas jau kļuvušas teju neizmērāmas, filmai tiešām jābūt kam pārsteidzošam, lai neliktu vilties. Un jāsaka, Bērdam ir izdevies, turklāt ar uzviju. Šis ir ne tikai turpinājums pirmajā daļā iesāktajam stāstam un intrigai, bet tā ir arī pilnvērtīga, izklaidējoša, gudra un asprātīga filma pati par sevi.

Jaunie laiki

Lielisko ģimenīte pašlaik nevar lepoties ar tikpat lieliskiem dzīves apstākļiem. Likumdošana joprojām ar aizdomām raugās uz supervaroņiem un nevēlas ļaut viņiem legalizēties. Sanāk, ka visi varoņi savus labos darbus veic pretlikumīgi.

Taču parādās iespēja jaunu tehnoloģijas entuziastu veidolā. Turklāt viņi uzrunā Helēnu, lai izmēģinātu jaunu metodi supervaroņu reabilitācijā. Tās ir pie kostīmiem piestiprināmas kameras, kas fiksē visus varoņdarbus.

Sociālais konteksts

Jāsaka, Bērda stilistika ir apzināti retro – pie iedvesmas avotiem var minēt gan klasiskās Džeimsa Bonda filmas, gan animācijas seriālu  «Džetsoni». Taču tas tikai piešķir stāstam liriskāku noti, nevis padara to vecmodīgu.

Ļaundaris, kura uzdevums ir padarīt visus par tukšacainiem zombijiem, pavisam nešķiet kas neaktuāls. «Lieliskie» spēj apvienot sirsnīgumu ar sociālu vēstījumu, izvairoties no didaktikas.

Ģimeniski smieklīgi

«Lieliskie 2» apvieno gan ģimenes sitkomu, gan supervaroņu piedzīvojumu filmu, visu paspilgtinot ar izcili asprātīgām epizodēm.

Pirmkārt, tā kā par jauno tehnoloģiju vēstnesi kļūst Helēna, misteram Lieliskajam ir jāuzņemas rūpes par ģimeni. Tā nu apjukušais tētis cīnās ar dažādajiem pienākumiem, līdz pasauli apdraud ļaunums un visai ģimenei ir laiks atkal tērpties savos kostīmos.

«LIELISKIE 2» ("Incredibles 2")

Animācija, piedzīvojumu filma, spraiga sižeta filma, ASV, 2018

Režisors: Breds Bērds

Lomas ieskaņojuši: Kregs T. Nelsons, Holija Hantere, Sāra Vovela, Semjuels Lī Džeksons u.c.