foto: Publicitātes
Atpakaļ deviņdesmitajos. Recenzija par filmu "Karstās vasaras naktis"
Filma "Karstās vasaras naktis".
Kino
2018. gada 30. jūlijs, 09:06

Atpakaļ deviņdesmitajos. Recenzija par filmu "Karstās vasaras naktis"

Elīna Marta Martinsone

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Jaunā superzvaigzne Timotijs Šalamē iejūtas tveicīgā, superstilīgā deviņdesmito gadu krimināldrāmā.

Ir 1991. gads, jauniņais Daniels tikko piedzīvojis ģimenes traģēdiju. Lai tiktu pāri tēva nāvei, māte viņu aizsūta uz Keipkodu - pavadīt vasaru pie viņa tantes. Daniels ir introverts puisis, kurš no sākuma nespēj iejusties karstajā un arī noslēpumainajā Masačūsetā. Taču Daniels piepeši iedraudzējas ar interesantu tipāžu - vietējo «slikto zēnu» Hanteru Stroberiju, kurš joprojām dzīvo savos ziedu laikos un nav spējis Keipkodu pamest.

Izrādās, ka glamūrīgā pilsēta tikai pa dienu ir pieklājīga un reliģioza. Naktīs vietējie pusaudži nomet savus kārtīgos polo kreklus un ballējas tā, it kā būtu deviņdesmitie. Un tajā brīdī par zvaigzni kļūst Hanters, kurš pārdod zālīti visiem. Palēnām Daniels kļūst par Hantera palīgu un biznesa partneri, piešķirot savai vasarai pavisam citu garšu. Taču visu sarežģī arī Daniela plaukstošais mīlasstāsts ar narkotiku tirgoņa skaisto māsu. Pirmās seksuālās pieredzes, pilsētas mīti un noslēpumi, korumpēta policija un neprātīgas ballītes. Deviņdesmito gadu nostaļģija pilnā spožumā.

Aiz slēgtām durvīm

Šādas filmas dēvē par «pieaugšanas stāstiem», kādus esam redzējuši jau tūkstošiem. Taču lielākoties tie joprojām nav zaudējuši savu aktualitāti. Visi vienmēr pieaug, un, lai arī laiki mainās, tas vienmēr ir tikpat intensīvi.

Tas, kas «Karstās vasaras naktis» padara par baudāmu un ievelkošu filmu, ir tieši deviņdesmito gadu nostaļģiskā garša. Amerikāņu deviņdesmito, protams. Mums ir iespēja vērot kaut ko, ko nekad neesam šeit piedzīvojuši. Un to izbaudīt.

Bīstamā pilsēta

Pilsētas leģendas ir pateicīgs materiāls - tur ir bīstamība un mistika. Un arī tā Keipkoda, kurā ierodas Daniels, ir pilna ar šādiem mītiem. Nekas nav tāds, kā izskatās no sākuma. Spožs, bīstams un aizraujošs, bet patiesībā baiss un destruktīvs.

Jāsaka, ka filma ir mazliet par garu un brīžiem krītas tās ritms. Taču tās lielākais bonuss ir lieliskais kastings. Skaisti, jūtīgi aktieri, uz kuriem ir interesanti skatīties pat brīžos, kad sižets īsti «nepavelk».

Šalamē šarms

Jaunā, uzlecošā zvaigzne Timotijs Šalamē ir tas, kas filmu paceļ augstāk par klasisko «pieaugšanas stāstu». Viņa atveidotais Daniels iziet cauri visam pusaudžu dzīves virpulim. Turklāt, protams, visstilīgākajā veidā.

Vizuālā stilistika apspēlē visas deviņdesmito gadu klišejas, kuras katram skatītājam liks sajusties gluži kā «tad». Skaists un aizraujošs stāsts, kas tiešām piestāvēs īstām, karstām vasaras naktīm.

«KARSTĀS VASARAS NAKTIS» ("Hot Summer Nights")

Trilleris, drāma, detektīvfilma, romantika, ASV, 2018

Režisors: Elija Bainams

Lomās: Timotijs Šalamē, Emorijs Koens, Maika Monro, Maja Mičela, Tomass Džeins, Alekss Ro u.c.