"Zelta mikrofoni" sadalīti; mūziķi pikti par īpatnējo zāles izkārtojumu. FOTO
Grupa „Prāta vētra” tika pie diviem „Zelta mikrofoniem” – par labāko koncertierakstu un triumfēja nominācijā "Alfa gada dziesma".
Slavenības
2016. gada 16. marts, 11:37

"Zelta mikrofoni" sadalīti; mūziķi pikti par īpatnējo zāles izkārtojumu. FOTO

Jauns.lv

15. marta vakarā mūsu valsts mūzikas zieds pulcējās Latvijas Nacionālajā operā un baletā, kur notika jau 20. Mūzikas ierakstu gada balvas „Zelta mikrofons” pasniegšanas ceremonija. Ļaudis pasākumam bija pucējušies, kā nu katrs mācēja un prata – cits treniņtērpā un botās, cits – pliku krūtežu, bet lielākoties tomēr mugurā bija vilkti uzvalki vai vakarkleitas.

Jau 20 gadus tradicionāli par galveno pasākumu estrādes mūzikas dzīvē tiek dēvēta Mūzikas ierakstu gada balvas pasniegšanas ceremonija, kad vienkopus pulcējas lielākā daļa mūsu zemes dziedātāju, muzikantu, producentu un valsts varai pietuvinātu personu. Jubilejas gadā Operas namā tiešām bija teju vai visi labākie no labākajiem mūzikas druvas kopējiem. Ja godīgi, tad kā vienīgo, kurš tur nebija, jāmin Donu, kuram iedalītos divus „Zelta mikrofonus” pieteicās saņemt viņa kolēģis.

Balvas pasniegšanas ceremonija notika Latvijas mūzikas mekā – Operā, kas savā ziņā ir unikāla būve, bet tās izmantošana tik vērienīgam pasākumam tomēr ir īpaši pielāgojama. Šai reizei tika izvēlēts moderns izkārtojums, kad skatuve skatāma no visām debespusēm. It kā jau moderni, bet droši vien ne šāda veida pasākumam derīgi, jo ceremonijas laikā daļa klātesošo sāka pukoties sociālajos tīklos, ka uz skatuves uzkāpušajiem dupšus tik redzot.

Var, protams, arī pārmest pasākuma vadītājam Andrim Freidenfeldam, ka viņa joki pēdējā laikā vairs nav supersmieklīgi, ka daļa pasākuma dalībnieku varbūt arī nebija tērpušies pēc Operas standartiem, bet tā jau laikam tomēr gaumes lieta, un mākslas pasaulē par to labāk paklusēt. Kopumā par tusiņu organizatoriem liekama laba atzīme, jo varēja pamanīt, ka centušies bija un to, ko darīja, darīja no sirds.

Runājot par balvām, jāteic, ka šoreiz krējumu smēla vairākas muzikālās apvienības un beidzot nebija vērojama izteikta vienas grupas vai solista dominance. Latvijas mūzikas ierakstu gada balvu "Zelta mikrofons 2015" kategorijā "Labākā dziesma" saņēma Aminatas dziesma "Love injected", bet kategorijā "Gada albums" triumfēja grupa "The Sound Poets" ar albumu "Pulsē".

Aminata šovakar balvas pasniegšanas ceremonijā plūca laurus arī nominācijā "Labākā debija" ar dziesmu "Inner voice". Savukārt "The Sound Poets" ar albumu "Pulsē" uzvarēja arī nominācijā "Popmūzikas albums".

Balva "Zelta mikrofons" par mūža ieguldījumu tika pasniegta mūžībā aizgājušā mūziķa Pita Andersona ģimenei.

Kategorijā "Radio hits" balvu saņēma dziesma "Dieviņš", kuru izpilda Dons. Mūziķa dziesmas "Pašā ielas galā" videoklips saņēma arī "Labākā video klipa" titulu.

Nominācijā "Labākais koncertieraksta video" balvu saņēma "Prāta vētra" ar ierakstu "7 soļi svaiga gaisa". Grupas dziesma "Ziemu apēst" ieguva arī titulu "Alfa gada dziesma".

Savukārt balvu nominācijā "Hip hop mūzikas albums" saņēma Ozols ar albumu "Atpakaļ nākotnē", bet nominācijā "Elektroniskās mūzikas albums" balvu saņēma Kashuks ar albumu "Fiction".

Balva "Zelta mikrofons" nominācijā "Roka un metāla mūzikas albums" tika pasniegta grupai "Skyforger" par albumu "Senprūsija".

Kategorijā "Tautas un pasaules mūzikas albums" uzvarēja apvienības "Zāle" albums "Viņa", par nominācijas "Džeza un blūza albums" uzvarētāju kļuva Aivars Hermanis ar albumu "Liepājas iela", bet kategorijā "Akadēmiskās mūzikas albums" laurus plūca Valsts akadēmiskā kora "Latvija" un diriģenta Māra Sirmā ieraksts "Emīls Dārziņš".

Balvu nominācijā "Šlāgera un kantri mūzikas albums" saņēma grupas "Dakota" albums "Mana spēle".

Titulu "Alternatīvais un indie mūzikas albums" saņēma "Sigma" ar albumu "Sazaroto taku dārzs".

Pēc gada pārtraukuma atkal atgriezās nominācija "Dziesminieku albums", kurā šogad laurus plūca Alise Joste ar albumu "Hardships are ships".

Visbeidzot par nominācijas "Bērnu mūzikas albums" laureātiem kļuva grupas "Big Al & The Jokers" sadarbībā ar bērnu koncertgrupu "Pigoriņi" albums "Lililā un viņas pigoriņi".

Mūzikas ierakstu gada balva "Zelta mikrofons" šogad notika jau 20.reizi. Šogad uz "Zelta mikrofona" balvām pretendēja kopumā 114 albumi, 61 dziesma, 57 videoklipi, 31 debitants un astoņi koncertieraksti.


Kasjauns.lv / Foto: Mārtiņš Ziders