foto: Toms Norde
Ir ļoti žēl pielikt punktu aktiera karjerai, neslēpj jaunais Nacionālā teātra direktors Vimba
Vai pašam nešķiet mazliet jocīgi – 39 gadi, un jau teātra direktors? “Varbūt nedaudz par agru ir, taču, skatoties uz pasaules praksi, tas tieši ir tas visīstākais vecums,” atbild Jānis Vimba.
Slavenības
2018. gada 27. maijs, 07:38

Ir ļoti žēl pielikt punktu aktiera karjerai, neslēpj jaunais Nacionālā teātra direktors Vimba

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

“Jā, varbūt vēl vajadzēja pāris spilgtu lomu nospēlēt, bet dzīve ar to nebeidzas. Un, lai kaut ko iegūtu, kaut kas ir jāziedo,” saka Jānis Vimba (39), pārtraucot aktiera karjeru, jo kļuvis par Latvijas Nacionālā teātra direktoru.

Latvijas Nacionālā teātra mākslinieku jaunā foto galerija

Latvijas Nacionālā teātra mākslinieku jaunā foto galerija.

gallery icon

“Laikam esmu diezgan ambiciozs. Šķiet, ka varu padarīt teātri vēl labāku. Paaudzes mainās, un jāmainās arī teātrim. To nenoliedz arī līdzšinējais direktors Ojārs Rubenis. Bet tas nenozīmē, ka teātrim iet slikti. Nē, gluži pretēji! Finanšu rādītāji apliecina, ka mums iet diezgan labi,” žurnālam "Kas Jauns" pauž Vimba.

Pamudina draugi

Kļūt par direktoru Jāni pamudināja draugi. Kad bija izsludināta konkursa pirmā kārta, viņam nebijis ne mazākās domas, ka varētu pieteikties. “Uzskatīju, ka vēl nav pienācis mans laiks – esmu aktieris, pavisam drīz iegūšu režisora izglītību...”

Taču ļoti daudzi paziņas, ar teātri nesaistīti cilvēki, iedrošināja, sakot, ka Jānim ir gan nepieciešamā izglītība, gan darba pieredze teātrī, savs viedoklis un idejas. “Saliku visus par un pret, izrunājos ar sievu... Un pieteicos konkursam,” stāsta Vimba.

Viņš izvērtējis arī galveno pretargumentu – punkta pielikšanu aktiera karjerai. Vaicāts, vai nav žēl, Jānis neslēpj: “Ir. Ļoti. Tomēr 15 gadi...”

Strādāja ministrijā, mācījās par aktieri

Aktiera profesija nav pirmā, kurā darbojies Vimba. Viņam ir ekonomista izglītību un darba pieredze nozīmīgos amatos valsts pārvaldē, taču vairāk gribējies izpausties radošā jomā.

“Lai arī strādāju nopietnā amatā ministrijā, vismaz gadu pavadīju smagās pārdomās, ko gribu dzīvē darīt. Sapratu, ka tālu no mākslas neesmu bijis – 15 gadu dejojis Dzirnās, mācījies mūzikas skolā, mākslas skolā... Varbūt tomēr pamēģināt iestāties aktieros? Izdevās, un biju sev cieši piekodinājis – pamēģināšu, kas sanāks. Bet tikai ne tā, ka “asinis pa degunu nāktu”. Proti, ja nesanāktu, tad – Jāni, ej prom!” atklāj Vimba.

Jau pirmajā kursā “aktieru padarīšana” ievilka tik dziļi, ka bija “asinis pa degunu”, taču viņš nepadevās, kaut bija grūti savienot studijas Kultūras akadēmijā ar darbu ministrijā.

“Ceru, ka pavisam no radošās jomas nepazudīšu. Man joprojām ir dažas lomas Nacionālā teātra izrādēs, vēl jāpabeidz filmēties iepriekš jau sarunātos projektos,” spriež Jānis.

No čoma par direktoru

Kā aktieri pieņēmuši kolēģi jaunajā amatā? Jo nu jau vairs nebūs nekādas čomu būšanas. “Nu jā! Es jau pirmajā uzrunā teicu, ka tagad mums visiem būs jāiepazīstas no jauna, lai saprastu, kā turpmāk citam citu uzrunāt. Bet es domāju, ka tas nāks organiski, ka ar laiku sapratīsim, kur labāk paturēt mēli aiz zobiem, jo es tomēr esmu direktors, bet kurā situācijā es vēl esmu aktieris un čoms,” cer Vimba.

Viņaprāt, par labu spēlē fakts, ka kādu laiku ir darbojies režijā: “Režisors arī ir priekšnieks. Kaut mazs, tomēr priekšnieks, kurš aktieriem ir jāklausa. Diemžēl tāda ir tā lietu uzbūve. Bet es ceru, ka visi ir pieauguši un saprotoši cilvēki. Es taču neesmu atnācis ar pletni, kā pavisam cits cilvēks.”

Nacionālā teātra jauniestudējuma "Trīs māsas. Refleksija" pirmizrādes svinības

Aktieri nosvin Nacionālā teātra jauniestudējuma "Trīs māsas. Refleksija" pirmizrādi 2017. gada 12. oktobrī.

gallery icon

Jānis Vimba: personas kartīte

  • Dzimis 1979. gada 12. janvārī Siguldā, beidzis Krimuldas vidusskolu. Paralēli mācījies arī Krimuldas Mūzikas skolā un Krimuldas Mākslas skolā, 15 gadus nodejojis deju studijā Dzirnas.
  • Absolvējis Latvijas Lauksaimniecības universitātes Ekonomikas fakultāti, strādājis par vecāko referentu Finanšu ministrijā un jaunāko referentu Pašvaldību lietu pārvaldē.
  • 2003. gadā iestājies Latvijas Kultūras akadēmijā, kur apguva aktiermeistarību Pētera Krilova un Annas Eižvertiņas vadībā.
  • 2007. gadā akadēmiju absolvēja un kļuva par Nacionālā teātra aktieri un režisoru. Saņēmis Spēlmaņu nakts balvu nominācijā Gada jaunais skatuves mākslinieks par Fēliksa lomu izrādē Slīdošā Lūče 2007./2008. gada sezonā.
  • Par vienu no savām nozīmīgākajām lomām uzskata monoizrādi Cilvēks Karamazovs Nacionālajā teātrī.
  • Atveido Latvijas vēstnieka Lielbritānijā labo roku Rūdolfu Silarāju topošajā Latvijas Televīzijas simtgades seriālā Sarkanais mežs.
  • Vadījis Nacionālā teātra radošo grupu un izstrādājis māksliniecisko konceptu teātra dalībai akcijās Baltā nakts un Muzeju nakts, piedalījies Spēlmaņu nakts koprežijā. Šobrīd turpina Kultūras akadēmijas maģistrantūras studijas teātra mākslā.
  • 2009. gadā Jānis Vimba un Liene Heiberga viens otram teica jāvārdu, ģimenē aug trīs bērni.
  • 2018. gada 27. jūnijā sāks pildīt Nacionālā teātra direktora pienākumus pēc uzvaras konkursā deviņu kandidātu konkurencē.