foto: LETA
Intars Rešetins atbild Silvijai Radzobei: “Es krītu un iestājos par katru no saviem kolēģiem”
Pirms trim gadiem aktieris Intars Rešetins pats tika pie "Spēlmaņu nakts" balvas ar saņemto balvu nominācijā "Gada debija vai jaunais skatuves mākslinieks" par debiju režijā izrādē "Nakts vēl nav galā" Dailes teātrī.
Slavenības
2017. gada 22. jūnijs, 15:09

Intars Rešetins atbild Silvijai Radzobei: “Es krītu un iestājos par katru no saviem kolēģiem”

Kasjauns.lv

“Ļoti žēl, ka Normunds Naumanis ir miris. Ļoti žēl, jo viņš vismaz iedvesa kādu tīru ūdens šalti šajā pīļu dīķī,” tā režisors un aktieris Intars Rešetins atbild uz kritiķes Silvijas Radzobes izteicienu, ka viņš apdir... savus kolēģus.

“Rešetins nav pietiekami drosmīgs cilvēks, jo viņš nepateica, tieši kuras izrādes viņš uzskata par nominācijas necienīgām. Viņš šādā veidā ir apdirsis visus nominētos kolēģus,” šādi teātra zinātniece Silvija Radzobe apgalvoja RīgaTV 24 raidījumā "Rampas Ugunis", komentējot aktiera Intara Rešetina izteikto viedokli par to, ka “Spēlmaņu naktij” nominētās izrādes nav pelnījušas šo nomināciju. Viņa arī piebilda, ka Rešetina rīcība ir snobiska un viņa viedoklis ir nekorekts. “Rešetins noteikti nav redzējis tās izrādes, ko žūrija ir redzējusi Daugavpilī, Liepājā, Valmierā, kur ir bijuši patiešām visaugstākā līmeņa darbi aizvadītajā sezonā. Līdz ar to, viņa izteiciens par to, ka viņš nav snobs, liecina tieši par to, ka viņš ir snobs, jo viņam šķiet, ka īstu mākslu var radīt tikai Rīgā,” aktieri kritizēja teātra zinātniece.

foto: LETA
"Spēlmaņu nakts" žūrijas komisijas locekle, teātra kritiķe Silvija Radzobe.


Lūgts komentēt šos Silvijas Radzobes izteicienus, Intars Rešetins portālam kasjauns.lv uzver, ka viņš nepavisam nav tāds, kā iedomājusies un publiski paudusi teātra kritiķe. “Tas, ka es šobrīd esmu pataisīts par arogantu cilvēku (snobisku, iedomīgu), turklāt, ka es nolieku savus kolēģus... Nebūt nē! Es krītu un iestājos par katru no saviem kolēģiem! Tas drīzāk ir jautājums kritiķu lauciņā. Par viņu nesaprotamajiem kritērijiem, izvirzot nominācijas.Es saprotu, ka vienmēr bijuši un būs kaut kādi neapmierinātie, kas nav saņēmuši nominācijas, bet tas nav attiecināms uz mani – mani nesatrauc, ka mani kaut kur neizvirza. Bet, ja es redzu, ka mākslas produkts ir totāls bleķis, totāls mēsls, tad - kā tādu izrādi var nominēt? Tieši par to ir jautājums. Jo ir izrādes, kas ir daudz mākslinieciski augstvērtīgākas, un kas netiek pamanītas. Manis iesāktā diskusija nav pret māksliniekiem. Tas ir pret kritiķu subjektivitāti un nesaprotamiem kritērijiem, pēc kādiem viņi vadās. Pašlaik ir totāla subjektivitāte. Tāpēc loti žēl, ka Normunds Naumanis ir miris. Ļoti žēl, jo tas vismaz iedvesa kādu tīru ūdens šalti šajā pīļu dīķī,” atbild Intars Rešetins, piebilstot, ka viņš šobrīd ar ģimeni uzturas ilgi gaidītājā atvaļinājumā Spānijā, bet, kad no tā atgriezīšoties, tad ar lielu skubu pievērsīsies jautājumam par esošo sistēmu, kā tiek izvēlēti pretendenti “Spēlmaņu nakts” balvām: “Es jau neesmu vienīgais, kuru gadiem neapmierina šī vērtēšanas un kritēriju sistēma. Man jau ir zvanījuši gan cilvēki, kas ir no kultūras, gan cilvēki, kas saprot daudz vairāk no mākslas pasaules, un mēs tiksimies un saliksim galvas kopā. Tas nebūs tāds vienpersonisks lēmums. Sapulcēsimies kopā no visiem Latvijas teātriem un ar kolēģiem izlemsim, vai ir vērts kaut ko darīt šajā jautājumā vai nav.”

Par ko ir stāsts?

Portāls Kasjauns.lv jau vēstīja, ka pirmdienas vakarā aktieris un režisors Intars Rešetins savā feisbuka kontā pauda, ka ir vīlies "Spēlmaņu nakts" žūrijā, kas augstajam godam nosaukusi izrādes, kuras viņš pats pēc pirmā cēliena pametis.
"Laikam no teātra neko nesaprotu. "Spēlmaņu nakts" balvām izvirzītas vairākas izrādes, no kurām esmu pēc 1.cēliena aizgājis. Un es neesmu snobs," savu viedokli pauž Rešetins.
Attīstot savu sarūgtinājumu un domu tālāk, aktieris lietas būtību paskaidro smalkāk: "Domāju, ka jāveido alternatīva - pasākums, kur balsotājs būtu skatītājs. Jāpadomā, kā to labāk realizēt. Jau kuro sezonu "Spēlmaņu nakts" žūrija izvirza izrādes un māksliniekus, kas, manuprāt, ir stipri vien viduvēji, proti, nominēto mākslinieciskais sniegums konkrētajā nominācijā, atstājot nepamanītus būtiskos," argumentē režisors.
Viņaprāt, vien retos gadījumos vērtētāju viedoklis "sakristu ar mākslā strādājošo viedokli.
"Un runa nav par kaut kādiem personiskiem aizvainojumiem, nē. Runa ir par "Spēlmaņu nakts" komisijas laukuma netveršanu, kritēriju un izpratnes būtisko atšķirību," viņš rezumē.