Dzelzītis pie dzelžiem!
Slavenības
2009. gada 14. jūnijs, 13:20

Dzelzītis pie dzelžiem!

Jauns.lv

Ieraugot aktieri Lauri Dzelzīti, meitenes sačukstas, apbrīnojot viņa muskuļoto augumu. Kas Jauns lūko, kā viņš ieguvis tik labu fizisko formu

„Mums, aktieriem, bohēmiskais dzīvesveids dara savu. Vecums nāk, tad nu jāpiestrādā, lai uzturētu sevi formā,” atzīst DzelzītisDailes teātra aktieris Lauris Dzelzītis jau no februāra aktīvi trenējas. Viņš regulāri gan skrien, gan apmeklē sporta klubu F1. „Teātrī bija brīvāks laiks, nāca pavasaris, un sāku iet uz zāli. Īsā laikā mans svars no 76 kilogramiem palielinājās līdz 86. Mainījās vielmaiņa, tagad jūtos labāk,” stāsta aktieris.

„Katrīnai” uzauguši muskuļi

Dzelzītis trenējas vairākas reizes nedēļā, taču stingra nodarbību grafika viņam nav — fiziskajās aktivitātēs tāpat kā uz skatuves viņš vadās pēc iekšējām sajūtām. Turklāt sportošana ir Laura aizraušanās jau kopš skolas laikiem. „Trenējos savam priekam un labākai pašsajūtai, nevis ar mērķi sasniegt konkrētus rezultātus,” atzīst Dzelzītis.

Viņa aktiera talanta pielūdzējas var būt mierīgas — nopietnāka pievēršanās sportam ar piedalīšanās sacensībās viņu neinteresē. „Kad man bija 16 gadu un gāju arodskolā, toreiz visi gribēja būt sportisti, arī es. Pēc tam tas pārgāja. Taču joprojām ik pa brīdim uznāk iedvesma, tad nu darbojos. Kaut vai tāpēc, ka man ir svarīga estētika uz skatuves,” neslēpj Dzelzītis, kura muskuļoto augumu vēl nesen pilnībā varēja apbrīnot izrādē Drakula. Svešas asinis, kurā aktieris uz skatuves bija redzams, kā no mātes miesām nācis. Tiesa gan, šī izrāde vairs nav Dailes teātra repertuārā.

Te nu jāpiebilst, ka viņa lomu repertuārā Dailes teātrī šobrīd ir arī sievietes loma režisora Rolanda Atkočūna izrādē Manu sievu sauc Moriss. Tagad uz teātra skatuves redzama daudz muskuļotāka Katrīna ar ievērojamiem bicepsiem. Turklāt nu kopā ar Dzelzīti sporta zāli apmeklē arī citi šīs izrādes aktieri — Intars Rešetins, Gints Grāvelis un Lauris Subatnieks.

Bail, ka neiekož kājā

Dzelzītis šobrīd trenējas sporta zālē, dažas reizes nedēļā no rītiem skrien uz darbu četrus kilometrus un divas reizes varonīgi pieveicis 14 kilometru distanci Mežaparkā. Drīzumā viņš savam treniņu grafikam plāno pievienot arī peldēšanas aktivitātes, taču vēl neesot izlēmis, vai to darīs baseinā vai dabīgā ūdenstilpē. „Man labāk patīk peldēt brīvā dabā, taču tad ir jāuzmanās, vai kaut kas neiekož kājā...”

Ar savām fiziskajām aktivitātēm Lauris daudz nedižojas. „Tas jau nav nekas TĀDS, neesmu nekāds sportists. Man vienkārši patīk trenēties, tas ir mans relaksācijas veids. Pēc mēģinājumiem uz skatuves, kad iedziļinos eksistenciālās lietās, jūtu, ka vajag to kompensēt ar fiziskām aktivitātēm, lai uz brīdi atslēgtu smadzenes. Skriešana ir īpaši laba meditācija. Ja iepriekšējā dienā ir daudz skriets, nākamajā dienā esmu tik mierīgs!”

Bēgšana no bohēmas

Dzelzītis piedalījās arī Rīgas maratonā. Viņš skrēja stafeti komandā kopā ar aktieri Intaru Rešetinu un aktiera Laura Subatnieka draudzeni — portāla tvnet.lv mārketinga direktori Lindu Saulīti. „Linda piezvanīja un teica, ka viens dalībnieks ir pārdomājis, un aicināja mani stāties viņa vietā. Es biju ar mieru.”

Pats Lauris Subatnieks gan šajā skrējienā nepiedalījās, jo 12 kilometru gara distances neesot domāta viņam. „Es varētu noskriet sprinta distanci, taču garie gabali jau no skolas laikiem man nav bijuši pa spēkam,” — atzinies Subatnieks.

Dzelzītis ir priecīgs gan par savu, gan kolēģu un draugu sportisko aktivitāti. „Mums, aktieriem, bohēmiskais dzīvesveids paņem savu. Vecums nāk, tad nu jāpiestrādā, lai uzturētu sevi formā,” smejas aktieris un atzīst, ka pēdējā laikā mākslinieku uzdzīve tomēr kļuvusi mierīgāka. „Iepriekšējā romantika tusiņos nu ir aizstāta ar racionalitāti. Šodien visi domā daudz komerciālāk nekā agrāk,” viņš skumji secina.

Sintija Lase/Foto: Mārtiņš Purviņš, Gunārs Janaitis