Ņujorkas modes nedēļa pulcē dučiem slavenību! Novērtē zvaigžņu stilu
Slavenības
2010. gada 13. marts, 06:17

Ņujorkas modes nedēļa pulcē dučiem slavenību! Novērtē zvaigžņu stilu

Jauns.lv

Ņujorkas modes nedēļa ik gadus pulcē pasaulslavenus dizainerus un to plaši atspoguļo TV un prese. Modes skates apmeklē daudz slavenību, lai gūtu iedvesmu jauniem tērpiem un vienkārši baudītu mākslu.

Ņujorkas modes nedēļai ir sena vēsture. Pirmo reizi tā notika vēl tālajā 1943. gadā, lai parādītu, ka izcili un talantīgi modes dizaineri mitinās arī okeāna viņā krastā. Otrā pasaules kara laikā modes industrijas pārstāvjiem nebija iespējas regulāri doties un skatēm modes mekā Parīzē.

Ņujorkas modes nedēļa vēsturē ierakstāma kā pasaulē pirmā modes nedēļa. Tolaik to dēvēja vienkārši par „Preses nedēļu”. Šobrīd šādi pasākumi norisinās arī Londonā, Milānā un, protams, Parīzē.

1943. gadā modes publiciste Eleanora Lamberte sarīkoja „Preses nedēļu”, lai iepazīstinātu modes žurnālistus ar amerikāņu dizainerim, kuru veikumu vietējie plašsaziņas līdzekļi bija ignorējuši.

Atšķirībā no mūsdienu modes nedēļas, toreiz pasākumu neapmeklēja potenciālie pircēji.

Mis Lambertes ideja guva fenomenālus panākumus. Ja iepriekš tādi modes žurnāli kā „Vogue” publicēja fotogrāfijas tikai no franču dizaineru kolekcijām, tad pēc „Preses nedēļas” manāmi pieauga publikāciju skaits, kuros redzami amerikāņu modes mākslinieku tērpi.

Gundega Oliņa, Foto: Bulls Press