Slavenību bērnu dīvainie vārdi. Pilots Inspektors, Rītdiena, Audio Zinātne...
Slavenības
2010. gada 1. novembris, 06:08

Slavenību bērnu dīvainie vārdi. Pilots Inspektors, Rītdiena, Audio Zinātne...

Jauns.lv

Nereti slavenības savām atvasēm izvēlas neiedomājami dīvainus vārdus. Topā ir ģeogrāfiski vietu apzīmējumi, augļu un dārzeņu nosaukumi, pasaku personāži un pat apģērbu zīmolu nosaukumi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ģeogrāfisku vietu nosaukumi ir paši populārākie, kad slavenie vecāki izvēlas vārdu savam jaundzimušajam mazulim. Vārdu Parisa (Paris – Parīze) vecāki devuši ne tikai „Hilton” impērijas mantiniecei. Šādu pat vārdu meitai izvēlējies arī popmūzikas karalis Maikls Džeksons. Aktrise Melānija Grifita vecākajai meitai izvēlējās vārdu Dakotai, tāpat kā ASV štatam. Kima Beisingere un Aleks Boldvins devuši meitai vārdu Ailenda (Ireland – Īrija). Dziedātāja Ališa Kīza nesen dzimušo dēliņu nosaukusi par Ēģipti (Egypt).

Futbolists Deivids Bekhems un viņa sieva Viktorija vecākajam dēlam Bruklinam vārdu devuši par godu Ņujorkas rajonam, kurā pāris viesojies, kad ieņēmis mazuli. Arī ASV seriāla „Smukulīte Betija” aktrisei dots spēcīgs un varens vārds – Amerika Ferera.

Daudzi slavenie vecāki saviem bērniem izvēlas vārdu pēc senajām indiešu tradīcijām. Lark Song (Cīruļa Dziesma) – šādu vārdu devusi aktrise Mia Ferovai vienai no daudzajām pieņemtajām meitām. R’n’B dziedātāja Lil’ Mo meitu nokristījusi par God’lss Love Stone (Mīlas Dievietes Akmens). Ļoti jau poētiski. Uz šī fona kā tehnisks termins šķiet aktiera Džeisona Lī dēlam dotais vārds – Pilot Inspector (Pilots Inspektors). Vai Denim Cole un Diezel Ky – vārdi, kādus par godu džinsu zīmoliem izraudzījusies dziedātāja Tonija Brekstone.

Daudzi no mums sirsnīgi izsmējušies par veco labo anekdoti par Bērziņu: „Metinātājs Bērziņš visu mūžu dusmojās uz vecākiem. Nu kurš normāls cilvēks dod bērnam vārdu Metinātājs?” Jādomā, ka vairākiem slaveno vecāku bērniem smiekli nenāks. Pilotam Inspektoram, Rītdienai, Audio Zinātnei un Mēness Vienībai ar vecāku dotajiem ērmotajiem vārdiem nāksies visu mūžu sadzīvot...

Tā izpaužas vecāku mākslinieciskais temperaments

Psihologs no Klīvlendas universitātes ASV Kents Evanss pašreiz strādā pie pētījuma par personvārdu ietekmi uz cilvēka tālāko dzīvi. Viņš nonācis pie secinājuma, ka tas ir radošu cilvēku „mākslinieciskais temperaments”, kas mudina viņus izvēlēties tik dīvainus vārdus. Psihologs uzskata, ka šādā veidā viņi arī apzināti vai neapzināti cenšas pievērst papildus uzmanību paši sev. Viņš novērojis, ka neparastus vārdus mazuļiem lielākoties izvēlas mūziķi, aktieri, mākslinieki un cilvēki, kas vēlas, lai apkārtējo acīs viņus uztvertu kā radošas personības. „Jūs neatradīsiet daudz politiķu un sportistu, kas bērniem būs izvēlējušies savādus vārdus,” viņš norāda.

Varbūt pie vainas ir tieši šis „mākslinieciskais temperaments”, kamdēļ aktieris Robs Morovs meitiņai devis vārdu Tu (Tu-Morrow, tulkojumā no angļu valodas vārda „tomorrow” – „rītdiena”). Patiesību sakot, tas izskatās pēc nenopietna joka. Sak, topošais tētis draugu lokā pajokojis: „ja man būs meita saukšu, viņu Tu, jo tad kopā ar uzvārdu veidosies vārds rītdiena – ha-ha-ha!” Taču tagad šai nabaga meitenei visu turpmāko dzīvi būs jāsadzīvo ar šo tēva asprātīgo izgudrojumu. Kas zina, cik daudz zobgalību viņai vēl nāksies dzirdēt pusaudzes gados skolā...

Ja Tu-Morova šķiet kā neizdevies joks, tad vārdi Audio Sainess (Audio Zinātne) un Pilots Inspektors vispār ir kas prātam neaptverams! Filmas Bruņinieka stāsts aktrise Šenona Sosamona savam dēlam devusi vārdu Audio Saienss, kas visos dīvaiņu vārdu topos vēl aizvien ir nepārspēts līderis. Arī aktiera Džeisona Lī dēla vārds Pilots Inspektors vienmēr turas topu līderpozīcijās. Šo abu aktieru bērnu vārdi vairāk līdzinās ieņemamā amata nosaukumam, nevis dzīva cilvēka personvārdam!

Ar neparastu vārdu izvēli daudz neatpaliek arī izcilais mūziķis Frenks Zapa. Viņa meitu sauc Mūna Junita (Moon Unit – Mēness Vienība). Daudzi aizvien ar ironiju teic, ka meitenei nācās izvēlēties aktrises profesiju, jo neviens taču neņemtu nopietni juristi, kuras vārds ir Mūna Junita Zapa. Šobrīd 40 gadus vecajai aktrisei ir vēl divi brāļi un viena māsa, kam doti tikpat dīvaini vārdi: Dvīzils, Ahmets Emukha Rodans un Dīva Mufina.

Kā vislabāk izvairīties no šāda neparastu vārdu neprāta? Dodot mazulim tādu pat vārdu, kāds ir pašam. Šādam paraugam sekojis bijušais boksa čempions Džordžs Formans. Bet 61 gadus vecais kungs ir pagalam pārcenties, savā vārdā nosaucot VISUS bērnus! Viņa dēlus sauc: Džordžs juniors, Džordžs III, Džordžs IV, Džordžs V, Džordžs VI, bet meitas – Frīda Džordža un Džordžeta. Nu jā, viņš jau ir sportists, nav radošās profesijas pārstāvis, kam piemīt „mākslinieciskais temperaments”...

Nelieciet bērnam ērmotu vārdu!

Mūziķa un vides aktīvista sera Boba Geldofa meita Pīčesa vērsusies pie citām slavenībām ar lūgumu, lai tās saviem mazuļiem liek parastus vārdus un negudro kaut ko viņuprāt oriģinālu un neparastu, jo bērnam pēc tam ar šo brīnumu vajadzēs sadzīvot visu atlikušo mūžu, un tas ne vienmēr būs viegli. 19 gadus vecā Pīčesa (persiks) Hanīblosoma (nektārziediņš) Mišela Šarlote Endžela Vanesa Geldofa apgalvo, ka vecāku dotie seši vārdi viņas dzīvi ir drīzāk padarījuši par murgu. “Es nevaru ciest dīvainus vārdus, šis ērmotais vārds mani vajā visu mūžu,” sūrojas Pīčesa.

Meitenei ir vēl divas māsas – Fifi Triksibella, Piksija (laumiņa) un pusmāsa (mammas un viņas bijušā drauga nelaiķa INXS solista Maikla Hačensa meita) Hevenlija (dievišķā) Hirānija Taigera Lilija (tīģerlilija).

Bībeles personāžs

No Bībeles iedvesmojies arī aktieris Metjū Makonehijs, izraugoties vārdu savam pirmdzimtajam. Makonehija un viņa brazīliešu draudzenes Kamilas Alvesas puisēns pasaulē nāca šā gada 7. jūlijā un pāris tam izraudzījies vārdu Levi Alvess. Mums vārds Levi vairāk asociējas ar džinsu firmas nosaukumu (Levi’s), taču, lūk, ko saka jaunais tētis: „Bībelē Levi bija apustuļa Mateja (angliski – Metjū) otrs vārds. Šim vīram bija divi vārdi. Mūsu dēls piedzima pulksten 6:22 pēcpusdienā. Skaitļi 6:22 apzīmē arī manas mīļākās rindas Mateja evaņģēlijā Bībelē: ja tava acs ir skaidra, tad visa tava miesa būs gaiša.” Otrais vārds Alvess puisēnam dots par godu māmiņas uzvārdam.

Pirmdienā dzimusi Svētdiena

Aktrises Nikolas Kidmenas un vīra kantri dziedātāja Kīta Urbana pirmdzimtā meitiņa Sandeja Rouza (Sunday Rose – Svētdienas Roze) pasaulē nāca 2008. gada 7. jūlijā, un tā bija pirmdiena. Nikolas tēvs Entonijs Kidmens apliecina, ka meita nav sajaukusi dienas un vārdam nebūt nav jāmeklē saistība ar kalendāro nedēļas dienu, kurā bērns dzimis. Entonijs atceras, ka Nikolai allaž ir paticis vārds Sandeja. Viņa to iemīļojusi studiju gados, kad mācījusies par 20. gadsimta mākslinieku mūzu Sandeju Rīdu (1905-1981). Kad Nikola vēl tikai gaidīja mazuli, vecāki viņi par to atgādinājuši. „Mums ar sievu šķita, ka Sandeja būtu jauks vārds sievietei,” teic Nikolas tēvs. Savukārt vārdu Rouza pāris izraudzījies, godinot Kīta Urbana vecmāmiņu.

Dēlu nosauc par Lāci

Red Hot Chili Peppers solists Entonijs Kiedis un viņa nu jau bijusī draudzene Hetere Kristija pievienojas tām Holivudas slavenībām, kas savam mazulim izvēlas viņuprāt oriģinālu, taču diezgan ērmotu vārdu. 2007. gada 2. oktobrī dzimušajam dēlēnam pāris devis vārdu Everlijs Bērs (Everly Bear). „Mums bija garš potenciālo vārdu saraksts,” viņš atceras. „Vārdu Everlijs es izvēlējos pēc „Everly Brothers”, kas ir viena no manām mīļākajām grupām. Ideju par Bēru („bear” tulkojumā no angļu valodas nozīmē „lācis”) izdomāja jaunā māmiņa. Vārdam Bērs manā uztverē ir nozīme, jo viņš ir daļa no manis un es jūtos kā daļa no lāču ģints. Man šķiet ir jauki, ja tavam vārdam ir kaut kas mazliet no pasaules.”

kasjauns.lv