Lielbritānijā pieaug „neglīto” suņu šķirņu popularitāte. Foto
Trakā pasaule
2012. gada 2. janvāris, 14:11

Lielbritānijā pieaug „neglīto” suņu šķirņu popularitāte. Foto

Jauns.lv

Lielbritānijā aizvien populārākas kļūst „neglīto” suņu šķirnes, saimniekiem izvēloties mājdzīvniekus, kas piesaista apkārtējo uzmanību, vēsta laikraksts "Daily Telegraph".

Kā liecina Lielbritānijas vadošās šķirnes suņu federācijas "The Kennel Club" dati par pēdējā desmitgadē pasaulē nākušajiem šķirnes suņiem, briti aizvien biežāk ignorē tradicionālās šķirnes, tā vietā izvēloties suņus, kas izskatās mazliet neparastāk.

Pieprasījums visstraujāk pieaudzis pēc meksikāņu kailajiem un Ķīnas cekulainajiem suņiem, kam nav apspalvojuma, kā arī Etnas čirneko un faraonu suņiem, kas ir smalkas miesasbūves dzīvnieki ar lielām ausīm, kā arī Bordo dogu šķirnes suņiem, kas izceļas ar savu masīvo augumu un galvas ādas krokām.

2010.gadā piedzimuši 3452 šo piecu šķirņu kucēni, salīdzinot ar 990 kucēniem 2001.gadā.

Turpretī šajā laika posmā krietni sarukusi daudzu tradicionālo šķirņu popularitāte, tostarp Jorkšīras terjera (kritums par 32%), Vesthailends baltā terjera (par 51%), vācu aitu suņa (par 27%) un zeltainā retrīvera (par 20%).

Eksperti uzskata, ka „neglīto” suņu popularitāte skaidrojama ar to, ka cilvēki aizvien biežāk izvēlas neparastus mājdzīvniekus, turklāt bezspalvainos dzīvniekus var turēt cilvēki, kuriem ir astma vai alerģija.

Lielbritānijas meksikāņu kailo suņu īpašnieku kluba pārstāve Leslija Lokhārta atzina, ka dzīvnieku neparastais izskats pievērš apkārtējo cilvēku uzmanību, vienlaikus aizstāvot meksikāņu kailos suņus kā brīnišķīgus mājdzīvniekus ar iespaidīgu 3500 gadu senu vēsturi.

"Uz tiem mēdz dīvaini skatīties vai atskatīties. Man pat cilvēki ir prasījuši, vai viņi nav slimi. Taču, iepazīstot tos tuvāk, cilvēki ir pilnīgā sajūsmā. Lai atrastu patieso skaistumu, ir jāskatās dziļāk," norādīja Lokhārta.

Starp citām neparastā izskata suņu šķirnēm, kuru popularitāte pieaugusi pēdējo desmit gadu laikā, ir Briseles grifons (pieaugums par 43%), japāņu hins (par 57%), šarpejs (par 143%), mopsis (par 557%) un čivava (par 322%).

Desmit populārākās suņu šķirnes Lielbritānijā un gadā dzimušo kucēnu skaita izmaiņas laika posmā no 2001. līdz 2010.gadam:

1. Labradors (pieaugums par 31%);

2. Kokerspaniels (pieaugums par 87%);

3. Angļu springerspaniels (pieaugums par 18%);

4. Vācu aitu suns (kritums par 27%);

5. Stafordšīras bulterjers (kritums par 14%);

6. Borterterjers (pieaugums par 87%);

7. Kavaliera karaļa Čārlza spaniels (kritums par 21%);

8. Zeltainais retrīvers (kritums par 20%);

9. Mopsis (pieaugums par 557%);

10. Bokseris (kritums par 40%).

Kasjauns.lv/LETA/Foto: AFP/EPA/LETA