Slavenības
2013. gada 7. janvāris, 05:25

Krauzem šodien debija TV3 ziņās kopā ar Vārpiņu

Jauns.lv

Latvijas Televīzijas simbols Arnis Krauze (35) pēc 16 „Panorāmā” pavadītiem gadiem šovakar debitēs TV3 ziņās, kur kopā ar daiļo Agnesi Vārpiņu stāstīs par jaunākajiem notikumiem.

Lai arī TV3 Arnis strādā jau kopš gada sākuma, viņa debija ziņās notiks vien šovakar. Un tas nav tāpēc, ka Arnim vajadzējis adaptēties šajā televīzijā. Vienkārši, TV3 ziņu raidījumu pāri mainās pa nedēļām, un gada pirmā nedēļa strādājošā bija ziņu pārim Edijam Bošam un Kristīnei Anžei.

Pirms debija TV3 ziņās, atceroties „Panorāmas” gadus Arnis teic, ka visspilgtāk atmiņā viņam, protams, iespiedusies pirmā „iziešana dzīvajā ēterā”. „Tas bija 1997. gada 31. augustā. Uztraukums bija liels. Un tieši todien Parīzē notika autokatastrofa, kurā gāja bojā princese Diāna. Pēdējā brīdī bija jāmaina viss scenārijs, visi „špikeri” vējā. Uguns kristības jau pirmajā reizē. Sākās gan ar bēdīgu notikumu, bet tā es uzreiz tiku iemests ziņu virpulī,” atceras Arnis. Tāpat žurnālistam dziļi atmiņā ir Talsu traģēdija. Viņš bija viens no pirmajiem žurnālistiem, kas turp devās — uz notikuma vietu, slimnīcu, pie vecākiem, bēres... „Pagājuši 15 gadi, bet man joprojām acu priekšā ir visi tie notikumi, gan vecāku, gan bērnu sejas,” emocionāli grūtos notikumus atmiņā atsauc Arnis. Ar lepnumu viņš atceras, kad prezidenta amatā ievēlēja Vairu Vīķi–Freibergu. „Man ar Ansi Bogustovu, kā jauniņajiem, bija uzdevums pirmajiem dabūt interviju no prezidentes. Mēs viņu burtiski pārķērām, es aiz vienas rokas, Ansis — aiz otras. Izvedām cauri fotogrāfu un žurnālistu pūlim līdz mūsu televīzijas žurnālistei Oditai Krenbergai,” tā Arnis.

Viņš bija darbā arī todien, kad bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers izziņoja vēsturisko Saeimas atlaišanu. „Mums ar Zatleru ir vienādi augumi, un īsi pirms Zatlera uzrunas kolēģe palūdza, lai aizeju uz studiju, kur manam augumam pielāgos gaismas un kameru augstumu,” stāsta Krauze. Viņš vadīja „Panorāmu” arī „Latvijas Krājbankas” kraha un saceltās ažiotāžas ap „Swedbank” laikā. „Tūliņ pēc „Latvijas Krājbankas” bankrota izcēlās liela ažiotāža ap „Swedbank”. Un man ir gandarījums, ka mēs „Panorāmā” spējām pārliecināt cilvēkus nestāvēt nakti pie bankomātiem. Cilvēki saprata, ka tās ir tikai baumas, un vismaz 10 procenti iedzīvotāju to apstiprināja arī vēlāk veiktajā pētījumā. Tā ir milzīga atbildība, bet arī gandarījums, ka ar savu darbu spēju darīt labu,” teic Arnis.

Daudzie gadi televīzijā Krauzi ir satuvinājuši ar neskaitāmiem Latvijas skatītājiem. Viņam ir sakrāta prāva kaudzīte ar saņemtajām vēstulēm papīra formā, kā arī ir vēstules e-pastā. „Tas, kas man noteikti paliks atmiņā no „Panorāmas”, ir kontakts ar skatītājiem. Sevišķi sākumposmā bija daudz vēstuļu rakstītāju, kuri man stāstīja gan privātus kreņķus, gan pārdzīvojumus par to, kas notiek valstī. Ir viena īpaša kundze — Antonija no Sabiles. Viņa regulāri, vismaz reizi nedēļā, man atraksta vēstuli par to, ko redzējusi televīzijā, kas notiek sabiedrībā. Un tad vēl Mirdzas kundze no Elejas, kura katru gadu man sūta lielu grozu ar pīrāgiem. Es vēl līdz šim neesmu sapratis, kā viņai izdodas atvest uz Zaķusalu vēl siltus pīrāgus,” teic Arnis. Kundze noskaidrojusi, kad Arnim ir dzimšanas diena, un tā jau vairāk nekā 10 gadu ved pīrāgus uz Zaķusalu. „Tas ir tik sirsnīgi. Viņa man zvana, kad ir autoostā, tad braucu viņai pakaļ, izvedu ekskursijā pa Zaķusalu. Nezinu, vai kaut kur citur vēl būs tāds kontakts ar skatītāju, kā bija šeit,” atklāj Arnis.

Kasjauns.lv/ Foto: no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva, no Arņa Krauzes privātā arhīva