"TOYP Latvia 2014" balvu saņēmuši pieci jauni izcili cilvēki. FOTO
No kreisās: "TOYP Latvia 2014" balvas saņēmējs Māris Čačka, Marianna Milovska, žūrijas komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Skrīvelis, JCI Latvia 2014.gada prezidente Ira Raciņa, balvas saņēmēji - Georgijs Surkovs, Solvita Kostjukova, Pauls Irbins, balvas koordinatore Latvijā Anita Bižāne un jaunievēlētais JCI Latvia 2015.gada prezidents Jānis Mūrmanis.
Bizness un ekonomika
2014. gada 16. septembris, 13:33

"TOYP Latvia 2014" balvu saņēmuši pieci jauni izcili cilvēki. FOTO

Jauns.lv

Sestdien, 13. septembrī, Daugavpilī, Vienības nama Koncertzālē, svinīgajā Apbalvošanas ceremonijā JCI LATVIA ikgadējā kongresa GALA pasākuma ietvaros balvu „TOYP Latvia 2014” saņems pieci izcili jauni cilvēki, kuri kuri ir sasnieguši izcilus panākumus savā izvēlētajā darbības jomā un veicinājuši pozitīvas pārmaiņas Latvijas sabiedrībā - Solvita Kostjukova, Māris Čačka, Georgijs Surkovs, Marianna Milovska, Pauls Irbins.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Balvas „TOYP Latvia 2014” norisi Latvijā organizēja starptautiskā jauniešu organizācija JCI LATVIA sadarbībā ar LTRK un interesantāko ziņu portālu „kasjauns.lv”.

Apbalvošanas ceremonijas laikā tiks atklāts, kurš nominants ir ieguvis lielāko žūrijas vērtējumu un tiks nominēts kā Latvijas pārstāvis starptautiskās TOYP balvas saņemšanai.

Nominantu pieteikumi tika vērtēti 10 kategorijās:

1. Bizness, ekonomika, uzņēmējdarbība

2. Politika, tieslietas, valsts pārvalde

3. Akadēmiskā darbība

4. Kultūra

5. Ētika, vide

6. Bērnu tiesības, cilvēktiesības, miers pasaulē

7. Filantropija, brīvprātīgais darbs

8. Zinātnes, tehnoloģiju attīstība

9. Personības pilnveidošana, izaugsme

10. Inovācijas medicīnā

Saskaņā ar starptautiskajiem noteikumiem, balva „TOYP Latvia 2014” tika piešķirta par izciliem panākumiem savā izvēlētajā darbības jomā, neatkarīgi no kategorijas, sekojošām nominantiem:

•    Solvita Kostjukova – 32 gadi, līdzīpašniece un līdzdibinātāja sociālajam uzņēmumam LUDE, kurš risina senioru nodarbinātības un aktīvās novecošanas problēmu, vienlaikus radot dizaina produktu no tekstila atgriezumiem un drēbēm, tādējādi mazinot tekstila atkritumu apjomu. Kategorija: Bizness, ekonomika, uzņēmējdarbība.

•    Māris Čačka – 38 gadi, mākslinieks - grafiķis, mākslas pedagogs un zinātnieks, viens no Marka Rotko mākslas centra veidotājiem un kultūras procesu veicinātājiem Latvijā, Latvijas mākslinieku savienības, biedrības „Grafikas kamera”, biedrības „Mākslu pedagogu apvienība” biedrs.  Kategorija: Kultūra.

•    Georgijs Surkovs – 24 gadi, starptautiskā teātra festivāla - laboratorijas “Telpa-Daugavpils” 2013 un 2014 mākslinieciskais vadītājs. Teātra režisors un aktieris, teātra gada balvas “Spēlmaņu nakts” nominants kategorijā „Gada labākais jaunais skatuves mākslinieks un izrāde “Visu viņa” Daugavpils teātrī kā nominants kategorijā „Gada izrāde bērniem vai pusaudžiem”. Kategorija: Kultūra.

•    Marianna Milovska – 34 gadi, labdarības biedrības „Dr. Klauns” līdzdibinātāja un projekta „Dr. Klauns” vadītāja Latvijā, sociālo biznesa iniciatīvu attīstības programmas “New door” Goda padomes locekle. Kategorija: Filantropija, brīvprātīgais darbs.

•    Pauls Irbins – 39 gadi, viens no aktīvākajiem alternatīvās bērnu izglītības attīstītājs Latvijā – dibinājis 3 bērnu zinātnes centrus „Z(in)oo” (Cēsīs, Rīgā un Lielvārdē), pirmo divu Latvijas kosmisko zonžu „Zinno-1” un „Zinno-2” palaišanas un pirmā Latvijas Kosmosa festivāla organizators, vienīgais apstiprinātais kandidāts no Latvijas „Mars One” starpplanētu misijai - lidojumam uz Marsu, Cēsu novada pašvaldības projekta „Vidzemes inovāciju un uzņēmējdarbības centrs” vadītājs. Kategorija: Zinātnes, tehnoloģiju attīstība.

Balvas „TOYP Latvia 2014” nominantu pieteikumus vērtēja žūrija sekojošā sastāvā –

•    Vitālijs Skrīvelis  - žūrijas komisijas priekšsēdētājs, zinātnieks, Latvijā vienīgās sterilu farmaceitisko produktu ražotnes SIA "PharmIdea" līdzīpašnieks un vadītājs, pozitronu emisijas tomogrāfijas tehnoloģijas projekta ieviesējs Latvijā vēža agrīnās diagnostikas vajadzībām, SIA „Nukleārā medicīnas centrs” dibinātājs un līdzīpašnieks, LTRK Padomes loceklis, Latvijas ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācijas (LAKIFA) valdes priekšsēdētājs, RTU Padomnieku konventa loceklis, Olaines mehānikas un tehnoloģiju koledžas padomnieks;

•    Aigars Rostovskis - Augstākās izglītības padomes loceklis, Stratēģiskās attīstības komisijas, Augsta līmeņa grupas stratēģisko investīciju piesaistei ekspertu grupas loceklis, Junior Achievement Latvia padomes priekšsēdētājs, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras viceprezidents, Modernās mākslas muzeja uzticības padomes priekšsēdētājs, Biznesa augstskola Turība" līdzīpašnieks un Attīstības padomes priekšsēdētājs;

•    Igors Graurs – diplomāts, uzņēmējs, vairāku Latvijas komercbanku un uzņēmumu vadītājs, vairāku Latvijas ministru padomnieks, vadījis Rīgas reģionā plānošanas vadības un koordinācijas grupas, piedalījies Rīgas un Jelgavas attīstības plānu izstrādē, piedalījies vairāku Latvijas politisko partiju un sabiedrisko organizāciju izveidē un vadīšanā un daudzu Latvijas augstskolu programmu novērtēšanā un izstrādē, pašreiz veic Transporta un sakaru institūta rektora pienākumus, ir starptautiskas studentu asociācijas AIESEC Latvija Goda biedrs.

TOYP – „Ten Outstanding Young Persons”, tulk. latviešu val. nozīmē – „Desmit Izcili, jauni cilvēki” ir starptautiskas jauniešu bezpeļņas organizācijas Junior Chamber International programma, kura tiek organizēta visā pasaulē ar mērķi godināt jaunus cilvēkus vecumā no 18 līdz 40 gadiem, kuri ir sasnieguši izcilus panākumus savā izvēlētajā darbības jomā un veikuši pozitīvas pārmaiņas sabiedrībā. TOYP ietvaros, godinot izcilus, jaunus cilvēkus,  veicina sociāli atbildīgu līderu darbību, tādējādi motivējot un iedvesmojot savus vienaudžus visā pasaulē uz sasniegumiem. Nominantu stāsti par atklājumiem, apņēmību un izdomu iedvesmo jaunus cilvēkus būt labākiem līderiem un radīt pozitīvas pārmaiņas sabiedrībā.

TOYP balva ir simboliski uz augšu vērstas cilvēka rokas, kas tur planētu Zeme. Oriģinālais nosaukums "The Hands for All Mankind". Autori - Kurt Warren Stenstrom (1983), Michael Cox (1995).

JCI izcilus jaunus cilvēkus pasaulē apbalvoja jau pagājušā gadsimta 50. gadiem. Kopš 1983.gada, kad Taivānas pilsētā JCI pasaules kongresa laikā notika pirmā TOYP apbalvošanas ceremonija, tā ir kļuvusi par JCI oficiālo starptautisko programmu. Katru gadu starp valstu pieteiktajiem nominantiem, kuri sasnieguši ievērojamus un cilvēcei lietderīgus sasniegumus pasaulē, tiek atlasīti 10 izcili, jauni cilvēki, kuriem neatkarīgi no kategorijas tiek piešķirti TOYP apbalvojumi. Starp apbalvotajām personām ir vairāki simti pasaulē pazīstamu cilvēku vairāk kā no 50 valstīm – Nelsons Rokfellers, Geralds Fords, Benigno Augino, Elviss Preslijs, Džons Kenedijs un daudzi citi. Papildus informācija par TOYP balvas saņēmējiem pasaulē ir pieejama šeit.

Pasaules TOYP apbalvojumu saņēmēju vidū ir arī Baltijas valstu pārstāvji. Par ieguldījumiem valsts pārvaldes jomā 1993. gadā TOYP apbalvojumu saņēma Igaunijas politiķis un vēsturnieks Marts Lārs un 2003. gadā saņēma Lietuvas pilsētas Viļņas mērs Artūras Zuokas. Savukārt balvu par ieguldījumiem zinātnes un tehnoloģiju attīstībā 2007. gadā saņēma Igaunijas IT speciālists Tarvi Martens.

Iepriekšējo gadu TOYP balvas saņēmēji Latvijā:

•Reinis Ziļevs, biedrības Latvijas Vecāku kustība dibinātājs - http://www.tautasskola.lv, kategorija: Bērnu tiesības, cilvēktiesības, miers pasaulē;

•Dace Neiburga, Kultūras ministrijas valsts sekretāra vietniece kultūrpolitikas jautājumos, kategorija: Kultūra;

•Marija Naumova, dziedātāja, kategorija: Kultūra;

•Inese Voika, „Sabiedrība par atklātību - Delna” valdes priekšsēdētāja, kategorija: Ētika, vide

•Kristīne Strada-Rozenberga, Asociētā profesore, Dr.iur, kategorija: Akadēmiskā darbība

•Andris Gobiņš, Eiropas kustības Latvijā prezidents, kategorija: Filantropija, brīvprātīgais darbs;

•Nellija Ločmele, sabiedriskās politikas portāla "politika.lv" redaktore, kategorija: Politika, tieslietas, valsts pārvalde;

•Zane Bērziņa, uzņēmumu "Stendera ziepju fabrika" un "Emīla Gustava šokolāde" līdzīpašniece, kategorija: Bizness, ekonomika, uzņēmējdarbība;

•Renārs Erts, inženieris un zinātniskais asistents, kategorija: Zinātnes, tehnoloģiju attīstība;

•Inese Šubēvica, Sabiedrības integrācijas fonda projektu vadītāja, kategorija: Bērnu tiesības, cilvēktiesības, miers pasaulē;

•Jānis Bērziņš, SIA Stendera ziepju fabrika direktors un līdzīpašnieks, kategorija: Bizness, ekonomika, uzņēmējdarbība;

•Viesturs Silenieks, Ministru Prezidenta padomnieks, Ministru Kabineta biroja vadītājs, kategorija: Politika, tieslietas, valsts pārvalde;

•Andris Nelsons, Latvijas Nacionālas Operas virsdiriģents, kategorija: Kultūra;

•Jānis Domburs, Latvijas televīzijas raidījuma “Kas notiek Latvijā” vadītājs, kategorija: Ētika, vide;

•Māris Verpakovskis, Futbolists, Latvijas izlases uzbrucējs, kategorija: Personības pilnveidošana, izaugsme. Junior Chamber International (JCI) ir starptautiska bezpeļņas organizācija, kas darbojas vairāk nekā 100 valstīs, apvienojot vairāk nekā 200 000 aktīvu biedru vecumā no 18 līdz 40 gadiem. JCI Latvijā tiek pārstāvēta kopš 1993. gada. Šobrīd

JCI Latvia

ir sešas nodaļas: trīs Rīgā, Jelgavā, Liepājā un Daugavpilī, un vairāk kā 120 aktīvi biedri.

Latvijas Tirdzniecības un Rūpniecības Kamera (LTRK) ir brīvprātīga, politiski neitrāla biedrība, kurā apvienojušies visu Latvijas reģionu un tautsaimniecības nozaru mikro, mazie, vidējie un lielie uzņēmumi. LTRK ir Latvijā lielākā uzņēmēju nevalstiskā organizācija, kura apvieno 1 002 individuālus uzņēmumus un 60 nozaru asociācijas.

Informācija par „TOYP Latvia 2014” Nacionālās atlases norisi un tās rezultāti tiek publicēti balvas "TOYP Latvia" oficiālajās sociālo tīklu lapās Facebook un

draugiem.lv

, kā arī izsūtīti nominantiem personīgi.

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar TOYP Latvia / Publicitātes foto