Vēja parku attīstītājs "Winergy" starptautiskajā šķīrējtiesā vērsies pret Latviju
"Winergy" arī norādīja, ka tiesībsargājošās iestādes tādējādi attaisnotu pusotra gada garumā ilgušo "Winergy" darbības faktisku paralizēšanu, darbošanos vienas puses interešu labā, tostarp piemērojot tiesību ierobežojumus pretēji Kriminālprocesa likuma normām un tā mērķim.
Bizness un ekonomika
2014. gada 20. novembris, 11:06

Vēja parku attīstītājs "Winergy" starptautiskajā šķīrējtiesā vērsies pret Latviju

Jauns.lv

Vēja parku attīstītāja SIA "Winergy" īpašnieks Indreks Kuivaliks sācis starptautiskās šķīrējtiesas procesu pret Latvijas valsti, prasot ne mazāk kā 51 miljona eiro kompensāciju.

Kā aģentūru LETA informēja "Winergy" juriste Jūlija Brice, 12.novembrī Kuivaliks iesniedzis prasību pret Latvijas valsti izskatīšanai īpaši sasauktai (ad hoc) šķīrējtiesai, kas nodibināta saskaņā ar ANO Starptautiskās tirdzniecības noteikumu komitejas (UNCITRAL) šķīrējtiesas noteikumiem. Prasība arī nosūtīta Hāgas Patstāvīgās šķīrējtiesas ģenerālsekretāram.

Kuivaliks prasa Latvijas valstij kompensāciju, jo uzskata, ka valsts pārkāpj Latvijas un Igaunijas valdību noslēgto līgumu par ieguldījumu veicināšanu un savstarpēju aizsardzību. Uzņēmumā informēja, ka zaudējumu kompensācijas summa ir ne mazāka kā 51 463 145 eiro.

Kuivaliks savā iesniegumā starptautiskajai šķīrējtiesai norāda uz Latvijas iestāžu nepārprotamu un situācijai neatbilstošu rīcību, lobējot vienas puses, proti, AS "Norvik banka", intereses civiltiesiskā strīdā starp diviem komersantiem.

"Mēs neesam priecīgi vērsties pret valsti, kurā esam veikuši investīcijas, jau daudzu gadu garumā veiksmīgi veikuši komercdarbību un samaksājuši nodokļos vairāk nekā 1,2 miljonus eiro, kā arī nodrošinājuši neskaitāmas darbvietas Rīgā un reģionos. Taču situācijā, kad Latvijas tiesībsargājošās iestādes acīmredzami darbojas vienas civiltiesiskā strīdā iesaistītās puses labā, savukārt banku uzraugs izliekas neredzam iesaistītās kredītiestādes likuma normu pārkāpumus, nemaz nerunājot par biznesa ētiku, mēs diemžēl esam spiesti to darīt," uzsvēra Kuivaliks.

Viņš skaidroja, ka civiltiesiskais strīds starp "Winergy" un "Norvik banku" aizsākās 2013.gada maijā, kad banka formālu iemeslu dēļ - "bez brīdinājuma piemērojot nepamatotus līgumsodus" - pirms termiņa izbeidza noslēgtos aizdevuma līgumus, pieprasot atmaksāt visu aizdevuma summu uzreiz. Vienlaicīgi pēc "Norvik bankas" iesnieguma sāktā kriminālprocesā tika arestēta pilnīgi visa "Winergy" manta, tādējādi paralizējot uzņēmuma komercdarbību un liedzot iespēju veikt pārkreditāciju, norāda Brice.

Kriminālprocess bez rezultātiem ilgstot jau vairāk nekā pusotru gadu. Savukārt 2015.gada janvārī iestāsies termiņš "Winergy" mantas arestu atcelšanai. "Ņemot vērā nepamatoti sacelto ažiotāžu ap konkrēto civiltiesisko strīdu, kā arī "Norvik bankas" spiedienu, izvietojot masu saziņas līdzekļos un citos publiskās telpas kanālos apmaksātu reklāmu vairāku simtu tūkstošu eiro apmērā, patlaban "Winergy" saskata risku, ka pret uzņēmumu arī turpmāk tiks vērsti neadekvāti līdzekļi un metodes," atzina uzņēmuma pārstāve.

"Winergy" arī norādīja, ka tiesībsargājošās iestādes tādējādi attaisnotu pusotra gada garumā ilgušo "Winergy" darbības faktisku paralizēšanu, darbošanos vienas puses interešu labā, tostarp piemērojot tiesību ierobežojumus pretēji Kriminālprocesa likuma normām un tā mērķim.

"Civiltiesiskā strīdā iesaistītās puses parasti tērē savus resursus strīda risināšanai, taču šajā strīdā vienas komercbankas vietā to dara valsts tiesībsargājošo iestāžu un banku uzrauga izskatā, kas, lobējot "Norvik bankas" intereses, tērē lielus valsts administratīvos un finanšu resursus," uzsver "Winergy" pārstāvji.

Savukārt "Norvik banka" savā paziņojumā pauž nostāju, ka "Winergy" ir ļaunprātīga kredīta nemaksātāja, bet Kuivaliks ir ieguldījis mazāk par 3000 eiro. To apliecina auditorfirmas "Deloitte" atzinumi. "Viss pārējais ir no bankas izblēdīta nauda. Traģikomiski, ka viņu situācijā par risinājumu var uzskatīt sūdzēt tiesā valsti," notikušo komentē "Norvik banka".

"Norvik banka" skaidro, ka attiecības starp "Norvik banku" un "Winergy" ir klasisks ļaunprātīgas maksātnespējas gadījums ar visām pazīmēm un iesaistītajiem personāžiem. "Ir blēži, kas nevēlas atdot reālus kredītus, ir fiktīvi kreditori, kuru kredīti neparādās gada pārskatos, ir blēdīgi revidenti, kas palīdz viltot gada pārskatus, ir tiesneši ar aizdomām par korupciju un izmanīgi maksātnespējas administratori. Tas nekādā gadījumā nav strīds starp diviem komersantiem. Tēlaini runājot, "Winergy" ir izvēlējies "ķeriet zagli" taktiku," norāda "Norvik bankas" valdes priekšsēdētājs Olivers Bramvels.

SIA "Firmas.lv" informācija liecina, ka SIA "Winergy" dibināta 2008.gada 6.oktobrī un līdz 2012.gada 21.martam tās nosaukums bija SIA "Gilovigi". Līdz 2010.gada 17.novembrim uzņēmuma vienīgais īpašnieks bija Dmitrijs Pavlovs. Pēc tam visas uzņēmuma daļas pilnībā nonāca Maltā reģistrētās kompānijas "Aeolus Investments Ltd." īpašumā. Taču kopš 2012.gada 23.oktobra 92,81% "Winergy" kapitāldaļu nonāca Igaunijas kompānijas "Wind One" īpašumā, bet atlikušās daļas saglabāja "Aeolus Investments Ltd.".

"Winergy" pamatkapitāls ir 8,53 miljoni latu (12,14 miljoni eiro). Patlaban nav pieejami dati par "Winergy" finanšu rādītājiem 2013.gadā, taču 2012.gadu uzņēmums noslēdza ar 4 164 836 eiro apgrozījumu un 277 629 eiro peļņu.

"Winergy" Ventspils novada Popes un Tārgales pagastā ierīkoja Latvijā jaudīgāko vēja elektroenerģijas parku. Tajā uzstādīti jaunās paaudzes "Siemens" ģeneratori, katrs ar 2,3 megavatu (MW) jaudu, 90 metru torņa augstumu, ar 101 metra rotora diametru, 50 metru spārna garumu.

2012.gadā "Winergy" un "Norvik banka" noslēdza trīs aizdevuma līgumus par kopējo summu apmēram 18,5 miljoni eiro, no kuriem atmaksāti 2,5 miljoni eiro. "Norvik banka" toreiz pieprasījusi atmaksāt visu aizdevuma summu, ko "Winergy" nevarēja uzreiz izpildīt.

2013.gada maijā Valsts policija pēc bankas iesnieguma sāka kriminālprocesu par iespējamu "Norvik bankas" naudas līdzekļu 1,18 miljonu eiro apmērā nelikumīgu iegūšanu, kā rezultātā tika piemērots arests visai "Winergy" mantai, kuras vērtība ir vismaz 21,45 miljoni eiro. Savukārt 2014.gada augustā Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā tika apstiprināts "Winergy" tiesiskās aizsardzības procesa plāns.

LETA / Foto: Agnese Gulbe, LETA