Lietuviešu šoferu blēdībām pienācis gals - no 1. oktobra stājas spēkā jauna kārtība
foto: Shutterstock
Satiksmes sastrēgums Lietuvas galvaspilsētā Viļņā.

Lietuviešu šoferu blēdībām pienācis gals - no 1. oktobra stājas spēkā jauna kārtība

Asnate Baņģiere

Jauns.lv

Lietuvas autovadītāji vairs nevarēs viltīgi “izmantot sistēmu”, lai piedalītos satiksmē ar auto bez derīgas tehniskās apskates. No 1. oktobra mūsu kaimiņvalstī tiek mainīta kārtība, kādā tiek izsniegta atļauja braukt uz tehniskās apskates staciju. Tagad pagaidu atļaujas vairs nevarēs ņemt pat 40 reizes gadā.

Līdz šim Lietuvā autovadītāji jebkurā laikā varēja izņemt pagaidu atļauju, kas ļauj ar transportlīdzekli doties uz tehniskās apskates staciju. Un šāda servisa cena pagaidām bija 4 eiro. Taču, kā atzīmē eksperti, autovadītāji sāka ļaunprātīgi izmantot esošo sistēmu. Tāpēc Lietuvas Transporta drošības administrācija (LTSA) sagatavoja rīkojuma projektu, kura mērķis ir samazināt šādu gadījumu skaitu.

Pagaidu atļauja tiek ņemta pat 40 reizes gadā

Lietuvas Tehniskās apskates uzņēmumu asociācijas "Transeksta" pārstāvis Renalds Gabarts portālam Tv3.lt skaidroja, ka pašreizējās atļaujas nepieciešamas mehāniskajiem transportlīdzekļiem un to piekabēm, kad to tehniskās apskates dokumentam ir beidzies derīguma termiņš vai arī tas ir anulēts. Taču, kā norādīja Gabarts, lai arī atļauja paredzēta vienam mērķim - aizbraukt uz tehniskās apskates staciju un veikt auto apskati -, pēdējos gados ir kļuvis acīmredzams, ka autovadītāji šo kārtību ir sākuši izmantot ļaunprātīgi.

“2023. gadā tika pasūtītas 398 200 vienas dienas atļaujas (jeb gandrīz divas reizes vairāk nekā 2022. gadā), savukārt 2024. gada astoņos mēnešos - 393 000. Taču reāli uz tehniskās apskates staciju atbrauca tikai 54 procenti no tiem transportlīdzekļu īpašniekiem, kuri bija solījuši to darīt. Dažas personas šādu atļauju izņem pat 30-40 reizes gadā, taču savu tehniku tā arī nekad neatved uz tehnisko apskati. Atsevišķu šādu gadījumu analīze ļauj pieņemt, ka šīs atļaujas ir kļuvušas par līdzekli, kā piedalīties ceļu satiksmē ar tehniski neatbilstošām automašīnām. Dažkārt šiem auto tehniskie trūkumi ir pat rakstāmi ir divciparu skaitli. Un tas neapšaubāmi rada paaugstinātu risku apkārtējiem,” portālam Tv3.lt sacīja Gabarts.

Kas mainās no 1. oktobra?

Saskaņā ar jauno kārtību no 1. oktobra pagaidu atļauju doties uz tehniskās apskates staciju lietuvieši varēs izņemt tikai divas reizes. “Ja transportlīdzekļa īpašnieks divreiz neizmantos atļauju un neieradīsies uz apskati, trešo reizi atļauja vienkārši netiks izsniegta. Tas ir, vēlāk automašīna, kurai nav atļaujas piedalīties satiksmē, ar evakuatoru būs jānogādā tehniskās apskates stacijā. Protams, ja transportlīdzeklim, kurš ieradās tehniskās apskates stacijā ar vienas dienas atļauju, tiks konstatēti lieli tehniski trūkumi, tā īpašnieks nezaudēs tiesības atkārtoti saņemt šādu atļauju,” nianses izskaidro Gabarts.