Aizdevumu refinansēšana: Kā un kāpēc refinansēt esošos aizdevumus
foto: Publicitātes foto
Bizness un ekonomika

Aizdevumu refinansēšana: Kā un kāpēc refinansēt esošos aizdevumus

Reklāmas projekts

Jums ir vairāki aktīvi kredīti, kas rada lielu finanšu slogu un kuru pārvaldība ir sarežģīta? Iespējams, šis ir īstais brīdis, kad apsvērt tādu iespēju kā aizdevumu refinansēšana. Tā ir iespēja, kas var palīdzēt uzlabot finansiālo situāciju, tādējādi mazinot risku sabojāt kredītvēsturi. Lai uzzinātu vairāk par to, kas ir refinansēšana, kāpēc refinansēt esošos aizdevumus un kā veikt refinansēšanu, turpiniet lasīt šo rakstu!

Kas ir aizdevumu refinansēšana?

Aizdevumu refinansēšana (pārkreditācija) ir esošu kredītu “pārnešana” un apvienošana pie cita aizdevēja, slēdzot jaunu aizdevuma līgumu ar jauniem, vairumā gadījumu izdevīgākiem nosacījumiem. Aizdevumu refinansēšana paredz, tiek noformēts jauns aizdevums pie aizdevēja X, lai dzēstu esošos kredītus pie aizdevēja Y. Vēršoties pie aizdevēja ar vēlmi refinansēt kredītus, jābūt gatavam iziet tās pašas procedūras, kādas jāiziet ikvienam aizņēmējam, t.sk. jāaizpilda pieteikums aizdevēja filiālē vai mājaslapā, apliecinot savu identitāti un maksātspēju.

Daudzos gadījumos kredītu refinansēšana tiek jaukta ar restrukturizāciju, taču jāņem vērā, ka šīs iespējas diezgan krasi atšķiras - refinansēšana paredz jauna aizdevuma noformēšanu pie cita aizdevēja, lai atmaksātu esošos kredītus, savukārt restrukturizācija paredz kredītu nosacījumu pārskatīšanu pie tā paša aizdevēja.

Kāpēc refinansēt esošos aizdevumus?

Procentu likmju samazināšana

Kā jau iepriekš minējām, refinansēšana paredz, ka starp aizdevēju un aizņēmēju tiek noslēgts jauns aizdevuma līgums ar jauniem, vairumā gadījumu izdevīgākiem nosacījumiem, t.sk. zemāku procentu likmi. Zemākas procentu likmes ir būtiska priekšrocība, jo tas nozīmē mazākas aizdevuma kopējās izmaksas jeb atmaksājamo summu. 

Maksājumu grafika pielāgošana

Refinansējot esošus kredītus pie cita aizdevēja, ir iespējams vienoties par individuālu maksājumu grafiku. Tas nozīmē, ka aizņēmējs var izvēlēties, kurā datumā jāveic ikmēneša maksājums, tādējādi pielāgojot to finansiālajām iespējām un situācijai. 

Viena aizdevēja vienkāršība

Refinansējot esošus kredītus, visi kredīti tiek apvienoti vienā, ilgtermiņa aizdevumā ar vienu ikmēneša maksājumu, tādējādi kredītsaistību pārvaldība kļūst daudz vienkāršāka, jo vairs nav jāveic vairāki kredītmaksājumi, kuriem atšķiras aizdevējs, summa un datums. Līdz ar vienu ikmēneša maksājumu ievērojami mazinās risks, ka nejauši tiek palaists garām kāds cits svarīgs ikdienas maksājums, kā piemēram komunālie maksājumi vai interneta rēķins. 

Parāda atmaksas termiņa izmaiņas

Refinansējot kredītus un noslēdzot jaunu aizdevuma līgumu, tiek noteikts arī jauns kredīta atmaksas termiņš. Jāņem vērā, ka, nosakot garāku kredīta atmaksas termiņu, ikmēneša maksājums un aizdevuma radītais budžeta slogs būs mazāks, taču tādā gadījumā aizdevuma kopējās izmaksas būs lielākas, jo tiks maksāts vairāk attiecībā uz procentiem. 

Kā veikt aizdevumu refinansēšanu?

Pašreizējās finansiālās situācijas novērtējums

Sākumā novērtējiet savu finansiālo situāciju un saprotiet, kāpēc vēlaties veikt aizdevumu refinansēšanu. Apdomājiet - vai aizdevumu refinansēšana un apvienošana jūsu situācijā varēs piedāvāt izdevīgākus nosacījumus? Atcerieties, ka šāda iespēja ir izdevīga situācijās, piemēram, ja pasliktinājusies finansiālā situācija vai tad, ja esošo kredītu atmaksa rada grūtības un var negatīvi ietekmēt kredītvēsturi. 

Izvērtējiet arī savu kredītvēsturi - tā ir pozitīva vai negatīva? Lai gan ir aizdevēji, pie kuriem ir iespējams refinansēt kredītus ar sabojātu kredītvēsturi, tādā gadījumā var tikt pieprasīta ķīla.

Piedāvājumu salīdzināšana

Lai būtu drošs, ka izvēlaties sev un savam maciņam labāko, salīdziniet dažādus piedāvājumus! Pastāv divi veidi, kā to izdarīt: patstāvīgi apskatot dažādu aizdevēju mājaslapas un savstarpēji salīdzinot piedāvājumus vai izmantojot kādu no kredītu salīdzināšanas platformām. Salīdzinot piedāvājumus, ņemiet vērā un izvērtējiet tādus faktorus kā aizdevuma summa, procentu likme, atmaksas termiņš, ikmēneša maksājums, komisijas maksa par līguma noformēšanu un citas papildu izmaksas, maksājumu grafiks, papildu bonusi. 

Lēmuma pieņemšana

Lai varētu pieņemt gudru lēmumu, vajadzētu ņemt vērā arī izvēlētā aizdevēja reputāciju. Noskaidrojiet - ko par izvēlēto aizdevēju saka citi? Šāda informācija pieejama, piemēram, sociālajos tīklos un sūdzību portālos. Tāpat nebaidieties vajadzības gadījumā sazināties ar izvēlēto aizdevēju, lai uzdotu visus sev interesējošos jautājumus - galu galā jums var nākties sadarboties vairāku gadu garumā, un ir svarīgi, lai aizdevējs ir pretimnākošs, saprotošs un kompetents. 

Biežāk uzdotie jautājumi (BUJ) par aizdevumu refinansēšanu

Vai ir iespējams refinansēt dažādus aizdevumus?

Jā, ir iespējams refinansēt dažādus aizdevumus, gan esošos ātros kredītus, gan patēriņa un auto kredītus, t.sk. bankas izsniegtos aizdevumus. Lielākā daļa aizdevēju piedāvā refinansēt līdz pat 10 dažādiem aizdevumiem. Tomēr, piesakoties aizdevumu refinansēšanai, vajadzētu ņemt vērā ne tikai to, kāds ir pieļaujamais aizdevumu skaits, bet arī to, kāda ir maksimālā aizdevuma summa un atmaksas termiņš. 

Kā notiek aizdevumu refinansēšana?

Pēc tam, kad būsiet aizpildījis pieteikumu, aizdevējs to izvērtēs, izveidos individuālu piedāvājumu (ja lēmums būs pozitīvs) un sazināsies ar jums, lai sniegtu atbildi. Ja piedāvājums jūs apmierinās, varēsiet parakstīt aizdevuma līgumu. Pāris minūšu laikā aizdevējs pārskaitīs naudu uz līgumā norādīto bankas kontu, varēsiet norēķināties par saviem esošajiem kredītiem un turpmāk maksāsiet tikai vienam aizdevējam. 

Kad ir īstais brīdis aizdevumu refinansēšanai?

Īstais brīdis aizdevumu refinansēšanai ir tad, kad jūtat, ka sākusi pasliktināties finansiālā situācija un/vai esošo kredītu pārvaldība sāk kļūt sarežģīta, taču kredītsaistības vēl tiek pildītas godprātīgi un būtisku kavējumu nav. Tādā gadījumā ir daudz lielāka iespēja, ka aizdevējs apstiprinās aizdevumu refinansēšanu, kā arī varēsiet iegūt izdevīgākus aizdevuma nosacījumus. 

Taču nekad nav par vēlu! Jo ātrāk vajadzības gadījumā refinansēsiet aizdevumus, jo ātrāk varēsiet uzlabot savu finansiālo situāciju. Jo īpaši svarīgi apsvērt aizdevumu refinansēšanu ir tagad, kad situācija pasaulē ir sarežģīta un ievērojami pieaugusi dzīves dārdzība, jo refinansēšana var palīdzēt samazināt kredītsaistību izmaksas. Tomēr jāņem vērā, ka, ja kredītvēsture jau ir sabojāta, kredītu apvienošana un refinansēšana var būt sarežģītāka. 

Aizdevumu refinansēšana ir risinājums, kas, piedāvājot izdevīgākus aizdevuma nosacījumus, var palīdzēt mazināt vairāku kredītu radīto budžeta slogu un atvieglot kredītsaistību pārvaldību. Lai varētu izvēlēties labāko aizdevumu refinansēšanas piedāvājumu, ir svarīgi izvērtēt savu finansiālo situāciju, salīdzināt dažādus aizdevējus un piedāvājumus, noskaidrot izvēlētā aizdevēja reputāciju un vajadzības gadījumā sazināties ar izvēlēto aizdevēju, lai iegūtu atbildes uz visiem sev interesējošiem jautājumiem. 

Nebanku kredīti, t.sk. aizdevumu refinansēšana, patēriņa kredīts, auto kredīts un citi kredītu veidi dažādām vajadzībām pieejami pie uzticama aizdevēja Sefinance.lv. Atgādinām, ka ikdienas aizdevums ir nopietnas saistības, tādēļ sākumā rūpīgi izvērtējiet aizdevuma nepieciešamību, piemērotību situācijai, kā arī savas iespējas aizdevumu godprātīgi atmaksāt!