foto: LETA
Iekšlietu nozares kadeti par labām sekmēm saņems piemaksas
Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas kadeti.
Bizness un ekonomika
2023. gada 12. decembris, 18:43

Iekšlietu nozares kadeti par labām sekmēm saņems piemaksas

Jauns.lv/LETA

Ministru kabinets otrdien atbalstīja grozījumus noteikumos, kas paredz iekšlietu nozares kadetiem par labām sekmēm maksāt piemaksas.

Lai palielinātu kadetu motivāciju studēt un gūt labākas sekmes, grozījumi paredz ieviest sekmības koeficientu līdz 1,2, kas tiks piemērots kadeta pilna laika īsā cikla augstākās izglītības, tālākizglītības un arodizglītības mēnešalgai, ja kadets iepriekšējā semestrī uzrādījis vidējo atzīmi vismaz astoņas balles un kadetam nav bijuši neattaisnoti kavējumi, studiju vai mācību parādi, kā arī nav spēkā esošu disciplinārsodu.

Koeficienta piemērošana attieksies tikai uz tiem kadetiem, kuri pirms mācību uzsākšanas iekšlietu nozares izglītības iestādē vai Ieslodzījuma vietu pārvaldes izglītības iestādē nav ieņēmuši citu amatu. Iestādes vadītājs noteiks piemērojamā koeficienta apmēru, ņemot vērā kadeta vidējo atzīmi iepriekšējā semestrī. Tāpat koeficients tiks pārskatīts pēc katra semestra.

2023.gada pirmajā semestrī iekšlietu nozares koledžās vidējo atzīmi vismaz 8 balles uzrādījuši 49 kadeti. Ar sekmības koeficienta ieviešanu plānots sasniegt kadetu sekmības pieaugumu 10% procentus gadā pirmajos trīs gados.

Kadetu motivāciju iegūt labāku vērtējumu palielina arī tas, ka pēc izglītības ieguves beigām amatpersona nesaņems zemāku atlīdzību kā izglītības ieguves laikā.

Piemēram, Valsts robežsardzes pārvaldēs dienējoša jaunākā inspektora mēnešalga, piemaksa par specialo dienesta pakāpi, piemaksa par robežkontroles mobilitāti un stiprināšanu un piemaksa par nakts darbu kopā ir no 1197 līdz 1283 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Grozījumi paredz izteikt jaunā redakcijā mēnešalgu skalu. Skalā tiek palielināti katrai mēnešalgu grupai noteiktie mēnešalgas minimālie un maksimālie apmēri. Mēnešalgu skala tiek pārskatīta, ņemot vērā plānoto mēnešalgu pieaugumu, kas paredz nodrošināt trīs gadu laikā līdz 2025.gadam 30% mēnešalgu pieaugumu pret 2022.gadu.