foto: AP/Scanpix
Lietuviešiem jau seši miljardieri, bet mums?
Lietuvas galvaspilsēta Viļņa svētku rotā.
Bizness un ekonomika
2023. gada 12. decembris, 07:38

Lietuviešiem jau seši miljardieri, bet mums?

Jauns.lv

Lietuvas bagātāko cilvēku sarakstam pievienojušies trīs jaunpienācēji, kuru aktīvu vērtība rakstāma ar deviņām nullēm. Līdz ar to mūsu kaimiņvalstī jau ir seši miljardieri, kamēr Latvijā tikai viens.

Saskaņā ar žurnāla “Top” rudens beigās publicēto Lietuvas bagātāko cilvēku sarakstu valstī parādījušies trīs jauni miljardieri – “Tesonet” dibinātāji Tomass Okmans un Eimants Sabaļausks (Tomas Okmanas un Eimantas Sabaliauskas), kuru īpašumu vērtība katram ir 1,05 miljardi eiro, un “MG Group” prezidents Darjus Mockus (Darius Mockus), kura īpašumu vērtība ir 1 miljards eiro, vēsta “Alfa.lt”.

“Tesonet” galvenais darbības virziens ir virtuālā privātā tīkla (VPN) un citu kiberdrošības produktu izstrāde. 2022. gada pavasarī “Tesonet” piederošais “Nord Security” tika pasludināts par Lietuvas otro vienradžu uzņēmumu, kas pārsniedzis 1 miljarda eiro robežu, bet 2023. gadā tas tika novērtēts 3 miljardu ASV dolāru vērtībā un piesaistīja ASV privātā kapitāla fonda “Warburg Pincus” investīcijas 100 miljonu ASV dolāru apmērā.

Darjus Mockus ir vienīgais “MG Group” akcionārs un viņa bagātība sasniegusi 1 miljardu eiro, salīdzinot ar 900 miljoniem eiro pirms gada. Koncerna darbība ir koncentrēta 5 nozarēs: “Apranga Group” nodarbojas ar apģērbu mazumtirdzniecību un pārvalda vairāk nekā 80 veikalu, “MV Group” attīsta pārtikas un dzērienu ražošanu un tirdzniecību (tai pieder arī alkohola rūpnīcas “Stumbras”, “Alita”, “Gubernija”, “Anykščių vynas”), “Darnu Group” pārvalda nekustamā īpašuma attīstības un būvniecības uzņēmumus, bet “LNK Group” nodarbojas ar mediju biznesu un tai pieder pieci televīzijas kanāli.

Jau piecus gadus kaimiņvalsts bagātāko uzņēmēju trijniekā stabili turas “Avia Solutions Group” valdes priekšsēdētājs Gediminas Žiemelis, transporta, kravu un loģistikas uzņēmuma “Willgrow” valdes priekšsēdētājs un 90% akciju īpašnieks Mindaugas Raila,  kā arī pārvaldītājsabiedrības “Vilniaus prekyba” patiesais labuma guvējs Nerijus Numa. Šim uzņēmumam cita starpā pieder arī mazumtirdzniecības tīkls “Maxima” piecās valstīs, kā arī “Euroapotheca” četrās valstīs.   Viņi visi 2023. gadā pirmo reizi ir pārsnieguši 2 miljardu eiro  robežu – G. Žiemeļa aktīvu vērtība 2023. gadā ir 2,45 miljardi eiro, M. Railas –  2,24 miljardi eiro, bet N. Numas – 2 miljardi eiro.

Vienīgais nodokļu maksātājs Latvijā, kurš aktīvu lieluma ziņā var mēroties ar lietuviešu miljardieriem, ir Pēteris Avens. Saskaņā ar “Forbes” datiem viņa bagātība lēšama 4,2 miljardu ASV dolāru apmērā  un planētas bagātāko iedzīvotāju sarakstā viņš ieņem 659. vietu.

Ja parēķinām, ka vienā miljardā ir 1000 miljoni, tad latviešu uzņēmējiem līdz lietuviešu kolēģiem vēl ir tālu. Pēc “Dienas  Biznesa” sadarbībā ar “Lursoft” pagājušā gada izdevuma “Miljonārs” datiem,  2022.gadā Latvijas bagātākais cilvēks bija Rietumu bankas līdzīpašnieks Leonīds Esterkins, kurš caur viņam piederošo SIA “Esterkin Family Investments” kontrolē 33,12% bankas akciju. Viņa bagātība tiek lēsta 162,54 miljonu eiro apmērā.

Otro vietu ar 130,98 eiro pērn ieņēma sakaru iekārtu ražotāja SIA “Mikrotīkls” līdzīpašnieks Arnis Riekstiņš, bet  trešajā pozīcijā ierindojās “Mikrotīkla” otrs līdzīpašnieks Džons Martins Tallijs ar 130,19 miljoniem eiro.

Pārējiem izdevuma “Miljonārs” sarakstā iekļautajiem Latvijas bagātākajiem cilvēkiem 2022.gadā  100 miljonu robežu pārkāpt nav izdevies.