foto: Simon Serdar / Alamy/ Vida Press
Vai Īlona Maska "Starlink" internets spēs darboties arī Gazas joslā?
Īlons Masks.
Auto un tehnoloģijas
2023. gada 30. oktobris, 12:03

Vai Īlona Maska "Starlink" internets spēs darboties arī Gazas joslā?

Jauns.lv

Piektdien, kad Gazas joslā gandrīz pilnībā pārtrūka komunikācijas, sociālajos plašsaziņas līdzekļos sākās kampaņa, kurā miljardieris, magnāts Īlons Masks aicināja apšaudīto anklāvu nodrošināt ar "Starlink" internetu.

SpaceX pārvaldītais satelītinterneta uzņēmums sastāv no "tūkstošiem satelītu konstelācijas", kas riņķo ļoti tuvu Zemei aptuveni 550 km attālumā no Zemes virsmas, tādējādi atvieglojot interneta pakalpojumu sniegšanu lauku un izolētos pasaules reģionos, kur interneta termināļi un kabeļi nav spēcīgi.

SpaceX vadītājs Masks sākotnēji atbildēja uz ierakstu, kurā tika aicināts sniegt Starlink atbalstu Gazas joslai, sakot, ka nav skaidrs, kas ir atbildīgs par sauszemes savienojumiem aplenktajā anklāvā un ka "neviens termināls no Gazas nav mēģinājis sazināties ar mūsu konstelāciju".

Pēc tam, kad aicinājumi Maskam atbalstīt saziņu Gazā, izmantojot Starlink, kļuva arvien skaļāki, miljardieris uzņēmējs paziņoja, ka "Starlink atbalstīs savienojumu ar starptautiski atzītām palīdzības organizācijām Gazā".

Lai gan Starlink sauklis sola "savienojamību tur, kur to vismazāk gaida", Marks Ovens Džouns, Hamad Bin Kalifa Universitātes Tuvo Austrumu studiju asociētais profesors, kas atrodas Dohā, nav pārliecināts, vai tas var darboties Gazā.

"Mēs esam redzējuši 500 000 ierakstu X vietnē, kuros teikts, ka Starlink būtu jānodrošina Gazas josla. Taču cilvēki patiesībā nenovērtē, ka "Starlink Gazai" ir neiespējami," viņš teica Al Jazeera.

"Starlink" termināļus Gazā būtu grūti kontrabandas ceļā ievest un izplatīt plašā mērogā. Maz ticams, ka Izraēlas valdība atļaus to legālu importu."

"Bet pieņemsim, ka Starlink tur nokļūst. Kā tā tiks darbināts? Gazā šobrīd nav degvielas."

Izraēla Gazas joslu bloķē kopš 2007. gada. Izraēla kontrolē Gazas gaisa telpu un teritoriālos ūdeņus, kā arī regulē visu preču un pakalpojumu ievešanu un izvešanu caur diviem no trim Gazas robežšķērsošanas punktiem. Trešo robežšķērsošanas punktu kontrolē Ēģipte.

Oven Džouns arī norādīja, ka Starlink tīkls balstās uz zemes stacijām, kurām Gazā būtu nepieciešams apstiprinājums, ko, viņaprāt, pašreizējā situācijā diez vai izdosies iegūt.