foto: LETA
"Balticovo" biometāna un sašķidrinātā oglekļa dioksīda rūpnīcas izveidē investēs desmit miljonus eiro
Vistas novērtē biometāna un sašķidrinātā oglekļa dioksīda rūpnīcas izveidi.
Bizness un ekonomika
2023. gada 29. jūnijs, 18:22

"Balticovo" biometāna un sašķidrinātā oglekļa dioksīda rūpnīcas izveidē investēs desmit miljonus eiro

Jauns.lv/LETA

Olu ražotājs AS "Balticovo" biometāna un sašķidrinātā oglekļa dioksīda (CO2) rūpnīcas izbūvē investēs desmit miljonus eiro, informēja uzņēmuma pārstāvji.

Kā norāda uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Vladimirs Mhitarjans, ceturtdien "Balticovo" savā ražošanas teritorijā Iecavā ielika pamatakmeni rūpnīcai, kur biogāzi pārveidos biometānā, tādējādi stiprinot gan valsts enerģētisko neatkarību, gan aprites ekonomikas principu īstenošanu uzņēmumā.

Investīcijas ražotnes projektēšanā, būvniecībā un aprīkošanā sasniegs aptuveni desmit miljonus eiro. Plānots, ka rūpnīca darbību sāks šī gada novembrī. Rūpnīcu projektējuši un būvē "SEP" (AS "Siltumelektroprojekts").

Vienlaikus "Balticovo" pārstāvji atzīmē, ka uzņēmums līdz šim investējis ap 12 miljoniem eiro notekūdeņu attīrīšanas iekārtās un putnu kūtsmēslu pārstrādes rūpnīcā SIA "Egg Energy", kur tiek pārstrādāti kūtsmēsli un kur arī tiek ražota biogāze.

Mhitarjans atzīmē, ka biogāzi "Balticovo" izmanto elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanai. Elektroenerģiju "Balticovo" meitas uzņēmums pārdod elektroenerģijas tirgotājiem biržā un daļu izmanto pašpatēriņam, savukārt saražoto siltumenerģiju uzņēmums izmanto biogāzes ražošanas tehnoloģiskajiem procesiem un granulētā organiskā mēslojuma ražošanai.

"Biometāns ir 100% alternatīva dabasgāzei un tas ir pilnībā atjaunīgs resurss, ko mēs plānojam pārdot dabasgāzes tirgotājiem Eiropā," informē Mhitarjans.

Viņš atzīmē, ka "Balticovo" plāno saražot 100 gigavatstundas biometāna gadā.

Vienlaikus uzņēmuma pārstāvji norāda, ka blakusprodukts biogāzes attīrīšanai ir CO2, kuru "Balticovo" plāno pārdot. Tāpat uzņēmums plāno tirgot zaļās enerģijas izcelsmes sertifikātus.

Uzņēmumā arī piebilst, ka līdztekus rūpnīcas projektam, "Balticovo" plāno līdz 2027.gadam pāriet uz putnu turēšanu ārpus sprostiem. Līdz šim jaunas infrastruktūras izveidē ir ieguldīti vairāk nekā 40 miljoni eiro.

Jau ziņots, ka "Balticovo" 2021.gadā strādāja ar 62,435 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 14,9% vairāk nekā gadu iepriekš, vienlaikus kompānijas peļņa samazinājās vairākkārt un bija 161 252 eiro. 2022.gada finanšu rādītāji vēl nav publicēti.

"Balticovo" pamatdarbība ir vistu olu, olu pulvera, olu šķidrās masas, vārītu vistu olu bez čaumalas, vārītu kapātu olu ražošana un realizācija. Uzņēmumā tiek audzēti vairāk nekā trīs miljoni putnu. Viena gada laikā "Balticovo" vistas izdēj vairāk nekā 700 miljonus olu, un ap 70% no saražotās produkcijas tiek eksportēts.

Tēmas