Trīs "Hipotēku bankas" komercdaļas paketes iegādājas "Swedbank", vienu - "SEB Wealth Management"
Turpmāko sešu mēnešu laikā notiks sagatavošanās klientu pārejas procesam, ko iecerēts īstenot līdz gada beigām.
Bizness un ekonomika
2012. gada 22. jūnijs, 10:32

Trīs "Hipotēku bankas" komercdaļas paketes iegādājas "Swedbank", vienu - "SEB Wealth Management"

Jauns.lv

Trīs VAS "Latvijas Hipotēku un zemes banka" ("Hipotēku bankas") komercdaļas iegādāsies AS "Swedbank", bet vienu paketi - AS "SEB banka" grupas uzņēmums "SEB Wealth Management", šodien žurnālistus informēja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Sanita Bajāre.

"Swedbank" izteica vislabāko piedāvājumu par trīs komercdaļām, kurās ietilpst privātpersonu un juridisko personu komercaizdevumi, norēķinu un noguldījumu pakalpojumi, kā arī līzinga kompānija.

Savukārt vislabākais piedāvājums par pensiju 2.līmeņa plānu pārvaldīšanas paketi bija "SEB bankas" grupas uzņēmumam "SEB Wealth Management".

Līdz ar to līgumi par atbilstošo komercdaļu iegādi noslēgti ar "Swedbank" un "SEB Wealth Management".

Turpmāko sešu mēnešu laikā notiks sagatavošanās klientu pārejas procesam, ko iecerēts īstenot līdz gada beigām.

Darījumu gala summu tiek solīts nosaukt pēc darījumu pilnīgas noslēgšanas - klientu pārejas uz jaunajām bankām līdz šā gada beigām, kā arī lēmuma pieņemšanas par atlikušajām divām komercaktīvu paketēm, par kuru pārdošanu sarunas ar investoriem vēl turpināsies. Patlaban tiek gatavoti šo pakešu aktīvu vērtējumi, lai lemtu, vai valstij ir izdevīgi tos pārdot jeb paturēt savā īpašumā.

Kā ziņots, valdība pērn 1.novembrī panāca vienošanos par "Hipotēku bankas" komercdaļas pārdošanas stratēģiju, sadalot to sešās paketēs. Sarunas ar investoriem vēl turpināsies par "HipoNIA" un nekustamā īpašuma paketes pārdošanu.

FM norādījusi, ka komercdaļu pārdošana ļaus "Hipotēku bankai" koncentrēties tikai uz attīstības funkcijām, sniedzot atbalstu valstij un sabiedrībai nozīmīgu tautsaimniecības nozaru attīstībai. Pārveides procesa gaitā "Hipotēku bankas" darbība tiek fokusēta uz tautsaimniecībai būtiskiem virzieniem - mazo un vidējo uzņēmumu finansēšanu, uzņēmējdarbības sākšanas veicināšanu, infrastruktūras attīstīšanu un citiem nacionālās attīstības projektiem saskaņā ar valdības apstiprinātām programmām.

Kā ziņots, "Hipotēku banka" šā gada pirmajā ceturksnī strādāja ar 0,34 miljonu latu peļņu. "Hipotēku bankas" peļņa pirms uzkrājumiem un nodokļu nomaksas, salīdzinot ar pagājušā gada pirmo ceturksni, ir palielinājusies par 25% un bija 2,2 miljoni latu. Bankas ieņēmumi pirmajā ceturksnī bija 5,7 miljoni latu, kas ir par 8% vairāk nekā 2011.gada attiecīgajā periodā. Bruto aktīvu apjoms šā gada pirmā ceturkšņa beigās bija 701,7 miljoni latu.

"Hipotēku banka" dibināta 1993.gadā. Bankas prioritāte ir atbalsts mazajiem un vidējiem uzņēmējiem un ekonomiskās aktivitātes veicināšana visos Latvijas reģionos.

2011.gadā "Hipotēku banka" strādāja ar 1,73 miljonu latu peļņu. Bankas bruto aktīvu apjoms 2011.gadā samazinājās par 52,7 miljoniem latu jeb par 7%, sasniedzot 755,5 miljonus latus. Pērn "Hipotēku bankas" bruto kredītportfelis samazinājās par 13%, sasniedzot 519,2 miljonus latu, ko veido attīstības aizdevumu portfelis - 217,2 miljoni latu (42% no portfeļa) - un komercaizdevumu portfelis - 302 miljoni latu (58% no portfeļa).


LETA, Foto: Evija Trifanova/LETA