Par Latvijas gada monētu 2014 atzīta Kurzemes barokam veltītā monēta
Šīs dārgmetāla kolekcijas monētas grafisko dizainu veidojis Laimonis Šēnbergs, bet ģipša modeli - Ligita Franckeviča.
Bizness un ekonomika
2015. gada 28. aprīlis, 20:19

Par Latvijas gada monētu 2014 atzīta Kurzemes barokam veltītā monēta

Jauns.lv

Sabiedrības aptaujā par "Latvijas gada monētu 2014" atzīta monēta "Kurzemes baroks".

Balsojumā par Latvijas Bankas pērn izdotajām kolekcijas monētām piedalījās gandrīz 17 000 cilvēku, un par Kurzemes barokam veltīto monētu tika atdota aptuveni ceturtā daļa balsu.

Sudraba kolekcijas monēta ar apzeltītām detaļām "Kurzemes baroks" ir Latvijas Bankas atgādinājums par vienu no svarīgākajiem projektiem senā kultūras mantojuma saglabāšanā - Lestenes baznīcas un Nikolausa Sēfrensa kokgriezumu atjaunošanu. Monēta kalta Polijas kaltuvē "Mennica Polska S.A". Monētas aversā redzams akanta lapu vijums no Lestenes baznīcas altāra, bet reversā attēlots eņģelis no Lestenes baznīcas altāra.

Šīs dārgmetāla kolekcijas monētas grafisko dizainu veidojis Laimonis Šēnbergs, bet ģipša modeli - Ligita Franckeviča.

Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs šodien māksliniekus sveica ar tradicionālo balvu - Teodora Zaļkalna savulaik veidoto un 2008.gadā zeltā kalto "Latvijas monētu".

Pasniegtas arī trīs speciālbalvas. Valsts aģentūras "Kultūras informācijas sistēmu centrs" un sabiedrības "Tilde" balvu saņēma monētas "Baltā grāmata" māksliniece Sandra Krastiņa, grāmatu nama "Valters&Rapa" balvu saņēma Vecajam Stenderam veltītā monēta, bet Latvijas kolekcionāru speciālbalvu saņēma monētas "Ainažu jūrskola" mākslinieki.

Aptauja "Latvijas gada monēta" ir būtiskākais monētu mākslas gada notikums Latvijā, kas ļauj parādīt mākslinieku ieguldījumu šajā īpašajā mākslas žanrā un noskaidrot, kā sabiedrība vērtē paveikto un kādas tēmas, mākslinieciskie risinājumi tai šķiet vispievilcīgākie, atzīmē Latvijas Banka.

2014.gads Latvijas monētu mākslā bija pirmais ar eiro. Lielākās pārmaiņas ir ārvalstu kolekcionāru intereses pieaugums par Latvijas monētām, savukārt monētu mākslinieciskuma, inovāciju, tematiskās ievirzes un apjoma ziņā kolekcijas monētu programma saglabā iepriekšējo gadu tradīciju - pērn atkal tika izlaistas sešas monētas, kas stāsta par Latvijas kultūru, vēsturi un cilvēkiem.

Pagājušajā gadā Latvijas Banka laida klajā šādas kolekcijas monētas - "Ainažu jūrskola", "Baltā grāmata", "Baltijas ceļš", "Vecais Stenders", "Gadskārtu monēta", kā arī "Kurzemes baroks".

Kopš 2004.gada, kad Latvijas Banka sāka rīkot aptauju ar kolekcijas monētām, par gada monētām kļuvušas: "Laika monēta", "Barons Minhauzens", "Ciparu monēta", "Laika monēta II", "Laimes monēta", "Ūdens monēta", "Dzintara monēta", "Miglā asaro logs" un atkārtoti nokaltais mākslinieka Riharda Zariņa "Sudraba pieclatnieks". Par 2013.gada monētu tika atzīta "Šūpuļa monēta".

Latvijas Banka kopš 1995.gada ir izlaidusi 98 lata jubilejas un piemiņas monētas un sešas eiro kolekcijas monētas. To veidošanā piedalījušies vairāk nekā 40 Latvijas mākslinieku.

Latvijas monētas ir augstu novērtētas pasaulē - saņemtas daudzas prestižas godalgas, turklāt "Latvijas monēta" 2010.gadā kļuva par Pasaules gada monētu. Nesen saņemta vēl viena nozīmīga atzinība - Latvijas Bankas 2013.gadā izlaistā komponistam Rihardam Vāgneram veltītā kolekcijas monēta atzīta par gada labāko sudraba monētu pasaulē.

LETA / Publicitātes foto